bugün

2 gün sonra batı şampiyonu golden state warriors ile doğu şampiyonu cleveland cavaliers takımları arasında başlayacak olan büyük kapışmadır. bir tarafta stephen curry, klay thompson, andrew bogut gibi yıldızlar, öteki tarafta lebron james, kyrie irving, jr smith gibi başka yıldızlarla mücadele edecekler.

geçen seneden itibaren 2-2-1-1-1 şekline dönen program şu şekilde olacak:

(bkz: 4 haziran 2015 warriors cavaliers maçı)

(bkz: 7 haziran 2015 warriors cavaliers maçı)

(bkz: 9 haziran 2015 cavaliers warriors maçı)

(bkz: 11 haziran 2015 cavaliers warriors maçı)

(bkz: 14 haziran 2015 warriors cavaliers maçı)

(bkz: 16 haziran 2015 cavaliers warriors maçı)

(bkz: 19 haziran 2015 warriors cavaliers maçı)

ev sahibi avantajını normal sezonda diğerine göre daha iyi dereceyi elde eden takım elinde bulunduracağından, en iyi takım olan warriors kazanmış oldu ve seri 7 maça uzarsa 4 maçı evinde oynayacak.
lebron james mucizesi sayesinde 1-1 e gelen finallerdir. cavs ilk 5 den 2 kişi eksik şekilde başlayıp kyrie irving i de kaybetti. artık tamamen lebron un performansıyla şekillenecektir. o mucizelerine devam ederse belki de şampiyonluk gelecek, nihayetinde insan olduğundan dolayı yorulursa gsw başarıya ulaşabilecektir.
lebron james ve arkadaşlarının başka bir galibiyetiyle 2-1 e gelerek hater camiasının bir kez daha kapaklandığı finallerdir. şimdi evlerinde 1 maç daha var, onu da kazanmak için herşeyi yapacaklar ve inanıyorum ki başaracaklar. 3-1 geriden de seriyi vereceklerine ihtimal vermiyorum.

cavs ın 4. maçı alması halinde en kötü kendi seyircisi önünde 4-2 ile kupayı kaldıracağı finaller olacaktır. bakarsınız rakip iyice düşüp 5. maçta da salabilir kendini...
beş karşılaşması golden state warriors'ın 3-2 üstünlüğüyle geride kalmış finâl serisidir. analizin zamanıdır.

cleveland cavaliers:

kevin love'ın sakatlığı cavs'i savunmada coşturdu. kyrie irving de kevin love da pick and roll savunmasında biçare adamlar olduklarından tristan thompson gibi enerjisi yüksek ve atletik bir power forward savunmayı toparladı.

hücumda ise iki as**, iki ekstra** skorerle idare ediyorlardı. gelin gelelim kyrie irving'in sakatlığının oynatmayacak duruma gelmesiyle gsw savunması lebrick'e tümüyle kilitlendi. bu da lebrick'in asistlerini artırdı. skoru da tek başına çekiyor olmasına karşın şut yüzdesi yerlerde sürünüyor.

yani nereden bakarsanız bakın cavs'in gidişi gidiş değildi.

burada lebrick'e de değinmek gerek. aldığı insanlık dışı süreler yüzünden savunmayı boşluyor ve bu da takımın defensive rating'ini aşağılara çekiyor. ancak buna yapacak bir şey yok çünkü bu hâliyle bile 4. çeyrek verimi yerlerde sürünüyor.

burada david blatt'in suçu da var ama asıl sorumlu lebrick'in ta kendisi çünkü gittiği her takımda lebrick ve saz arkadaşlarından öteye gitmiyor. set hücumlarını bozuyor ve isolation oynuyor.

cavs'in bu hâlden kurtulması pek olası değil. belki hücumda hiçbir şey veremeyen matthew dellavedova'yı kızağa çekip shumpert-smith ikilisiyle oynar ve lebrick'i oyun kurucu olarak kullanırlarsa... ama zor. evet, jr smith kötü bir seri geçiriyor ama bunun nedeni david blatt değil, onun set hücumlarının içine eden lebrick'tir. bir iki perdeleme ile bomboş şut hazırlayabilecekleri jr smith, iman shumpert, james jones ve hepsinden öte mike miller gibi adamlar var ellerinde.

bunun bir de lebrick'i dinlendirmesi var ki takımın hücumu tümüyle kilitleniyor.

david blatt'in savunmayı yükseltmek için steve kerr'ün ekmeğine yağ süren hamleleri de ayrıca saçma. 4. maçta 22 sayı 10 rebound ile oynamış timofey mozgov'u steve kerr'ün andrew bogut hamlesi yüzünden 7 dakika 16 saniye oynattı.

