bugün

bir termodinamik çevrimdir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Carnot_%C3%A7evrimi
ikisi izotermal, ikisi adyabatik olmak üzere 4 adımdan oluşan bir tür ideal termodinamik çevrim.

termodinamik çevrimlerde sistem bir iş yaptıktan veya hal değişiminden sonra tekrar ilk haline döner. carnot çevriminde süreç basitçe şöyle işler:

1. basamak (izotermal): sistem, sıcak kaynaktan çektiği ısı ile genleşen gaz nedeniyle pistonu yukarıya iter ve bir iş gerçekleştirir. gaz basıncı düşer. sıcak kaynakla temas halinde olduğundan, gazın sıcaklığı sabit kalır, ancak entropisi artar.

2. basamak (adyabatik): sıcak kaynakla temas kesilir. sistemde ısı kaybı olmadığı varsayıldığından gazın genleşmesi sürer ve pistonu yukarıya itmek için gereken işi, kendi iç enerjisinden karşılar. bunun sonucunda gaz soğur.

3. basamak (izotermal): gaz bu kez soğuk kaynak ile temas ettirilir. soğuk kaynağa ısı transferi olduğundan piston aşağıya inmeye başlar. sistemin entropisi azalır.

4. basamak (adyabatik): soğuk kaynakla teması kesilen gazın, çevre etkisi nedeniyle aşağıya inmeye devam eden pistondan ötürü iç enerjisi ve sıcaklığı artar. entropi değişmez.

sistemde sürtünme olmadığı varsayılır.

görsel
Sadi Carnot tarafindan düsünülmüs, teorik olarak verimi termik enerjinin en ideal sekilde mekanik enerjiye dönüstürülmesini tanimlayan bir düşünce deneyidir.

Bu düsüncede enerjinin kaybolmadan islev yapmasi ideali temel alinir. (bkz: Perpetuum Mobile)

(bkz: enerji)
(bkz: ekserji)
(bkz: anerji)
(bkz: Mutlak sıcaklık)
(bkz: Rankine çevrimi)
(bkz: Stirling motoru)
(bkz: ısı pompası)