bugün

Deney sonuçlarına dayanan bilim veya bilimler,müspet ilim veya ilimler.
negatif olmayan bilimler
insanı ya ateist yapan yada tamamen hak yoluna ceviren bilimler.
dinsel inanca değil de, deneye ve akla dayanan somut ve gerçek bilgilerdir.
tümevarım yöntemini kullanırlar.
antalyada mükemmel bir manzaraya sahip dershane. geçen yıl gelecek vadeden dershanelerdendi özellikle adem tolunay anadolu lisesi* tarafından pek bi rağbet görüyordu ama kadrosundan çok fazla kayıp verince talep azaldı.
Akıl ve mantığa dayanan bilimlerdir fakat burada sezilmesi gereken bir şey vardır ki o da dini bilimlerin negatif bilimler olması. ilmi bile pozitif negatif diye ayırmışlar. Yazık.
genelde fütüristik düşüncelere kapalı olup sadece akla ve mantığa dayalı olgular üzerine yoğunlaşıp bilimsel esaslara dayanarak ispatlanabilirlik olgusu üzerinden ilerlemeye çalışan bilimlerdir. kısaca adlandıracak olursak "sıkıcı bilim" diyebiliriz. bilim çatısı altında önemli bir yere sahip olup diğer bilim türleriyle birlikte bu çatıyı ayakta tutarlar. biri eksik olsa öteki var olamaz bu yüzden birbirlerine her zaman ihtiyaç duyarlar.
deskriptif bilimler olarak da bilinir.
metafizik ve dine bagli olmayan ve kendisine pratik ödevler yükleyen bilimlerdir.

pozitif bilimler neyin ne veya ne olmadigini ve nasil oldugunu tanimlar. bu bilimlere örnek olarak fen bilimlerini gösterebiliriz.

(bkz: Normatif bilimler)
(bkz: rasyonel bilimler)
(bkz: formel bilimler)
Sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleridir. Sosyal bilimler içinde coğrafya, tarih, antropoloji, ekonomi, arkeoloji, felsefe, sosyoloji vb birçok dala ayrılır fen bilimleri içinde fizik, kimya, biyoloji matematik içinde de temel matematik, geometri, trigonometri gibi alanlara ayrılır. Ne yazık ki bu güzelim bölümler ülkemizde boğazlanmıştır hakkın rahmetine kavuşturulmuştur. Bu bölümlerin yokluğunun verdiği boşluk çokça hissedilecek on yıllarımızdan eksi not olarak düşülecektir.
Deney ve gözlem yapabildiğiniz bilimler.