bugün

şanlıurfanın bir ilçesi.
şanlıurfa sehir merkezine değilde,diyarbakır şehir merkezine daha yakın olan ilçe.soranlara urfalıyım değilde siverekliyim derler.*
11 eylülden itibaren yaşamaya başlayacağım hakkında çok az şey bildiğim şanlıurfa ilçesi..
baraj kenarında olup feribotla kahtaya geçilebildiğin öğrendiğim..
ismi garip olsa da yüzölçümü büyük nüfusu fazla bir doğu ilçesi..
"sana ne" yi "sahanne" şeklinde telaffuz ederler. yolun ortasından giden bir siverekliye asla "çekil yoldan"diyemezsiniz..çünkü alacağınız cevap"farzet ki ben bir ağacam" olacaktır. ilginç bir ilçedir. urfa ile uzaktan yakından alakası yoktur. urfalılar sivereklileri siverekleiler urfalıları sevmez. işte bunlara sebep bir yerlelşim birimidir. gezilip görülesi bir daha gidilmemesidir.
vilayetken şeyh sait isyanına ismi karışan şehirler arasında olması nedeniyle cezalandırılıp vilayetlikten ilçeliğe düşürülen ve şanlıurfaya bağlanan büsbüyük ilçe.
özgün şivesi,yemekleri,gelenekleri,mimari yapısı olan il olma amacındaki güzel ilçemizdir.
şanlıurfa'ya 90 km diyarbakır'a 90 km olmasına ragmen kültür yapısı olarak diyarbakır'ın aynası olan ilçe. osmanlı zamanında vilayetmiş, cumhuriyetin ilanından sonra ilçe statüsünde diyarbakır'a bağlanmış, halk buna içerlememiş.ancak 1950'lerde diyarbakır'dan alınıp şanlıurfa'ya bağlanmasına siverek halkı çok içerlemiş. bu sebeble hiçbir siverekli urfalıyım demeyip siverekliyim demektedir. resmi işler dışındaki bütün işlerini de diyarbakır ile görmektedirler. aşiretleri ile meşhurdur.
içinde nice gizli aşklar barındıran şanlıurfanın bir ilçesi,ama asla oraya bağlı değil ve olmayacaktırda.
nufusuyla türkiyenin bir çok ilinden daha büyük olan sevimli ilçe.
yılmaz odabaşı'nın memleketidir.

bu da onun yegane şiiri:

--spoiler--
sokulsan rahmanların şeyho dağ rüzgârı kokardı
öpsen kıl'dı şeyho, koklasan duman
bilmezdi şalvarının renginin neden değiştiğini
ve kentte
duvar yazılarının neden eksildiğini

siverek ovasına akşam inerdi
şeyho, avluda tütün sarardı geceleri
sorsam birilerine:
'şeyho ne bilir'derdi;
oysa
o,
bildiği kadar
ve bildiği gibi yaşardı
ilk mayıs sabahlarının güzelliğini
bozkırı
yağmuru
ve nal seslerini

daha çınlar kulaklarımda bir buruk ezgi
öksüzlüğümdü kuşatılmış siverek geceleri
--spoiler--
ilçeden göç amacıyla çıkanların bir çoğunun bağlı oldukları vilayete değil de diyarbakır iline giden şirin, saf ve temiz insanların bulunduğu güzelim ilçelerimizden biri...
nufusuyla, gelişmişliğiyle, mimarisiyle başlı başına bir memleket olan şehir.
bir çok ilden daha büyük olmasına rağmen hala ilçe olan memleketim. ş.urfayı kabullenmezler calironia da bile sorsanız siverekli'yim derler. kebabı,ekmeği,peyniri ve üzümü meşhurdur. delikanlı adamlardır ama tek eksileri kişisel gelişime pek önem vermezler. şivesi, urfa ve diyarbakır arasında yer almasına rağmen ikisine de benzemez. mesela : sahanne ya da siyene demezler sehenne derler.
kenger otunun anavatanıdır.
bildiğim kadarıyla sınav sorularının yerel radyolardan yayınlanması sebebiyle ösym bu ilçede sınav yapmamaktadır.
mezopotamyanın göbeğidir.bu sebeptendirki bir çok ayndın ve sanatçı yetiştirmiş güzide yerleşim birimidir.
meşhur "bucak" aşiretini içerisinde barındıran ilçe. ayrıca yerlileri kendilerini urfalı olarak kabul etmezler. diyarbakırlı olarak da kabul etmezler.
zülfikar izola siktir çekip, ibrahim ayhana kollarını açan yerleşim birimi. bucak çeteleri yüzünden yıllarca kötü bir imaj bırakmıştır.
pidesiyle ünlü şanlıurfa ilçesi.
kaçak elektrik kullanım oranının yüksek olduğu şanlıurfa ilçesi. yazın klima kışın elektrikli soba sebebiyle elektrikler sürekli gider gelir. beyaz eşyaların anası s.kilir.
bir de siverek tavası olayı abartılmıştır, alelade bir yemektir. bu arada kaçak elektrik kullanan siverekliler hepinizi kınıyorum ayıp lan.
belediye anonslarından günde ortalama 3-4 kayıp çocuk ilanı verilen şanlıurfa ilçesi. okadar çoklar ki birbirleri içinde karışıp kayboluyorlar.
yalnız ve güzel memlekettir, ne diyarbakırdır ne şanlıurfa .
ismi anılan büyük ilçelerin yanında ölmüş olan kalabalıkların yeri. akşam 5 dedin mi her yer sakinleşir, 7 de kimse kalmaz. nasıl bu kadar nüfusu barındırıyor, insanlar neler yapıyor, neden herkes evinde anlamış değilim ama allah herkesi burdan korusun diyorum. atamalı hiçbir devlet işine girmeme kararımı katmerleyen bir yer oldu burası, yetkililere teşekkür ediyorum.
--spoiler--
"Bir gün nereli olduğumu sordular.

- Babam Siverek'lidir dedim.

Siverek adına şaştılar, hiç duymamışlar.

- Nerdedir bu Siverek? Dediler.

- Siverek Napoli'nin kazasıdır dedim.

Düşündüler bir süre, birbirlerine bakındılar.

- Biz italya'yı çok iyi biliriz. Yanlışınız olmasın. Napoli'nin böyle bir kazası yoktur.

Siverek italya'da olsa bileceklerdi. Siverek Urfa'nın bir kazasıydı. Urfa'da Türkiye'de bir şehirdi.

Bizim memleketin insanları iyidir, akılları çoktur; italya'yı bilirler, Fransa'yı bilirler. Çinistanı, Falanistanı bilirler, lakin kendi yurtlarını bilmezler. Dünyanın öte ucundaki ülkelerin yardımına koşmak için can atarlar. Onlar için şiirler yazar, onlar için ağıt yakarlar. Falanistan köylüsünün acısını anlatan kitaplar kapışılır, benim memleketimin insanlarına sırtları dönüktür, onları görmezler, göremezler."

(istanbul Yüksek Tahsil Gençlik Derneği'nin yayınladığı "Siverek" adlı dergi için Yılmaz Güney'den de bir yazı istemişler. O da "Siverek'li Olmak" başlığı altında yukarıdaki satırları yazmış.)
--spoiler--
şıvan perwer,yılmaz güney,mehmet uzun,yılmaz odabaşı gibi aydın ve sanatçıların çıktığı, türkiyenin teksası diye anılan,
kendine has şivesi, kıyafetletleri, temiz ve cesaretli insanları olan; il hakkı elinden alınmış asi ilçe.