en temel muhendislik derslerinden biri.

(bkz: termodinamigin ikinci kanunu)
(bkz: prof dr recep yamankaradeniz)
(bkz: dr kürşat ünlü)
kara harp okulunda, nedense neredeyse odtü'deki kadar ağır verilen ders.
Mühendisliğin bütün dallarının temel konularından birisi olan fiziki bir bilim dalıdır. Enerjiyi, enerji dönüşümlerini (ve bu dönüşümlerin ne derece mümkün olduğunu), entropiyi ve maddenin fiziksel özellikleri arasındaki bağıntıları inceler.
ısıtma soğutma havalandırma klima yalıtım ve doğalgaz teknolojileri ile ilgili aylık yayınlanan bilimsel bir sektör dergisi.
temel mühendislik derslerinden olup alırken vermek için en fazla zorlandığım dersti yıllar önce...
enerjinin dönüşümü ve bu dönüşüm sırasındaki mekanizmayı inceleyen bilim dalı. kimya, fizik ve istatistiğin bir karışımı olarak da adlandırılabilir.
anafikiri köfteler soğur rakı ısınır olan, babamın yemek ısıtırken sürekli "termodinamiğin sıfırıncı kanununu, termodinamiğin sıfırıncı kanunu" diye delirmesinin sebebi, insanın canını okuyan ders ve kanunlar. bu durum türkiyedeki eğitim sistemini ve sonrasında yaşananlarıda bir bakıma özetliyor sanki. onca sene oku sonra git tencereye anlat.*
ekserji, entropi, diesel, otto, brayton, rankine, ısı makinası, ısı pompası, carnot çevrimi, tersinir iş, tersinmez iş... gibi insanı hayattan sogutacak her türlü detayı barındıran bilim dalı. ders olarak da ilk olarak fizikokimya altında incelenmekte, sonra büyüyüp termodinamik olmaktadır.
(bkz: mühendislik yaklaşımıyla termodinamik) *
(bkz: işletme yaklaşımıyla termodinamik) *
ısı makinaları konusu insanı hayattan soğutabilir.
oktay sinanoğlu'nun türkçe karşılık olarak ısıldevinim kelimesini önerdiği teknik bir terim.
(bkz: yunus çengel)
makina mühendisliği bölümünün en çok alınan dersi, geçmesi pek bi zormuş, sakaryada öyle derlerdi.
öğrenciler arasında termo diye kısaltılır. recep yamankaradeniz hocaya göre ise termo= tablo okumakmış.
*
termik santrallerde oldukça sık konuşulan ve uygulanan bilim dalıdır. nasıl birşeyse artık enerji sektörüne yıllarını vermiş insanlar bile işin içinden çıkamamaktadır.
allahın cezası, lanet olası, ipe sapa gelmez, gelse de adam etmez, adam etse de kimseye yararı dokunmaz lanet bir ders olup ff ile geçenlerin çoğunlukta olduğu ders müsvettesi.. (bkz: Allahım termo yu niye yarattın)
alırken mühendis olmaya başladığınızı hissettiren/farkettiren mühendisliğin temel derslerinden biri.
kimya mühendisliği öğrencilerinin her çeşidine 2 yıl boyunca maruz kaldığı lanet ders.
dada ve sasa gibi kasıntı konuların oldugu hiç anlaşılmayan ders.
bir tablo ve ona bağlı sıcaklık sorularından ibaret bir derstir. Eğer fırat teknik eğitim okuyacak olursanız o derse girmenize gerek yoktur. Hocanın soruları google da rahatça bulunabilir.
gazi universitesi makine mühendisliği yaz okulu 2. vizesinde bile 90 kişilik sınıfın ortalamasının 100 üzerinden 9 olduğu mükemmel ötesi derstir.ömür törpüsüdür.

(bkz: sözlük bana kopya yolla)
sınavına tablosuz asla girilmeyecek derstir.
Makina termodinamiği, motor termodinamiği, tesisat termodinamiği gibi isimler altında tef öğrencilerine ihtisas yaptırılarak zorla okutturulan bir mühendislik dersidir. en olmadık anda kalıbınızı patlatır maallah!
sıvılar, buharlar ve gazlarla uğraşılan, bugüne kadar varsayılan kabullerin tarih olduğu, ideallik durumunun ortadan kalktığı bu nedenle sık sık baş belası addedilen derstir.