bugün

filyos

Antik donemde paflagonya bolgesi sinirlari icinde kurulmus, o donemde ismini denize filyos'tan dokulen billaios (bkz: filyos cayi)'tan almis sehir. kent, antik donemde onemli bir yerlesim merkezidir. cogu roma, bizans ve ceneviz medeniyetine ait sur kalintilari, su kemeri, tapinak ve tiyatro kalintilari harap haldedir ve her sene cikan restorasyon soylentilerinin birgun gerceklesmesini bekler. kentten cikarilan sikke, sus esyasi, anforalar bir zamanlar birlikte amastris kralligini olusturdugu amasra muzesinde sergilenmektedir.
filyos zonguldak'taki en uzun sahil seridine sahip yerlerden biridir. lakin sahilden fazlaca kum cekilmesi sonucunda deniz kenari canak ozelligini yitirmistir ve ozellikle sert gecen kis aylarinda carsinin ic kesimlerine kadar tasan deniz su baskinlarina sebep olmustur. panige kapilan, vizyonu gelismemis ya da imkanlarin kisitliligindan eli kolu bagli mahalli yoneticiler, careyi sahildeki belli noktalara mendirekler dokmekte bulmuslardir. bu yontem su baskinlarini onlemistir fakat filyos'un yaklasik 2 km'lik guzelim kumsalini parcalara bolmustur. temmuz-eylul aylari arasinda kale, iskele ve abacik sahillerinde denize girilebilir, ancak tarihi dokusu sebebiyle dus kabini, tuvalet ya da bufe gibi ihtiyac tedarikcileri kale bolgesinde konumlandirilmistir ve yaz aylarinda yogunluk bu bolgededir.
cumhuriyet doneminde filyos ekonomisi kentte kurulan ates tugla fabrikasiyla canlanmis ve filyos bolgede cekim merkezi haline gelmistir. ates tugla fabrikasinin, ozal hukumeti politikalarinca ozellestirilmesi sonucu fabrikadaki calisan sayisi yuzde 70 civarinda azaltilmistir ve bolgeye katkisi dusmustur. son yillardaki yonetimler, turizm yatirimlariyla kenti ayaga kaldirmaya calismaktadirlar.
gunumuzde ulkenin genel durumu ve sartlari goze alindiginda filyos, eglenceye duskun halkiyla(yaz aylarinda alkol tuketimi anormaldir), tarihi yapisi ve turizm potansiyeliyle, citir citir istavritiyle, bayram menulerinin degisilmezi koy pilaviyla kisa tatiller gecirmeye son derece elverisli, sirin bir sahil kasabasidir. yazlikcilar icinse tek handikapi yagmurlu iklimidir. ama yazin serinlenmek icin gidilen tatillerde arada sirada yagan yagmur bunyeye iyi gelir.