bugün

1939 yılında istanbul da doğan sanatçı, Türk müziği ile ilgili ilk tınıları musiki eğitimi almış annesi Naciye Temiz den aldı. Yine annesinin desteği ile Ankara Klasik Müzik Devlet Konservatuarı nda vurmalı çalgılar ve timpani eğitimi aldı. 1955 te profesyonel müzik yaşantısına adım attı. 1957-1959 yıllarında tophane sanat enstitüsünde eğitim çalışmalarını sürdürmüş ve buradaki eğitimi sayesinde kendine has karakterleri ve tınıları olan davulunu kendisi yapmıştır.

1959-1967 yıllarında Türkiye'de Dans müziği orkestraları'nda çeşitli programlar ve şovlar sergiledi.

1967 yılında Ulvi Temel orkestrası'na katılıp Avrupa'da büyük dans lokallerinde çalıştı. Aynı yıllarda isveç macerası başladı. Orada doğaçlama alanında büyük etkisi olan, trompetçi Maffy Falay ile tanıştı. Birlikte Türk folklör melodilerindeki kıvraklık ve ritmi farklı bir platformda açığa çıkardıkları Sevda grubunu kurdular. Sonraki yıllarda Stockholm radyoları ve senfoni orkestrasına perküsyoncu olarak değişik renkler kattı.

isveçte yaşayan Amerikalı ünlü trompet ustası Don Cherry ile tanıştı. Jazz'ın önde gelen bu büyük ismi ile Temiz, senelerce beraber oldu; festivaller, konserler ve plaklar yaptı. Afrikalı Basscı Johnny Dyani'nin de gruba katılmasıyla üçlü Amerika'nın en popüler müzik okullarından biri olan New Hemsher kolejinde dersler verdiler. (1971) Aynı sene Türkiye'yi de ziyaret eden grubun Ankara'da verdikleri konser Sonet plak şirketi tarafından çıkarıldı.

Danimarka ve isveç'te beraber çalıştığı Dexter Gorden, George Russel, Clark Teery gibi Jazz'ın en önemli kişilerinden edindiği tecrübeler eşsizdir.

Bir yıl sonra Temiz, albümünü güçlü basçı Dyani ve Güney Afrikalı trampetçi Mongezi Feza ile birlikte Xaba grubunu oluşturdu. Xaba grubu Temiz'in en önemli çalışmalarının başında geldi. Yapmış oldukları üç plak Sonet plak şirketi tarafından Skandinavya, Amerika ve ingiltere'de basılarak, bu çok özel grubun kısa bir sürede tanınması ve Jazz tarihinde ilgi ve saygı görmesi önemlidir. Avangart jazz olarak tanımlayacağımız bir sitilin çok değişik bir modelidir.

1974 yılında kurduğu isveç Türk caz grubu Oriental Wind ile keman, saksafon, fülüt, klarnet, bas ve piano gibi batı kökenli enstrümanların yanı sıra zurna, ney, kaval, ud, saz, gayda ve sipsi gibi Türk enstrümanlarını bir araya getirerek ilginç bir senteze ulaştı. Bir dönem annesi Naciye Temiz de grubun içine katıldı ve isveç te bazı konserlere eşlik etti.

Oriental Wind grubunun ilk kurucuları piyanist Bobo Stensson, Bass'cı Palle Danielson, saksafoncu Lennart Aberg, Gayda ve Neyde Hacı Tekbilek gibi ünlü müzisyenler idi.

Temiz 1990 yılına kadar isveç teki kültürel çalışmalarını sürdürdü. Makam müziğini jazz'a uygulama amaçlı çalışmaları sırasında Türkiye den pek çok müzisyeni keşfedip onları dünya standartlarına taşıdı. Avrupa, Hindistan ve Amerika turları, konserler, albüm çalışmaları, seminerler birbirlerini takip etti.

