bugün

Bilgisayardaki işlemlerin kaydedildiği manyetik araç.
emr-i baki bir kelimedir.**
(bkz: format)
cd den önce verileri farklı bilgisayarlara aktarmak için kullanılan bir nevi veri saklama kabı.bi dönem küçüldüler ve sonra * sonra zaten cdler geldi.
formatsız durumdaki 2MB ver5iyi içinde barındırabilen bi zamazingodur.formatlanmış olaraksa sadece 1,4 MB saklayabilir ancak 700 Mb veri saklayabilen bi CD disketten daha ucuzdur*.Bunun sebebi disketin yapında kullanılan malzame ve sistwemlerin pahalılığıdır,ayrıca her bilgisayar bir adet disket-writer'a* sahiptir.
bilgisayar teknolojisinin çıldırmasından bir önceki devire denk gelen bir veri taşıma ve kopyalama aracı. 1.44 mb lık verileri taşımaya elverişlidir.

ilk dönemlerde bunlar bariz kitap gibi iken * sonra ufala ufala bugün kü flash memory halini alıp ufal da cebime gir deyimini gerçekleştirmişlerdir.

eskiden çeşitli bilgisayar firmalarından oyunlar bu disketler sayesinde birden fazla parçaya çeşitli programlar vasıtasıyla bölünerek alınırdı. bu disketlerden bazıları evdeki yükleme esnasında bozuk çıkar ki çoğu disket iç yapısını ve elementlerini bilen arkadaşlar bu tarz bir travma sonrası parçalama olayı ile bu bilgilere sahip olmuşlardır.

günümüzde dvd yazıcılar yüzünden devrini bitirmiş olmasına rağmen hala bilgisayarlarda sürücüsü bulunmakta ama kullanılmadığından nostaljik bir unsur olarak bilgisayarlarda süs görevi görmektedir.
çok eskilerden kullandığımız bir alettir. artık bilgisayarlara floppy bile taktırılmamaktadır. gelişen teknolojiyle birlikte dvd'ye doğal olarak rakip olamamıştır. yine de bazen iş düşebilmektedir. bilgisayarın havalandırılmasında floppy'nin rolü büyüktür.
floppy (A:)- Flash disklerin de çıkmasıyla kullanılırlığını yitirmiş memory eskisi.Tarihin tozlu sayfalarına gömüldü bile.Bir zamanlar kullandığımız band kasetler gibi...
bunun sürücüsüne disketi koyup işlem yapmaya başladığınızda "çık, çıkıdıkı çıkıdıkı çıkıdıkı aaaaaaaaaazh" diye ses çıkarır, pek melodik, pek fingirdek bir sesdir. (bkz: 3bucuk disket a)
tutankamon dönemi windows sürümleri onun üzerinde gelirdi, hatta rönesans dönemi harikası olan windows 95'in ilk sürümleri onunla kurulmuştur.
(bkz: those were the days my friend)
vakt-i zamanında* ortaokul sıralarındayken, yaşıtlarının bahçede top oynayıp kimin siki daha büyük diye atıp tuttuğu evrelerde, frontpage'le web tasarımı yapan sınıf arkaaşlarının, çalışmalarını birbirleriyle paylaşmak için kullandıkları araçtı. özellikle küçük bir yerde yaşıyorsanız sınıfta büyük karizma yapardı bu cisim. ortaokul ceketinin iç cebine konurdu falan... dialup bağlantıyla internette bulunan erotik resimler de bu disketlerle paylaşılırdı. içinde bir sürü küçük küçük "ayıp resim" bulunan bu disketler öğretmenin gözü önünde sıranın üstünde bulundurulur ve kuralları çiğnemenin verdiği haz yaşanırdı. gençlik siberpunk'tı vesselam...
(bkz: hiç disket kullanmamış olmak)
http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/60008/star-wars-soundtrack-floppy-disk
bir zamanlar mario'yu kendi bilgisayarımıza taşıdığımız araç.
eskiden resim vs. atardık, artık mazi oldu.
bu devasal boyuttaki teknolojiye 1,45 mb gibi bir bilgiyi zar zor sığdırırdık. şimdi minicik bir minisd kart'a dünyayı sığdırsak dolmuyor. teknolojiye inanamamak diye buna denir bence.
vay be vay vay vay. bilgisayar kasasına itekleyerek takılan acayip şey.
çok acıklı. niye acıklı olduğu da belli değil.

üstünde kağıt yapıştırılmış rahat rahat "resimler" yazıyorsun. "top patlatmaca" "mario" filan yazıyorsun. disket kalemi diye bir şey de yok; öyle yazıyorsun.
içine iki resim atmak için dosyaların ziplendiği olurdu.
#7543850
30 tanesiyle windows 95 kurulurdu bununla. öyle bir nesildik.
yeni geliştirilen * kripto yöntemi ile bilgilerinize yeryüzünde sizden başka hiç kimsenin erişemeyeceği eski oyuncak. harici harddisk, usb falan hikaye. kriptolu disketler ile tüm gizli verilerinizi saklayabilirsiniz.
en büyük boyutlusu 1.44 mb lık veri taşıyan depolama aygıtıdır. sony tarafından üretimi 4 şubat 2013 itibariyle durdurulmuştur.
günümüzde kullanılmamakla birlikte, neslinin efsane olduğu inancında olan ve bu efsanelik fetişini sürekli olarak, o dönemin artık modası geçmiş ürünlerini poh pohlayarak; '' bizim zamanımızda taso oynanırdı '' gibi aptalca söylemlerle belirtme gayretindeki, özellikle doksanlarda çocuk olarak bulunmuşların ellerine geçen malzemelerden biri.

- disket vardı yaa hatırlar mısın?
+ siktir git orospu çocuğu seni
yeni geliştirilen kriptolama teknolojiler sebebiyle tekrar kullanımına başlanmıştır. ilk çıkan disketler yalnızca 1,44 mb veri saklayabilirken şu an bazı disketler 4.7 gb veri saklayabilmektedirler.
çoğu bilgisayarda hata, uyarı mesajlarına sebep olan hededir. kendisi ve sokulduğu yer hiç bir işlem görmezdi.
hani yararın yok bari zararın olmasın dimi.