aslında olay şu: cleveland cavaliers fizik üstünlüğü olan bir takım ama david blatt, steve kerr'ün de zorlamasıyla bunu kullanmıyor ya da kullanamıyor. oysa işi fiziksel oyuna dökseler, kadrolarını biraz daha kullanıp sertliğe başvursalar gsw'u sindirebilirler.

golden state warriors:

açıkçası cavs'e iki maç vermeleri bile bence fazla ve bunun suçlusunun da steve kerr olduğunu düşünüyorum. small ball aşkı yüzünden takımın iç-dış hücum dengesini bozdu. oysa karşılaşmalara andrew bogut, david lee, andre iguodala, klay thompson ve stephen curry beşiyle başlasa durum şu an çok daha farklı olabilirdi.

ha small ball'un bokunu çıkartmakta buldu çözümü ama bu da kendi çözümü değil, lebrick'in nefesinin yetmemesi ve cavs'in skor gücünün olmaması yüzünden. tempoyu özellikle hızlandırıyor ki lebrick daha da yorulsun. belden aşağı vurmak ama fair play'e yüzük vermiyorlar.

burada andrew bogut'a ayrıca değinmek gerek. timofey mozgov karşısında resmen denize döküldü. kendisi iyi bir pota savunucusu ve hücumda da alçak posttan top dağıtabilen, yetenekli bir adamdır. gelgelelim timofey mozgov'un boyuna ve avrupa eğitimine boyun eğdi.

klay thompson geçirdiği beyin sarsıntısının etkisiyle verimsiz.

stephen curry ise ilk üç karşılaşmada, steve kerr'ün hataları nedeniyle savunmanın baskısından kurtulamayıp bocalamıştı ama alıştı ve kendine geldi. açıkçası bu saâtten sonra da duracağını hiç sanmıyorum.

hâl böyleyken golden state warriors kupayı cleveland'da kaldırır ve stephen curry de finals mvp olur.

cavs kazanırken yazılar döşeyip yenilince ortalıkta görünmeyen fanboy'a da bir çift sözüm var:

ağanın poku üstüne pok olur mu caraskal?

düzeltme: mal bulmuş mağribi atladı "timofey mozgov 28 sayı attı taaam mııı!" diye. evet, haklı. bu da hafıza. bazan bazı şeyleri tam olarak hatırlamayabiliyor. tıpkı beşinci karşılaşmada 9 dakika 19 saniye süre aldığını 7.19 diye hatırlamam gibi.

ekleme: evet, maçları canlı izlemiyorum. indirip tekrar tekrar izlemek ayrıntılı analiz etme şansı veriyor. size de tavsiye ederim. maçları skordan bağımsız olarak izlemek her oyuncunun ve koçun neler yaptığını daha iyi anlamanıza yarıyor. bu sayede bu kadar nokta atış yorumluyorum.
daha 2 sene önce 3-2 den hem de batının en güçlüsü san antonio spurs karşısında seri çevirmiş lebron james ve arkadaşlarını izlemekte manevi açıdan epeyce zorlanmış kişilerce warriors un şampiyon edildiği finallerdir.

evet cavs ın işi zor ama bu gece evlerinde 1 maç yapacaklar ve deplasmanda da 1 maç kazanmış durumdalar, yani seri 3-3 e gelirse bu rüzgarla kazanamazlar diye birşey yok. evet lebron fazlasıyla süre alıyor ve 4. maçta görüldüğü üzere yorulduğu için etkisiz olabiliyor ama diğer 4 maçta son çeyreklerde de fazlasıyla etkiliydi kendisi. evet hücumda ona destek çıkması gerekenlerin elleri titriyor ve dış atıcılar kilitlenmiş durumda, belki tecrübeli james jones ve mike miller daha fazla süre alabilirler bu anlamda. evet timofey mozgov tamamen yanlış bir taktikle az süre aldı ve david blatt burada hata yaptı. gsw bunları iyi değerlendirerek buralara kadar geldi, ki karşılarında eksiksiz bir takım olsa belki de oklahoma city thunder kaderini paylaşarak 4-1 ile kaybedeceklerdi. cavs ın buna bir cevabı mutlaka olmalıdır, olacaktır. blatt ın olanlardan ders çıkartacağını ve hücum yönünde de lebron un en büyük destekçilerinden mozgov a ideal bir süre vererek bu gece kazanacaklarını düşünüyorum.

maçları canlı olarak izlemeyip -malum kişinin maç saatlerinde 1 tane yazısı yok- özetlerden yorum yapmak da komik olsa gerek. son olarak mozgov son maçta 7 değil 9 küsur dakika süre alabilip 4. maçta ise 22 değil 28 sayı ile oynamıştır. gözle takip edelim. benim gerekli konularda yeterince yorumum var kardeş, sen canını sıkma. bu seri 3-3 e gelirse seni de bekliyoruz buralara...
ısrarlar diyorum ki Cavs 4-3 alacak.