bugün

Termodinamik ısı, iş, sıcaklık ve enerji arasındaki ilişki ile ilgilenen bilim dalıdır. Basit bir ifadeyle termodinamik, enerjinin bir yerden başka bir yere ve bir biçimden başka bir biçime transferi ile ilgilenir. Bu süreçteki anahtar kavram, ısının, belirli bir mekanik işe denk gelen bir enerji biçimi olmasıdır.
Temelde ısı ve enerji kelimelerinin birleşiminden oluşan kavram.

Basit anlatımla ise, ısı ve enerjinin dönüşümü yada transferi ile ilgilenen bir bilim dalıdır.

Ayrıca Mühendislik derslerinin de vazgeçilmezidir.
özet de ;

pv = nRT
Basit bir ifadeyle termodinamik, enerjinin bir yerden başka bir yere ve bir biçimden başka bir biçime transferi ile ilgilenir.
ısı, iş, sıcaklık ve enerji arasındaki ilişki ile ilgilenen bilim dalıdır.
mühendisliğin en kolay ama en temel derslerinden biri. kademe kademe öğrenip özümsedikten sonra fiziğin daha derin alanlarında mı ihtisaslaşsam diye düşünüyor insan.

sıradaki adım elektromanyetik dalga teorisi umarım, alan dışı diye insan çalışmaktan ürküyor biraz.
en acilinden destek aradığım ders.

çirkin bir soru üstüne fikir almam gerekiyor az çok demeyelim boş geçmeyelim dm atalım haydi aslanlarım.

entry soru çözüldüğünde silinecektir.
akışkanlar mekaniği nin takacağı ders.
3-5 formül dışında bi şeyi yoktur.
Kanunları buyuk olcekte çok sağlam olandır. Eger konu bir kara delik ise işin icine kara delik termodinamigi girer. Benzer sekilde Bilginin olay ufkunda saklandigi ve yok olmaması gerektiği düşünülür. Bu bir yandan kuantum mekaniğini de ilgilendirir ve küçük ölçeklerde termodinamik yasalarının nasıl işlediğini inceler.
termodinamiğin sıfırıncı kanunu: ısıl dengede a, b ve c maddelerinde Ta=Tb ve Ta=Tc ise aristo mantığına benzer bir şekilde Tb=Tc olur. termal eşitlik sağlanır.

termodinamiğin birinci kanunu: enerji yoktan var, vardan yok edilemez. enerjinin korunumu da denir. örneğin, televizyonlarda Eelektrik=Eısı+Eışık+Eses+... denklemi yazılabilir.

termodinamiğin ikinci kanunu: T1<T2 olmak üzere, t1 sıcaklığından alınan ısıyı t2 sıcaklığına hiçbir enerji aktarmadan vermek imkansızdır (buharlaşma vb.) ya da ısı tamamen işe çevrilemez. bunun sebebi entropidir. entropi düzensizlik demektir.
örneğin
sabit basınçlı bir ortamda H2O(s)+ısı--->H2O(g) burada (entalpi) ΔH>0 olur zira ürünün enerjisi girenden daha fazladır. ΔS de sıfırdan büyük olur zira PV=nRT formülünden P'nin sabit olduğu bilinmesi şartında T artarsa V artar, madde evrende düzensiz hale gelir.
not: gibbs serbest enerji formülü herhangi bir tepkimenin istemliliğinin bulunmasını sağlar.
ΔG=ΔH-TΔS ΔG>0 ise olmaz, ΔG=0 ise denge, ΔG<0 ise olur.

termodinamiğin üçüncü kanunu: bir ideal kristalin entropisi, -273,15 derece selsius (0 K) sıcaklığında 0 olur zira tanecikler hareket edemez kinetik enerji yoksunluğundan.
ince ruhlu kişilerin sevmediğidir.
kimya fizik birlikteliğinden doğup matematiğin ruhunu almış bilim dalı.

ilgiyle dinleyip yine de anlamayacağım bir ders olacağının farkındaydım. bugün sınavım var, umudum kesinlikle yok ama ağır bir kitabın üstünde küçülüp uyumak çok zor.

var mı bu dersten vizede 0 çekip finale Naim Süleymanoğlu gücüyle çalışıp ders geçen bir yiğit?
umuda ihtiyacım var dostlarım. aydınlık günlere, muhteşem çevrimlere ihtiyacım var...
buzdolabının kapağını açıp içine aptal aptal baktıktan sonra tekrar kapamanın buzdolabının çevresindeki uzay-zamanda nelere sebep olacağını size öğreten bir ders.
Bu dönem de veremediğim ders.

verdim vermesinde de, dersi değil derse verdim.
mühendislik öğrencilerinin korkulu rüyası.
Termodinamik ısıyı, sıcaklığı ve enerjiyi konu alan bilim dalıdır. Termodinamik ile ilgili araştırmalar 19. yüzyılda başlamıştır. Sanayi devrimine yol açan pek çok teknoloji, örneğin buhar makinesi, termodinamik bilgileri sayesinde geliştirilmiştir.

Termodinamiğin dört temel yasası vardır.

Sıfırıncı yasa: iki sistem birbirleriyle etkileşirken durumları değişmiyorsa dengede oldukları söylenir. iki sistem, üçüncü bir sistemle ayrı ayrı dengedelerse, bu sistemler kendi aralarında da dengededir.

Birinci yasa: Enerji yaratılamaz ya da yok edilemez, ancak bir biçimden başka bir biçime dönüşebilir.

ikinci yasa: Kendiliğinden meydana gelen tüm doğal süreçler entropinin artırdığı yönde ilerler. Entropi, en genel anlamıyla düzensizliğin bir ölçüsüdür. Örneğin bu yasa sıcak cisimlerden soğuk cisimlere ısı akışı olacağını söyler.

Üçüncü yasa: Sıcaklık mutlak sıfıra yaklaşırken entropi sıfıra yakınsar. Mutlak sıfır sıcaklığı Celsius ölçeğinde -273,15 dereceye, Kelvin ölçeğinde ise 0 dereceye karşılık gelir.
mühendis olanların hayat boyu kullanacakları bilgileri içeren ders adı.

pv= nrt mesela.
ingilizce alanlara kolay gelsin.
Geçmesi zor olmayan mühendislik dersidir bunu geçemeyen mühendislik fakültesini bıraksın. Bu arkadaşın akışkanlar mekaniği gibi pro derslerde ne bok yiyeceği merak konusudur. Harp okullarında da bir hayli ağır verilir.
Bir mikroişlemciler değildir.
gelmişini geçmişini ve geleceğini siktiğimin şerefsizidir.
bu derste zorlanılmasının tek sebebi eğitim hayatının üniversiteye kadar olan bölümünün komple çağdışı ve ezberci olmasıdır..

termodinamik dersi hayatın her alanında görülebilir, yorumlanabilir mantık ve bilgiyi gelir insanın önüne koyar..

ama sonuç itibariyle gerçekten anlaşılması yine de bir süreç gerektirir..

bu sistem bize geç ve kurtul diyorsa yapacak bir şey yok..
makina mühendisliğinin ısı geçişi ile birlikte en çok tiksindiğim dersi olmuştu. akışkanlar mekaniği bunun yanında melektir melek.
Devr-i daim makinası teorisini yok eden kanunlara sahip kodumunun alt dalı.
Kanunlarıyla ünlü ders.
ayıptır söylemesi derslerim sırasıyla cb ve bb idi.
güncel Önemli Başlıklar