bugün

edebiyat fakültelerinde yer alan, türkçenin lehçelerinin ve yazınsal ürünlerin incelendiği bir bölüm. bazılarında pedagojik formasyon veriliyordu en son.

(bkz: ankara üniversitesi)
(bkz: gazi üniversitesi)
(bkz: fatih üniversitesi)
(bkz: atatürk üniversitesi)
(bkz: afyon kocatepe üniversitesi)
(bkz: dicle üniversitesi)
(bkz: ardahan üniversitesi)
üzerinde durulması ve geliştirilmesinde yarar olan önemli bir öğretim ve araştırma branşıdır.
muğla üniversitesi kurulduğunda açılan ilk bölümlerdendir. tüm bağımsız türk devletlerinin (türkiye, azerbaycan, türkmenistan, özbekistan, kazakistan, kırgızistan) ve özerk türk toplumlarının lehçelerinin, edebiyatlarının ve kültürlerinin dersleri yanında, rusça, osmanlıca gibi derslerin verildiği bölümdür. mezunların milli eğitim bakanlığında orta asyada ..vs yerlerde geniş bir çalışma alanı vardır.
bütün üniversitelerde 5 anabilim dalına ayrılaak okutulur bu dallar;
Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları AD
Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Azerbaycan, Türkmen, Gagavuz, Halaç ve Horasan Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.

Güney-Doğu (Türkistan/Uygur) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları AD
Güney-Doğu (Türkistan/Uygur) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Özbek, Uygur ve ayrıca Salar, Sarı Uygur Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.

Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları AD
Kuzey-Batı (Türkistan/Uygur) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Tatar, Başkurt, Kazak, Kırgız ve ayrıca Karaçay-Balkar, Kumuk, Nogay, Karayim Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.

Kuzey-Doğu (Saha, Tuva, Hakas, Altay) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları AD
Kuzey - Doğu (Saha (Yakut), Tuva, Hakas, Altay) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalında Altay, Tuva, Hakas, Saha (Yakut), Şor Türklerinin dilleri, edebiyatları, tarihleri ve kültürleri öğretilmektedir.

Çuvaş Türk Lehçesi ve Edebiyatı AD
Çuvaş Türk Lehçesi ve Edebiyatı Anabilim Dalında Çuvaş Türklerinin dili, edebiyatı, tarihi ve kültürü öğretilmektedir. *
türk dili ve edebiyatı bölümüne yakın; fakat bu bölümle kıyaslanmaması gereken özgün ve edebi bir bölüm.

ayrıldığı konulardan en önemlisi; kazak, özbek, tatar, azeri... gibi türk lehçelerinin dili, edebiyatı, kültürü ve tarihinin öğretiliyor olması ve öğrencilerine bu sahada çalışabilme olanağı sağlaması.

birleştiği konular ise; osmanlı türkçesi, türkiye türkçesi, türk dili tarihi, eski-yeni türk edebiyatı ... gibi temel derslerin işleniyor olması ve çalışma sahaları bakımından hiçbir farkın bulunmaması.
Ankara üniversitesi'nde Kazakça-Kırgızca, Azerice-Türkmence, Tatarca-Başkurtça ve Özbekçe-Uygurca ikilileri "dil" olarak sınıflandırılırken, Gazi Üniversitesi'nde * bu ikililer "lehçe" olarak adlandırılıyor...
cumhuriyet üniversitesinde kurulmuş şu an 3. sınıfları okutmakta olan bölümdür.
rusça, arapça, farsça anadillerinin yanında tüm türk lehçelerininde eğitimini edebiyatlarının incelenme eğitimini veren bölümdür.
bunun yanında türk dili edebiyatı bölümleri ilede ortak dersler verilmektedir.
eski türk edebiyatı, yeni türk edebiyatı, osmanlı türkçesi, edebiyat bilgi ve teorileri gibi.
iş olanaklarına gelince tüm tünyada türk kürsülerinde araştırmacı olabilirsiniz, 3 dil ile mezun olacağınızdan dolayı rusya ve türki cumhuriyetlerde iş yapan özel sektir firmalarında rahat iş buşabilirsiniz. türk kültürü araştırma merkezlerinde iş imkanları vardır ve an itibari ile sadece 11 üniversitede bu bölüm olduğu için mezun sayısı azdır. mezun azlığından dolayı iş imkanı bir nevi ayağınıza kadar gelir ama dersenizki ben gerizekalının önde gideniyim mal değneği gibi biriyim o zaman pedagojik formasyon peşinde koşup saçma salak forumlarda öğretmen olarak atanamadım diye götünüzü yırtarsınız. o yırttüınız götüde birisi gelir bi güzel siker.

aslında bölüm hakkında ne güzel bilgi veriyordum ama bir an sinirlendim.

