bugün

örnek olarak bir bilgisayar bilimi olan formel languages (biçimsel diller) verilebilir.
mantık ve matematik sevişmesiyle oluşan bilim.

formel bilimlerin konusu, duyularla kavranmayan, zaman ve mekan dünyasında (doğada, orda, bizim evde) yer almayan varlıktır. örneğin; matematiğin konusu sayılardır; sayılar 2,3,4 doğada mevcut değildir. ancak biz bu sayıları zihinde düşünebiliriz. bir üçgen doğa da değil, ancak düşüncede, akılda vardır. bu nedenle de bunları deney yöntemiyle elde etmemiz mümkün değildir.

(bkz: matematik süje ise üçgen obje midir)
(bkz: alem lamerse biz ne yapalım)
(bkz: lamer)
(bkz: süje)

(bkz: bilgi çeşitleri)
düşüncenin biçimiyle ve kendi kendisiyle tutarlılığı ile ilgilenen mantık ve matematik gibi bilimlere verilen genel ad.
BU BiLiMLER , MANTIK VE MATEMATiK BiLiMLERDiR . BU BiLiMLERiN KONULARI , DOĞADAKi NESNELER OLMADIĞI GiBi ZAMANA VE MEKANA BAĞLI ŞEYLER DEĞiLDiR . ÖRNEĞiN ; MANTIĞIN iLKELERi , AKIL YÜRÜTME YOLLARI , GEOMETRiNiN iNCELEDiĞi ŞEKiLLER , MATEMATiĞiN KONUSU OLAN RASYONEL SAYILAR DOĞADA YOKTUR . BUNLAR , AKLIN ÖNSEL YARGILARININ ESERiDiR . FORMEL BiLiMLER , YALNIZCA DÜŞÜNCEDE OLAN NESNELERi KONU EDiNiR .
Konusunu doğadan almayan, duyu ve deneyime dayanmayan fakat duyular üstü bir ideal varlık alanını ele alan bilim dallarıdır. (matematik, mantık)...

Formel bilimler, sembolleri kullanarak kendilerini ifade ettikleri için aynı zamanda bir ideal; yapay anlatım biçimidir. Bundan dolayı diğer bilimlerle oranla daha nesneldir.
düşünce yapısıyla kendi içerisinde tutarlılık gösterir. doğada ve yaşamda bulunmazlar yalnızca düşüncede olan objeleri ele alan bilimlerdir. zaman ve mekana bağlılıkları yoktur.