Fis Fis Tziganes adlı albümü fransa'da 3000 albüm içinde ilk 3 sıraya girdi. (1991)

Türkiye'de gerçekleştirdiği Green Wave albümü World Music DJ'lerinin her sene gerçekleştirdikleri ilk on içerisinde yer aldı.(1992)

Temiz 1993 yılından sonra çalışmalarını Finlandiya da sürdürdü ve orada kendisini ve çalışmalarını çok farklı boyutta etkileyen eşi Anna Temiz le beraber oğlu Tomi nin hayatına girişi gerçekleşti.

Aynı yıllarda Finlandiya da Magnetic Band isimli albümü kaydetti. Jazz'ın doğaçlama ruhunu Afrika, Güney Amerika ritmi ile renklendirip geleneksel Türk ezgileri ile birlikte yorumlayan bir albüm çalışması oldu. Bu çalışma Yunanistan'da CD olarak basıldı. Ayın albümü seçildi ve aynı sene plak Down Beat isimli jazz dergisinde beş yıldız aldı.

Okay Temiz 30 senelik Scandinavia'daki aktivitelerini isveç Kültür Bakanlığı desteğiyle tüm dünyaya isveç üzerinden dünya müzisyenleriyle ortak çalışmalar yaparak yaydı. Türk motiflerinin jazzcılar tarafından keşfedilmemiş örneklerini büyük bir heyecan ve ilgiyle jazz ailesinin tınılarına katmak için ciddi bir çalışma içerisine girmişlerdir. Elde edilen bu tarz Scandinavia'da kısa sürede kendini kabul ettirip Avrupa turnelerindeki festivaller, plak çalışmaları, kültürel konserlerle 1998 yılına kadar gelmiştir. Tüm bu çalışmaları Türkiye'den dünyaya yaymak ve daha çok Türk müzisyeni ile beraber olmak amacıyla 1998 yılında uzun süreli kalamadığı Türkiye ye Kültür Bakanlığının desteği ile yerleşti ve buradaki çalışmalarına başlamıştır.

Bitmek bilmeyen enerjisi ve sürekli kendini aşma tutkusuyla edinmiş olduğu tecrübeleri peş peşe yeni projeler için devreye soktu. Bunlar arasında Kültür Bakanlığı ve Banvit sponsorluğunda, izmir Devlet Senfoni Orkestrası ile kaydettiği Kendi bestelerinden oluşan "Kuzeyden Güneye Yansımalar" adlı albüm, T.C. 75.yıl anısına "Kutlama" isimli CD ve Banvit firmasının 30. yıldönümü anısına "Yaşamın Ritmi" CD çalışması yer almaktadır.

Okay Temiz'in Başarı Elektronik'in 2000 yılı kültür etkinlikleri kapsamında tanıtım amaçlı 5 Cd'si hazırlanmıştır.

Selanik, Atina, Barselona, Budapeşte, Zürih, Ljubliana, Amsterdam, Roterdam, Lahey, Lizbon gibi Avrupa nın önemli sanat merkezlerinde Türk ve dünya ritimleri tanıtım programları, seminerleri düzenlemiştir. Ayrıca Kültür Bakanlığı Türk Müziği topluluğunda kadrolu sanatçısı olarak istanbul, Ankara ve izmir'de çeşitli konserler verdi.

Okay Temiz, yıllar boyunca topladığı ve yaptığı bir çok farklı enstrüman dahil tüm vurmalı çalgıları kendine özgü bir biçimde yorumlamakta ve en basit ritimleri bile çarpıcı bir anlatıma dönüştürebilmektedir.

Okay Temiz Avrupa, Amerika ve Hindistan da yaklaşık 3300 konser verdi ve 350 festivale katıldı. Afrika nın, Güney Amerika'nın ve Hindistan'ın ritimlerini en iyi çalanlarıyla tanışıp görerek, dinleyerek, beraber çalarak ve onların çaldıkları aletleri quicca, berimbau, parmak piyano, konuşan davulu yapabilmesini ve çalabilmesini öğrenmiştir. Kendi el yapımı olan bakır davullar, "Elektrikli Sihirli Piramiti", deve ve koyun çanlarında yaptığı "Artemiz" isimli metal aleti de içeren geniş bir etnik ve elektronik çalgılar koleksiyonu vardır.

