bugün

taoizm'in yapıtaşlarındandır..
ingilizce okumak isteyenler için:
http://www.izinsizgosteri...ayi127/Lao.tse.1_127.html
öküz üstünde yolculuk ederken bir sınır bekçisinin ısrarı üzerine Lao' nun yazdığı kitaptır.
" tao bir'i (ta chi) üretir;
bir, iki'yi (yin-yang) üretir;
iki, üç'ü (san ı) üretir;
tüm varlıklar uyumu taşıyan varlıklar ile (ch'i) yin'i taşır ve yang'ı kucaklar. "

- tao the ching, 42.
(bkz: I ching)
ayrıca taoizm'in temeli olan bu kitabın türkçesini okumak, tao'dan etkilenmek isteyenler için güzel bir kaynak mevcut.

http://effectivement.wordpress.com/tao-te-cing/
yol ve erdem anlamına gelen taocu metin.
kırılmamak için bükül
düz olmak için eğril
dolmak için boşal
parçalan ki yenilen
az şeye sahip olanlar
çoğa kavuşabilirler
çok şeyi olanların zihni karışır.*
Lao tzu ya atfedilen bir eserdir.
Anlamı, yol ve onun gücü.
Yeryüzünde hiçbir şey sudan daha zayıf ve daha yumuşak değilddir.ne var ki su sert ve güçlü şeylere saldirirsa, hiçbiri onun yolunda duramaz, çünkü onu değiştiremez.
incil'den sonra batı dillerine en çok çevrildiği söylenen kitap.
insanoğlu doğduğu zaman

yumuşaktır ve zayıf

öldüğü zaman sert ve güçlüdür

binbir tür dünyaya geldiğinde

yumuşaktırlar ve ince

öldüklerinde kuru ve katıdırlar

demek sert ve güçlü yandaşıdır ölümün

yumuşak ve zayıf yandaşıdır yaşamın

demek güçlü ordu kazanamaz savaşı

sağlam gövdeli ağaç kurtulamaz baltadan

güçlü ve büyük olan yenilir

yumuşak ve zayıf olan kazanır

su kadar yumuşak ve zayıf şey yok

ama serti ve güçlüyü yenmede

üstüne yoktur onun

değişmez bu

zayıfın güçlüyü yendiğini

yumuşağın katıyı oyduğunu

göğün altında bilmeyen yoktur ya

yine de kimse uyamaz buna...
antik bir çince metindir, halk arasındaki inanışa göre laozi tarafından, m.ö. 600 dolaylarında kaleme alınmıştır.

bir bölümünde şöyle yazar;

58

"baştaki sakin ve edimsizse, halk dürüst ve temiz olur.
baştaki zeki ve kurnazsa, halk hilekar ve güvenilmez olur.
mutsuzluk üstüne kurulur mutluluk, mutluluğun derininde pusu kurar mutsuzluk. kim bilir sınırını?

iş düzenlemeye kalkmayın, düzen dönüşür uğursuzluğa, ahlak dönüşür sahtekarlığa ve körlüğü insanların bitmek bilmez.. bu yüzden kutlu kişi adildir incitmeden.
dürüsttür zedelemeden doğrudur yaralamadan aydınlıktır göz kamaştırmadan..."
-
incil'den sonra yabancı dillere en çok çevrilen kutsal kitap.
Lao tzu'nun olduğu yalnızca bir varsayım olsa da tao düşüncesinin temel ve genel eseridir. Eserde ta chi, ying-yang ve san'ı içeren bir bölüm var. Ben orasını özellikle beğenmiştim. Ta-chi bir, ying-yang'ı yani ikiyi var eder, iki de "san" yani üçü var eder.

Herakleitos'takine benzer bir uyumdan bahsedilir. Tüm varolanların ying'i ve yang'ı taşıması düşüncesi herakleitos'ta logos ile karşıtların bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan uyum yani "harmonian" düşüncesine benzerdir.
Yaklaşık Bir hafta önce iş bankası yayınlarının Hasan ali yücel klasikler dizisi altında çevirip yayınladığı dini kitaptır.

Eskiden tek yayın evi bastığı için almamıştım sonraya saklamıştım. Şimdi 10 lira ucuza aldım. (Gözlüklü artiz)
yazarının Lao Tsu olduğu rivayet edilen, Uzak Doğu’nun beş bin yıllık bilgelik kitabıdır. Dr. Wayne W. Dyer tarafından yazılan "Hayatını değiştirmek için düşüncelerini değiştir" kitabında da , Tao Te Ching'in içerdiği 81 ayrı metnin gündelik hayata nasıl uyarlanabileceği anlatılıyor. Yazar bu kitap da öyle bir üslup kullanıyor ki, Lao Tsu evinize gelip öğretilerini paylaşsaydı ancak bu kadar iyi anlatabilirdi.
© copyright 2005 - 2026