bugün

Hint-Avrupa dil ailesinin italya kolundandır.''lingua latina'' eski çağda orta italya'nın latium bölgesinde kurulmuş olan roma kentinde konuşulan dildir.''latinus'' latinle ilgili,latine ait,latin anlamlarına gelen bir sıfattır.ismi latium bölgesinden gelir.bu kelime köken olarak ''latus''(ova-geniş,düz) kelimesinden gelir.latinler alfabeyi greklerden almışlardır.latin alfabesi en son i.ö 1.yy'da verilmiş,yazınsal olarak ise i.ö.3.yy'dan itibaren latince yazılmış metinler vardır.günümüzde latince(1900'lerden itibaren) katolik klisesinin resmi dilidir.grekçeyle birlikte pozitif bilimlerde terimlerin oluşumunda kullanılır.
kaynak:doç.dr.bedia demiriş
i.ü.ed.fak.latin dili ve edebiyatı anabilim dalı
eğer yurt dışında bir yakınınızı kaybettiyseniz ve tam anlamıyla ölüm sebebinin ne olduğunu öğrenmek için otopsiye baktığınızda otopsi hangi dilde olursa olsun sözcüklerin çok büyük bir çoğunluğuna hakim olan dil
evet ve hayır sözcüklerinin mevcut olmadığı dildir.
bu tip sorulara soru cumlesinin olumlusunu yahut olumsuzunu kullanarak cevap veriliyor bu güzel dilde.
süper zor bir dildir,merak bile etmemek gerekir...
cümlelerde kelimelerin belli bir sirasi yoktur ve dil çesitli deklinasyonlara ayrilmistir...
ayrıntısı çok çok fazla olup vatikanın resmi dilidir...
ölü bir dil olduğu için ayrımcılığa elverişsizdir, ki bu nedenle de bilim dilidir.
ayrıca bütün italyanca hocalarının mutlak surette bildiği dildir...
diğer dillerin çoğunun kökü olan çok zor dil.
bilim ve sanat dilidir.
(bkz: latince deyişler)
(bkz: platanus orientalis)
Tıp terimlerinin hepsi bu dilde yazılmış olup ölü bir dildir. Diri olsa kim bilir ağzımıza daha nasıl sıçardı...
an itibariyle sol frame i işgal etmiş olan dildir.
ölü diller arasındadır,fransızca da acaip derece de bu dile benzemektedir.
...söz kulağa derin gelir.
ist. üni. dışında ankara üniversitesinde de ana bilim dalı olarak okutulan,kuralı bol,hatları keskin,öğrenirken insana saç baş yolduran acaip merak saldığım dil.özellikle ispanyolca italyanca ve fransızca bilenlerin daha kolay kavrayabilceği,etimoloji alanında insana çok şey kazandıracak bir dildir ayrıca.
cogu dillerin atasi olan dil . ogrenince diger dilleri ogrenmeyi kolaylastiran dildir.
tarihçi olmak için olmazsa olmaz olan değerli dildir. tabii tarihçi olmak için bi de iskandinav dillerinden nefret etmek gerekmektedir.
her ne kadar vatikan dışında konuşulmadığı için ölü bir dil olarak görülse de, öğrendiğiniz taktirde bütün avrupa dillerini çok rahat kıvırabileceğiniz dildir.çünkü bütün avrupa kelimeleri öyle yada böyle latince kökenlidir.
ilkçağda italya yarımadasında Roma'nın içinde bulunduğu Latium bölgesinde konuşulan Latince, Hint-Avrupa dil ailesinin bir üyesidir. Roma devletinin sınırlarının genişlemesiyle Latince önce italya yarımadasında sonra özellikle Gallia (bugünkü Fransa), Hispania (ispanya), Helvetia (isviçre), Lyricum (Dalmaçya, Arnavutluk), Pannonia (Macaristan), Dacia (Romanya)'ya yayılmış, bunun dışında egemen olduğu Macedonia (Makedonya), Trachia (Trakya), Asia Minor (Anadolu yarımadası), Syria (Suriye) ile Kuzey Afrika'da resmi dil kimliğiyle benimsenmiştir. Latince Yunan dilini örnek alarak ilerleme göstermiştir. Latin yazını da hep Yunan yazınının etkisi altında kalmıştır. Latince, Yunanca ile birlikte ilkçağın başlıca kültür ve uygarlık dillerini oluşturmuştur. Latince yayıldığı ülkelerde yerel dillerin yanı sıra yaşamını sürdürürken özellikle okur-yazarlarca kullanılmış, gitgide çeşitli katmanlardan insanların dilini etkisi altına almış, onların dillerini teker teker ortadan kaldırmış, böylece neo-latin dillerinin doğmasını sağlamıştır. Dillerin bu başkalaşım sürecinde, Ortaçağda bilimsel çalışmalar Latince ile yürütülmüş, yapıtlar Latince yazılmıştır. Diplomaside yazışma dili yine Latince dir. Kilise, inançlılar ile iletişim kurmak için Latince kullanmıştır. Latince yaşayan batı dillerinden Fransızca, ispanyolca, Portekizce, Romence'nin birinci derecede anasıdır. ingilizce Latin kökenli olmamasına karşın, sözcük ve kavramlarıyla yarı yarıya bu dile bağlıdır. Almanca, yapısındaki Fransızca kökenli sözcükler dolayısıyla Latince'ye çok şey borçludur. Bu nedenle Slav dilleri dışındaki batı dilleri için Latince öğrenimi önemlidir. Günümüzde hukuk, tıp, diş hekimliği, veterinerlik, eczacılık, botanik, zooloji, jeoloji, v.b. gibi bilim dallarında, özellikle terminoloji konusunda Latince öğrenmek zorunludur. Sosyal bilimlerden özellikle Eskiçağ ve Ortaçağ tarihi, bir ölçüde de Yeniçağ Tarihi, Felsefe, Arkeoloji alanında kaynaklara Latince olmadan başvurulamaz. Geçmişin kalıntılarının gömülü olduğu, buluntularla dolu ülkemizde Latince öğrenimi bunların değerlendirmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Kimi Osmanlı arşivlerini okuyup değerlendirebilmek için Latince'ye gereksinim vardır. Batı düşüncesinin ve uygarlığının Klasik yazına dayanması nedeniyle batıyla ilgili sosyal bilimler üzerinde araştırmada bulunacak kişiler için Latin dili ve yazını özellikle gereklidir. *
öğrenilmesi, basit bir fiilin bile her zamana ve her şahısa göre değişen 70 küsur çekimi olmasından dolayı, ya da her ismin, cinsiyete ve ismin hallerine göre hatta onlarca düzensizlikle beraber 20 küsur farklı çekimi olmasından dolayı zor olan dildir. diyelim bütün çekimleri cartı curtu öğrendiniz, ezberlediniz.. unutmamanız için gereken pratik şansınız çok azdır.zira, latinceyi iyi bilen bir insanın italyanca, ispanyolca, fransızca, portekizce, katalanca gibi romanesk dilleri çerez gibi öğrenir.
bazı çekimleri şöyledir: *
a-çekimi:
yalın tekil halde:apertura -açıklık
iyelik eki almış tekil halde:aperturae - açıklığı
yalın çoğul halde:aperturae-açıklıklar
iyelik eki almış çoğul haşde: aperturarum-açıklıkların

