bugün

hayatın yaşandığı yer.
ucuz tatil yapmak isteyenlere önerilen belde.
http://www.filyos.biz
zonguldak'ın deniziyle ve kale manzarasıyla güzel yaşanılacak yeri.
Antik donemde paflagonya bolgesi sinirlari icinde kurulmus, o donemde ismini denize filyos'tan dokulen billaios (bkz: filyos cayi)'tan almis sehir. kent, antik donemde onemli bir yerlesim merkezidir. cogu roma, bizans ve ceneviz medeniyetine ait sur kalintilari, su kemeri, tapinak ve tiyatro kalintilari harap haldedir ve her sene cikan restorasyon soylentilerinin birgun gerceklesmesini bekler. kentten cikarilan sikke, sus esyasi, anforalar bir zamanlar birlikte amastris kralligini olusturdugu amasra muzesinde sergilenmektedir.
filyos zonguldak'taki en uzun sahil seridine sahip yerlerden biridir. lakin sahilden fazlaca kum cekilmesi sonucunda deniz kenari canak ozelligini yitirmistir ve ozellikle sert gecen kis aylarinda carsinin ic kesimlerine kadar tasan deniz su baskinlarina sebep olmustur. panige kapilan, vizyonu gelismemis ya da imkanlarin kisitliligindan eli kolu bagli mahalli yoneticiler, careyi sahildeki belli noktalara mendirekler dokmekte bulmuslardir. bu yontem su baskinlarini onlemistir fakat filyos'un yaklasik 2 km'lik guzelim kumsalini parcalara bolmustur. temmuz-eylul aylari arasinda kale, iskele ve abacik sahillerinde denize girilebilir, ancak tarihi dokusu sebebiyle dus kabini, tuvalet ya da bufe gibi ihtiyac tedarikcileri kale bolgesinde konumlandirilmistir ve yaz aylarinda yogunluk bu bolgededir.
cumhuriyet doneminde filyos ekonomisi kentte kurulan ates tugla fabrikasiyla canlanmis ve filyos bolgede cekim merkezi haline gelmistir. ates tugla fabrikasinin, ozal hukumeti politikalarinca ozellestirilmesi sonucu fabrikadaki calisan sayisi yuzde 70 civarinda azaltilmistir ve bolgeye katkisi dusmustur. son yillardaki yonetimler, turizm yatirimlariyla kenti ayaga kaldirmaya calismaktadirlar.
gunumuzde ulkenin genel durumu ve sartlari goze alindiginda filyos, eglenceye duskun halkiyla(yaz aylarinda alkol tuketimi anormaldir), tarihi yapisi ve turizm potansiyeliyle, citir citir istavritiyle, bayram menulerinin degisilmezi koy pilaviyla kisa tatiller gecirmeye son derece elverisli, sirin bir sahil kasabasidir. yazlikcilar icinse tek handikapi yagmurlu iklimidir. ama yazin serinlenmek icin gidilen tatillerde arada sirada yagan yagmur bunyeye iyi gelir.
karadaniz'in ilk ve tek antik kentinin 2007 agustos itibariyle bulundugu belde.

kazilarin araliksiz surmesi halinde 15 yilda ortaya cikacagi dusunulen tios antik kenti, tapinaklar, hamamlar, ev ve depo kalintilariyla ornegine az rastlanan su kanallari barindirmaktadir.