ileride bu bölümü tercih edecek öğrencilere cumhuriyet üniversitesini tavsiye ederim hocalarımız çok kalitelidir.
sözelin tıbbı şeklinde nitelendirilecek kadar zor olsa da buradan mezun olan kişiler hem çok rahat iş bulabilirler hem de bilgi ve kültür birikimi açısından bütün sözel bölüm mezunlarını sollamaktadırlar. zaman geçtikçe önemi de artacaktır, en kalitelisi ankara üniversitesi'ndedir.
bu bölüm mezunu olan ve ya okumakta olan kişiler bana mesaj atarsa sevinirim.
türk dili ve edebiyatı bölümü mezunlarına sunulan tüm iş imkanlarının aynısının hatta daha fazlasının sunulduğu ancak okunmasının türk dili ve edebiyatına göre oldukça zorlu ve yorucu olduğu bölüm. ayrıca osmanlıca, orhunca, kazakça, özbekce, türkmence, tatarca, başkurtça gibi dersleri de mevcut.

(bkz: rusça)
(bkz: almanca)
(bkz: fransızca)
(bkz: ingilizce)
Muğla Sıtkı Koçman üniversitesinde mevcut olan bölümdür; sakın gitmeyin. tavsiye etmem. yarım dönemde kazakça öğrenmenizi isteyen şizofrenik öğretim elemanlarına sahiptir.
Bu bölümde okuyan öğrenciler için geliştirilmekte olan bazı sözlükleri http://pauctle.com adresinde bulmak mümkündür.
Kesinlikle uzak durulması gereken, hayat karartan bir bölüm. Bakmayın üniversitelerin sayfalarında yazan yalan iş imkanlarına. Ayrıca istanbul üniversitesini kesinlikle yazmayın.
Okuduğum bölümdür. Istanbul universitesine gelinmesini tavsiye etmem. Bakmayin yuksek puanli olduguna akademik olarak cok kotu durumdadir. Bolum kendi icerigi olarak cok zengin. Tabi sadece filoloji alanina yogunlasmazsaniz. Tarih ve edebiyat alaninda da iyidir . Ama baska universitelerde okunmasi cok daha iyidir. Mesela ankara ve gazi gibi . Buralarda akademik kadro cok gelismistir.
Bircok imkan sağlayan (orta asya türk devletlerini gezip görme, lehçe öğrenme, rusça nın bir kısmına hakim olma gibi) sevilesi bölümdür. Zor olduğu doğru ama edebiyattan daha iyi olduğu kesin. Cünkü edebitı bile icinde barındırıyor.
Asla bir islam dilleri ve islam medeniyeti edebileri değildir.
(bkz: lütfen biraz bilgi)

(bkz: pm please)
ders programına baktığımda benim gibi hobi olarak türk lehçeleri ve yabancı dil öğrenen bir insanı bile korkutan bölümdür.
bölümü bitirdiğinizde türkçeyi unutmak garanti arkadaşlar.

aynı dönem içinde özbek, azerbaycan, tatar, kazak, kırgız lehçelerinin ses bilgisini görüp, üstüne osmanlıca ve türkiye türkçesi, türk tarihi, türkçe kompozisyon vb dersleri görülen, üstüne üstlük bunlar yetmezmiş gibi aynı anda ingilizce, fransızca, almanca, rusça derslerini vermenizi isteyen şizofrenik bölüm. sözel bölümlerin tıp'ı.
ingilizce dersinden çıkıp fransızca dersine gidiyorsun fransızca dersinde yarınki almanca dersindeki ödevini düşünüyorsun. sonra bir ders önce kazakça dersinde''kelemin'' yazıp sonraki özbekçe dersinde ''geleymen'' yazıyorsun öğle arasından sonra türkiye türkçesi dersinde ''geliyorum'' diyorsun.

vize final haftalarında kafaları nasıl bu bölüm öğrencilerinin çok merak etmekteyim. inşallah kırgızca sınavında kazakça yazıp, almanca fiillerle fransızca cümleler kurmuyorlardır.*
içinden Osmanlıca ve rusça çıkarılsa çok daha iyi olacak bir bölümdür. Göktürkçe, orta türkçe ve çağdaş türk lehçeleri haricinde bir şey öğretilmemesi gerekir. Ha bir de temel seviye türk edebiyatı öğretilebilir.
Hacettepe'de okuyacağım bölümdür. Derslerinin zor olması, korkutmuyor değil ama çalışacağız bakalım.

Edit: Vay vay vay, nerden nereye. 2.sınıfındayken bıraktığım bölümdür, pek beklentimi karşılamadı ama ne olduğunu bilerek giden insanlara tavsiye edilir.