34 senelik caz ve dünya müzikleri kapsamındaki tecrübelerini Türkiye de bir bir hayata geçirmek için çalışmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde Okay Temiz New York'ta yaşayan ilginç gitarcı "Nicky Skopelitis " Selanik'li jazz saksafoncu ve klarnetçisi "Floros Florides " ile birlikte Contemporary tarzda gerçekleştirdikleri CD önümüzdeki kış sezonu Amerikan plak şirketi "Be last world action record" tarafından piyasaya çıkarılacaktır.
http://www.senkop.com.tr
Her yıl doğum günü olan 11 şubatı "ritmin günü" olarak kutlamak üzere müzisyen arkadaşları ve ritm atölyesi öğrencileriyle birlikte konser düzenleyen, 70 yaşında ama ruhu hala genç, esprili, dünyanın tüm seslerine açık ve tüm seslere hakim olan küçük dev adam. http://www.okaytemiz.com
"denizaltı rüzgarları" ile saykodelikliğin sınırlarında dolaşmış, zamanında ne müziklerin yapıldığını bizlere göstermiş usta.
folk müziğini ritimle harmanlayarak mükemmel karışım elde eden müzisyen.

(bkz: (vid #63707)) yaratıcı denemeler, jazz dan blues a ,blues dan ağıt a
(bkz: http://youtu.be/jjLTilutvPs) deneysel müzik sınırlarda dolaşıyor.
(bkz: http://youtu.be/taWcpeicTXQ) kabakçı
(bkz: http://youtu.be/Itw4iC3tx9A) konya zeybeği. gururlandıran müzik bileşimi,

deneysel çalışmalarıyla müziğe önemli adaptasyonlar ve yeni eserler kazandırmıştır. kuzey avrupa ülkelerinde çok tanınır olması sadece müziğinin başarısından değil avrupalının onu etnik müzik sınıfına koymasındadır. bu durum okay temiz in müzikalitesine hakkını vermemektir. avrupalılar aa..şu geri kalmış ülkelerden de iyi müzisyen çıkıyor demek yerine ne hoş müzik etnik renk olarak kenarda dursun demektedir. peki biz ne demekteyiz? hiç ! okay temiz gibi ayağı yere basan bir o kadarda renkli ve eğlenceli müzik yapan ustanın hakkı verilmemekteir. eline ve gönlüne sağlık okay hoca.
Yaşamın Ritmi isimli albümü dinlenmeye değerdir. Bu albümünde Temiz, bütün vurmalı enstrümanları bir araya getirmiş ve kendi yorumuyla harmanlamıştır.
sabah ezanını üflemiş bir abimizdir: http://www.youtube.com/watch?v=T66ASF331SE

gerçek sanatçıdır.
sanatçılardan bir sanatçıdır.
popçuların örnek alması gereken zat.
medicana çamlıca hastanesinde bir poliklinikte sıra beklerken yanında hastane tarafından tahsis edilen yaverleri ile ordan oraya gezmiş amca. sıra mıra beklemedi tabii daldı direk, biz de böyle iş mi olur diye hayıflandık.
kendisini müzikal olarak çok beğeniyor olsam da yaptığı etik bir hata yüzünden kızmakta olduğum aşmış müzisyen. zikir isimli inanılmaz albümü aka gündüz kutbay'la yapıp çıkan kasetlerin üzerine hem okay temiz hem aka gündüz kutbay yazmıştır. ancak kutbay vefat ettikten sonra çıkan yeni basımlarda kutbay'ın adını silip içeriye konuk sanatçılar bölümüne yazmıştır ve zannımca çok büyük bir ayıp etmiştir.
Harika etnik müzik yapan eski sanatcimiz.Trt'deki gösterilerini izlediğimde de Ah be eski Türkiye diye iç çektim.