zonguldak karaelmas universitesi bunyesinde acilacak arkeoloji fakultesinin yok izni alinmis fakat ogretim uyesi kadrosu henuz tamamlanamamistir.
karabük ve zonguldak'tan geçerek karadenize dökülen ırmağın adı.
içerisinde her yıl onlarca kişinin boğulduğu asi ırmak. çok yakın akrabalarım da buna dahil.
denizinin derinliğinin, girildikten 1 metre sonra insan boyunu geçtiği güzel bir belde.
hakkında bu saatte bu kadar çok * entry görünce "nooluyo lan deprem mi oldu burda a.q" dediğim beldemsi...
insanıyla ve doğa güzelliğiyle kendini hayran bıraktıran çok güzel bir belde.
Yaşantının "şirinler" çizgi filmi gibi geçtiği memleket.
kızlarıyla meşhur belde.
* *
sermayenin gözünü diktiği en son karadeniz şehirlerinden biridir. para babaları tarafından, bu sefer de ne idüğü belirsiz bir liman projesiyle halkı karşı karşıya getirilmiştir, kafası karıştırılmıştır.
doğu karadeniz'de hidro enerji santralleriyle yok edilen ormanlar, batı karadeniz'de adım başı kurulan limanlarla öldürülen bir deniz var.
buna karşılık halkın tepkisi ise iş vaadleriyle, siyasi propagandalarla bertaraf ediliyor, yerli halk birbirine düşürülüyor, gençler, denize düşen yılana sarılır mantığıyla elinde kalan tek şey olan memleketini bile kısa vadeli menfaatler uğruna satmayı yeğliyor. memlekete yazık oluyor.
bir hayatı içindeki on parmağı geçmeyen insanlarlarla hiç gözümü kırpmadan sığdırabileceğim şehir. rakı, balık, mavi, yeşil, dostluklar, midye, 3.kat vs. Az mı geldi, gelmeyin aq.
zonguldakın çaycuma ilçesine bağlı bir belde.
son zamanlar büyük değişime uğrayan, geleceğin tatil köyü olacabilecek, şu an için şirin zonguldak beldesi
yılın 9 ayı bayan göremeyebileceğiniz içinde bir çok götoğlanı barındıran bir zonguldak beldesi.
liman ve fabrikaların yapılacağı bir yerde turizmin patlamasını beklemek hayalcilik.
evet büyük filyos limanı projesi var ama o hep vardı.
muhtemelen gene seçimden dolayı bu proje hortladı.
yoksa 20 senedir bu projenin adı var kendi yok.
denizi ve yazı güzel memleketim.
havası taş kömürlü denizli şehrin ıslak sokaklarında ölmeden bira içilmesi gereken beldedir.
çevre düzenlemesiyle coşmaya başlayan bir beldedir.tepede bulunan kalemsi düzgün taşlar tarihi değildir, temsili olarak yapılmıştır.bölgede ordan burdan hatta civar köylerden bile tarihi eser çıkmaya başlamıştır.ülkemizde sit alanlarına verilen önem belli olduğu için 5 senede anca bir tiyatro kalıntısı çıkarıldı.daha bunun yolları değiştirmesi var milleti evinden etmesi var.gelgelelim umutluyuz.bir anda coşabilir 10 sene içinde izmirle birlikte anılır hale gelebilir.ılıman iklimiyle sıcağı sevmeyen bünyelerin yeni kapısı olabilir.filyos aynı zamanda zonguldak hava limanına 10 km. uzaklıktadır.yani şu an filyosun denize yakın yerlerinden alacağınız bir ev ya da arsa 10 bilemedin 20 sene sonra trilyonlar olarak geri dönebilir.
liseyi okuduğum belde.
hep merak ettiğim gitmek için fırsat bulamadığım şehir.
Kardeşimin tayinin çıktığı yer.Resmen dört ayak üstüne düştü.
görsel
Eskiden güzeldi. Eski güzeldi.
Saf, süssüz, doğal, masum.... Mavi, yeşil, balık, ıhlamur....
Ve insan dokundu...
Şuursuzca beton döktü...
Üretti insan... Neyi tükettiğini hiç gözetmedi...
Keşkeler kaldı sonraki nesile... Eskidenle başlayan cümleler, eskilerden... Geçmişe özlem...
Yıkım kaldı o kadar yapının ardında...
Tıpkı hep yaptığımız gibi yaptık...