bugün

ermenistan ın başkentidir...
erivanın herhangi bir yerinden ağrı dağını bütün ihtişamıyla görebilirsiniz.
lise ders kitaplarında "revan" adıyla anılan şehirdir. hatırlayacağınız üzere iv. murat'ın revan seferi meşhurdur.
malesef yoksulluk içinde yaşamay muhtaç bırakılan bir şehirdir. ermeniler için önemli olması başkent oluşundan ibarettir. tüm ermenilerin gönlündeki kutsal şehir tektir: ağrı.
osmanlı zamanında revan adıyla geçen ermenistan'ın başkenti.
kırmızı gül demet demet * isimli türküde, şol revan olarak geçen şehir.
(bkz: yerevan)
Adeta tastan yapilmis bir sehirdir. Hemen hicbir binada ahsap kullanilmamistir. Sanat tarihinde ermenilerin tas ustaliginda ileri gittigi yazar. belki de binalarin tastan olmasinin musebbibi budur. ve soylemesem catlayacagim ; onlar agri dagi'ni degil ama biz erivan'i geri alarak Turk kilacagiz. and olsun ki yapacaz bunu.
bir gün mutlaka bizim olacak şehir! and olsun ki "yapacaz", ALACAZ o ermeni döllerinin elinden şehri! hatta hatta, bütün ermenistan'ı, gürcistan'ı, kafkasya'yı, bütün dünyayı fethedicez ulan! bu arada ben ne içtiysem ve böyle aptal aptal, faşist faşist sayıklıyorsam, köpeğiniz olayım, siz de için. çok iyi geliyor bünyeye bu içki, içip içip ülke fethediyorsun işte.
ağrı dağının diğer tarafında eşsiz eski sovyet mimarisi ile donanmış binaları ve geniş meydanıyla kiev'i luganskmoskovayı andıran eski komunist ülkenin bir şehri.
sokaklarında yurtdışında yaşayan ermenilerin sahibi olduğu lüks arabaların kol gezdiği, renkli gece hayatıyla ve komunizm izleri taşıyan mimarisiyle 30km ilerde * ığdır ve ağrının olduğunu düşününce insanı hayrete düşüren şehir.
herhangi bir yerinden ağrı dağı'nın görülebildiği, bu yüzden ağrı dağı yerinde kaldıkça sakinlerinin bize karşı nefretini bileyecekleri şehir...
erivan'da yaşanan bir diyalog;

ermeni vatandaş; (ağrı dağını işaret ederek) o dağ var ya bizim sizin değil!
ben; hayır bizim!
e.v: şimdilik sizin!
ben; ne var o dağda bu kadar be ağaç bile yetişmiyor! *
e.v; öyle deme kutsal orası...

not: bu diyalog esprili biçimde yaşanmıştır.*
şehir hrazdan ırmağı üzerine kuruludur ve an itibariyle nüfusu bir milyonun biraz üzerindedir. kentine tarihi urartu dönemine kadar uzanır iö 8.yüzyılda erebuni adıyla bir kale olarak kurulmuştur. daha sonra osmanlı döneminde revan son haliyle yerevan (erm.) adını almıştır. şehir ermenistanın aynası durumunda, diaspora yatırımlarıyla zenginleşen ve giderek rus mimarisinden kurutulup "batılılaşan" bir bölümü var diğer taraftan bu yatırımlardan yararlanamayan sovyetlerden kalan yıkık dökük yapılar..
"yerevan dartsaz im erebuni..."

ne zaman bu şarkıyı dinlesem orada geçirdiğim bir hafta geçiyor gözümün önünden... sokakları, kiliseleri ve diğer yapılarıyla eşsiz güzellikte olan bir şehir. sokaklarda türkçe radyolar da dinlendiğinden tanıdık şarkılar duymadınız da muhtemeldir. en kısa zamanda gidelecek ve ararat'ın muhteşem manzarası eşliğinde rakı içelecektir hayko ve bartev'imle, ahanda burdan veriyorum sözünü.

"...Ko Masis horov ko Araks morov
Mezanas tarov Yerevan"
ağrı dağını şiddet ile arzulayan bir ülkenin başkentidir. tüm şehirde ağrı dağı oldukça muazzam görünür.
eski türkçe adı yerivan olan ve halis bir türk şehriyken, 1905 yılında ruslar tarafından ermenilere verilmiş şehir. rus kaynaklarına göre o zamanlar 55.000 olan şehir nüfusunun da dörtte üçü türkmüş. bugün bir tane türk bile yaşamamaktadır.
http://www.hyetert.com/ya...=0&Id=338&DilId=1
osmanlı'nın son dönemlerinde "kan revan".
(bkz: erivan devlet üniversitesi)
taş binalar, geniş caddeler, her caddenin kenarına özenle yetleştirilmiş ağaçlar, mimari yapılar ve büyük meydanlardan oluşan gri ve küçük bir şehir.

soykırım müzesine ve anıtına ev sahipliği yapmaktadır.
salı ve perşembe günleri istanbul ahl den direk uçuşların yapıldığı şehir.

uçuşlar karşılıklı 24:00 da yapılır. istanbul ve erivan arasında 2 saat fark vardır. uçuş 2,5 saat civarı sürmektedir. bunun sonucu olarak istanbul dan erivan a 24:00 te uçtuğunuzda, 2,5 saat uçuş + 2 saat fark + 1 saat vize işlemleri (ermenisatn vizesi sadece erivan havaalanında veriliyor, 10 dolara) = sabah 5,5 ta havalanından çıkıyorsunuz. dönüşte ise oradan 24.00 te uçup, istanbula yine 24:00 civarı iniyorsunuz.

erivan dan gelirken özellikle kanyak getirilebilir. 7 yıllık olanları önerilir. daha eski kanyakların neredeyse yarısı 7 yıllık kanyaktır.

şehir turistik bir şehir olmamasına ve ilginç hiçbir özelliği olmamasına rağmen yollarda turistler görülür. ve bu turistlere ağrı dağı manzarası satılmaktadır. (dağ sende ama manzarasına turist getiren ermeniler)

sizin türk olduğunuzu öğrenmeleri sizi öldürecekleri anlamına gelmez. hatta birçoğunun mutlaka bir akrabası türkiye de olduğu için direk sohbete başlarlar. yarısı en az bir kere türkiye ye gelmiştir.

erivan caddelerinde beko, lc waikiki gibi tanıdık türk markalarının mağazaları da bulunur. özellikle inşaat ve makina sektöründe türk markaları en çok satılan ürünlerdir.
(direk ihracat olmamasına rağmen gürcistan üzerinden türkiye den sürekli indirek ihracat yapılır.)

edit: merak edenlere; ermeni değilim ama iş için sürekli gidiyorum.
kapitalzmin girmediği temiz, kendine özgü havası olan bir kafkas şehri.
bir erivan 'gerçeği': emlak'ta tercih ağri daği manzarali ev... Bkz: http://galeri.uludagsozluk.com/r/erivan-189082/
halen bir sovyet şehrine benzeyen sıkıcı şehir.