o-çekimi:
yalın tekil halde:angulus-açı
iyelik eki almış tekil halde:anguli-açının
yalın çoğul halde:anguli-açılar
iyelik eki almış çoğul halde:angulorum-açıların

u-çekimi:
yalın tekil halde:manus-el
iyelik eki almış tekil halde:manus-elin
yalın çoğul halde:manus-eller
iyelik eki almış çoğul halde:manuum-ellerin

e-çekimi:
yalın tekil halde:series - seri, sıra
yalın çoğul halde:series-sıralar
yalın iyelik eki almış halde:seriei-sıranın
iyelik eki almış çoğul halde:serierum-sıraların

copy paste değil!!!
hefeweizen sıyırma noktasına gelmesinin ana sebebi.
gerçek telaffuzu gibi bişey pek yok, daha çok yazıldığı gibi okunuyor bu yaratıklar... üzerinde bar olan harfler de, a gibi, uzatılarak okunur...
dünyadaki bütün dilleri az çok etkilediği için, dillerin kökü olarak idda edilen dildir. vatikan'ın resmi dilidir. vatikan'daki insanlar dışında pekte rağbet görmeyen bir dildir.
ancak günümüzde hukuk, tıp, diş hekimliği, veterinerlik, eczacılık, botanik, zooloji, jeoloji, v.b. gibi bilim dallarında, özellikle terminoloji konusunda latince öğrenmek zorunludur.
katolik hristiyanların kutsal kabul ettiği dildir.
güncel Önemli Başlıklar