bugün
- bir zirve yapsak kim kimin yanında oturur22
- fatma betül sayan kaya17
- erzurumda sokak hayvanı beslemenin yasaklanması5
- tiktok3
- koklayarak öpmek17
- dünya52
- zengin akpli kızların çok daha güzel olması17
- güzel miyim diyen kıza götünü açan erkek3
- yiyişmeye gidilen sinemada filmin sarması12
- iphone'a ekran koruyucu takanlar beni ürpertiyor3
- sigara içelim mi7
- bir şey söyle8
- kemal sunal'ın en başarısız filmleri10
- akp kazandı11
- fatma betül sayan kaya'nın istifası2
- gocu32
- sarılmak istediğiniz sözlük yazarları19
- özgür özel2
- platon un mağara alegorisi5
- çocuğuyla birlikte dans eden vajinası belli anne4
- dünyada kanunla korunan 2 kişi2
- binyamin netanyahu2
- morkstar yazdı bunu12
- yalnız erkek sayısının patlaması9
- çalıyor ama çalışıyor5
- anın görüntüsü28
- arkadaşlar çok acil bakar mısınız8
- 25 eylül 2026 türkiye fransa maçı36
- özlemek4
- öpmek istediğiniz sözlük yazarları8
- koklayarak insan tanımak7
- sözlüğün en iyi kalpli yazarı10
- sözlüğün en güzel kadını26
- uyuyamama nedeni5
- faik kaltakkıran2
- ermeni rum soykırımını inkar etmek14
- siyahi peygamber olmaması8
- sözlüğü sonsuza kadar terk ediyorum8
- geceye bir şarkı bırak4
- amerika birleşik devletleri28
- müslüman toplumlarda para adil dağılmıyor6
- 30 yaş üstü yazarlar silinsin kampanyası7
- sözlükteki herkesin tarafını tutmak istemek5
- meleğim diye hitap eden kova burcu erkeği13
- gocunun elleri9
- ecevit denince akla gelen şeyler29
- tek göz odalı evde kocasıyla mutlu olan kadın7
- recep tayyip erdoğan'ın ülkeye çağ atlatması30
- şuan dinlediğin şarkı8
- sözlük yazarlarının ruh hali6
(bkz: yedinci mühür).
ingmar bergman ın yönettiği 1957 isveç yapımı film.
on yıl süren bir haçlı seferinden vebanın kol gezdiği ülkesine dönerken yolu ölüm tarafından kesilen bir şövalyenin öyküsü anlatılıyor.
on yıl süren bir haçlı seferinden vebanın kol gezdiği ülkesine dönerken yolu ölüm tarafından kesilen bir şövalyenin öyküsü anlatılıyor.
(bkz: det sjunde inseglet)
ingmar bergman'ın ateist olması ile daha da kişisel ve ilginç bir hal alan film, hatta film değil, bir satranç oyunu.
sayısız savaşa bizzat katılmış, savaştan bıkmış, vebaya karşı gelmiş ve hatta azrail ile sonucunun ölüm ya da yaşam olan bir satranç oyununa çekinmeden dahil olmuş, haçlı ordusuna bağlı bir şovalyenin "inanç taşıması zor bir yüktür. Ne kadar yüksek sesle çağırırsan çağır karanlıktan sıyrılıp hiç gelmeyen birini sevmek gibi." sözleriyle farkındalığın dibine vurduğunu anlatan (izleyenleri de düşündüren) bir hikayesi.
sinema tarihinin en seksi sahnesini barındıran film.
ismi geçen şaheserin bir türlü tam bir kabuğu dolduramayan Son sahnesi.
görsel
"La danse macabre" Yani diyor ki; ölülerin dansı.
görsel
"La danse macabre" Yani diyor ki; ölülerin dansı.
hayatı karşılığında ölümle satranç oynayan şövalye antonious block'un monologları filmin boyunu nerdeyse aşar.
''insanın duyularıyla tanrıyı kavrayabilmesi o kadar imkansız mı? o neden yarım vaadlerin ve görülmeyen mucizelerin ardına saklansın ki? kendimize inancımız yoksa başkasına nasıl inanç duyabiliriz ki ? benim gibi inanmak isteyen ama yapamayanlara ne olacak? ya inanmayan, inanamayanlar?''
''içimdeki tanrı'yı neden öldüremiyorum? onu kalbimden atmak istememe rağmen neden alçaltıcı ve acı verici şekilde içimde yaşamaya devam ediyor. neden her şeye rağmen bu şaşırtıcı gerçeklikten kurtulamıyorum?''
''ben bilgi istiyorum. inanç ya da varsayım değil bilgi. tanrı'nın elini uzatıp kendini göstermesini benimle konuşmasını istiyorum.
karanlıkta ona sesleniyorum. ama sanki hiç kimse yok.''
görsel
''insanın duyularıyla tanrıyı kavrayabilmesi o kadar imkansız mı? o neden yarım vaadlerin ve görülmeyen mucizelerin ardına saklansın ki? kendimize inancımız yoksa başkasına nasıl inanç duyabiliriz ki ? benim gibi inanmak isteyen ama yapamayanlara ne olacak? ya inanmayan, inanamayanlar?''
''içimdeki tanrı'yı neden öldüremiyorum? onu kalbimden atmak istememe rağmen neden alçaltıcı ve acı verici şekilde içimde yaşamaya devam ediyor. neden her şeye rağmen bu şaşırtıcı gerçeklikten kurtulamıyorum?''
''ben bilgi istiyorum. inanç ya da varsayım değil bilgi. tanrı'nın elini uzatıp kendini göstermesini benimle konuşmasını istiyorum.
karanlıkta ona sesleniyorum. ama sanki hiç kimse yok.''
görsel
Bergman, ölüm ve yaşam üzerine sorgulamalar yaparken, bir yandan da hayatta neyin önemli olduğunu sorgulatıyor. Filmdeki şövalye ve Ölüm arasındaki satranç oyunu, aslında her birimizin kendi içsel mücadelelerini ve varoluşsal sorularını simgeliyor. Siyah beyaz görüntüleriyle, karanlık atmosferi insanı sarıyor. Çok ağır bir film olabilir, ama izlerken gerçekten insanı düşündürüyor. Hem entelektüel hem de duygusal olarak etkileyici.
--spoiler--
Ben Tanrı'nın kuluyum, ama kimsenin aptalı değilim.
--spoiler--
imdb: 8.1
--spoiler--
Ben Tanrı'nın kuluyum, ama kimsenin aptalı değilim.
--spoiler--
imdb: 8.1
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar