bugün

perseus'un andromeda'yı hector'a terkettiği film. filme göre andromeda'nın dibi düşmüştü perseus için ama...

(bkz: hadi bağalım)
mitolojik kurgunun içine sıçmış film.
mükemmel bir mitoloji filmi yapabileceklerken, tamamen konunun içine edilmiş filmdir. filmi izlemektense, vikipediden, persaus'un hayatını okumak daha eğlencelidir.
fragmanıyla kalbimizi çalan ancak izlenildikten sonra 2 saatlik hayal kırıklığı olduğu anlaşılmıştır. abicim o zeus ne giymiş öyle, sanırsın bizim yeni sanayide döktürmüşler. güneş ışığı vurunca parlamış filan ama nedir abi o. demir adam gibi. midilliye kanat takmışlar siyaha boyamışlar adına pegasus demişler. sittirin lan, pegasusun özelliği sadece uçması değil aynı zamanda heybetli olmasıdır diye bilirdik. o ne lan, cüce pegasus mu olur. agos ordusu hepi topu 10 tane er ve erbaştan oluşuyormuş bunu öğrendik. 8 tanesi yolculuğa çıktı, sarayın kapısını koruyacak 2 asker mi kalmış. sorma sözlük cinlerim tepemde. çok film hareketlerden kaçarken, titanlara tutulduk efenim...
2010 YILINDA vizyona girmesi beklenen, basrolunde ralph fiennes in oynayacagi film.
herkes tarafından bok yağmuruna tutulmuş filmdir. ha haklı mıdır tartışılır. bu filmin tek hatası mükemmel 2 fragmanla tanıtılmasıdır. fragmanların beklentiyi bu derece yükseltmesi film çıkışında insanları biraz hayal kırıklığına uğratmıştır. çünkü filmin tüm can alıcı noktaları fragmanlarda zaten verilmiştir. sonrasındada birbirinden gaz alıp "bok etti, içine sıçtı, amına koydu" tarzı yorumlar görmek pek tabiidir.

bunun yanında mitoloji okumuş tayfanın bu filme defalarca giydirmesine anlam veremiyorum ben. adamlar bu filmi tanıtırken "bir mitoloji hikayesidir" diye başlamıyorlar ki? hep bilindik hikayeler ve tasfirler üzerinden gidilse ne tadı kalacak filmin? bu sefer de "biliyoduk zaten bunları aq" demiyecek mi bu güruh? cem yılmaz deyimiyle "kesin ip var amına koyim"cilikten biraz vazgeçmek gerekmez mi?? bu mantıkla hiçbir halttan zevk alınmaz çünkü.

mitolojiyi geçip filme gelin derim ben. the prestige'i ayakta alkışlarken nikola tesla'nın sihirbaz mühendisi veya edisondan kaçan bir çekingen olarak tanıtılması kimsenin gözüne batmamıştı çünkü. her film için aynı geyikler çevrilse ve insanlar bunlara uysa sinemalar boş kalır.
3 boyutlusu boktan film. gözlüğü çıkarın, sadece altyazılar bulanık oluyor. görüntü de bozulmalar olsa da, gene izletiyor. çok da bir numarası yoktu filmin. aksiyon sahneleri de fazla yoktu. klişeler diz boyuydu. god of war deli gibi oynadıysanız, filmden hiçbir zevk almıyorsunuz. god of war'ı salla, age of mythology bile bu filmden kat be kat heyecanlı ve seksi. hades'i oynayan herifi sevdim biraz.
bu film için fail diyorum nedenini de belirteyim hemen:

-spoiler-

bir kere eğer daha önce olmuş veya kurgulanmış olayları konu alan filmlerdeki saçmalıkları ve hataları hatta değişiklikleri biliyoruz yüzüklerin efendisindeki gibi. ha adamlar yine çok kalite film yapmışlardı göze çok batmamıştı bu. fakat clash of the titans bu saçmalığı olymposa kadar taşıyor neredeyse.

pegasustan başlayalım. pegasus bildiğiniz gibi kanatlı attır. hatta at-tanrıdır. genelde beyaz tasvir edilir filmde siyah, ha dicek olursak o zamanlar bütühn heykeller beyazmış pekala adamlar değişik bir tasvir yapmışlar diyebiliriz buraya kadar pek bir sorun yok. fakat herkes mitolojiyle ilgilenmiyor diye cümlealemi salak yerine koymaya da gerek yok. filmin ana kahramanı perseus gerçekten medusa ile savaşmıştır fakat medusa öldükten sonra kafasından akan kanlarla iki mitolojik karakter doğmuştur. biri kötülüğün temsilcisi ve antalyadaki olympos dağında yaşadığı sanılan chimeria diğeri ise pegasustur. filmde ise daha perseus medusa ile savaşmadan pegasus beliriyor. ayrıca pegasusu kullanan da bellarophontes adlı mitolojik bir kahramandır(şu an bütün efsaneyi yazmama gerek yok sanırım).

gelelim titan olayına: filmin başında anlatılan hikaye doğru yalnız adamlar kendi anlattıkları hikayelere de inanmıyorlar herhalde ki medusa ve krakene titan diyorlar ve sanırım filmin adı da buradan geliyor. titanlar şimdiki olympos tanrılarının bir önceki jenarasyonu gibi bir şeydir kısaca ve bunların en bilindikleri kronos, prometeus(ki buna değineceğim), atlas diyebiliriz. dünyanın hakimiyetini tanrılar, titanlardan almışlardır çünkü kronos oğullarının kendisini kehanetteki gibi öldürmesinden korkuyordur bu yüzden de hepsini yemiştir zeus dışında. bunun da efsanesi uzun sürer burada anlatmaya gerek yok. yalnız kesinlikle şunu belirtmeliyim eğer başlıkta titan kelimesi aklınızı çeliyorsa sakın gitmeyin değil titanlar yada kronos, bir tane titan bile geçmiyor filmde hatta tartarustan bile söz edilmiyor.

hadesi de hemen belirteyim. yer altı tanrısıdr ve zeusun onu kandırdığı bir gerçektir fakat asla kötü karakterli olarak tasvir edilmez. evet gizemli içine kapalı bir tanrıdır belki korkunçtur ama her yerde baş kötü karakter olarak gösterilmesi tamamen çocukçadır. örnek: SELENA

insanları yaratma olayı başka bir saçmalıktır. insanları zeus değil prometeus yaratmıştır.hatta filmle paralel olarak prometeus tanrıların egemenliğine başkaldıran bir titandır. zeusa karşı beslediğin kinin sonucunda balçıktan insanı yaratmıştır(bu balçık olayı başka bir kitapta daha geçiyordu galiba). hatta bununla da yetinmeyip olympos ateşini insanlara getirerek ateşi kullanmalarını sağlamıştır. bazı yorumlar bu ateşin bilgi ve ilim olduğu yönünde bu yüzden prometeus ilmin ve bilginin tanrısı olarak da kabul edilir. her neyse bu ateşi insanlara öğrettiği için zeus onu cezalandrırır daha sonra herkül onu kurtarır vesaire vesaire... fakat asla zeus insanı yaratmamıştır.
-spoiler-

şimdilik aklıma gelen çelişkiler ve saçmalıklar bunlar. ha ben de fragmanları izleyince heyecanlamıyor muydum? hem de nasıl ama filme gidince bu filmin gerçekten fail olduğunu anladım. siz hala hadesi kötü pis kaka olarak gösteriyorsanız, hala pegasus disneyin herküle yaptığı gibi ana kahramana bahşediyorsanız hala klişe diyaloglardan iyinin kötüyü yenmesine hatta hiç kasmadan yenmesine yer veriyorsanız ne farkınız kaldı çizgi filmden selenadan. bir de 3D olayı var ki ağlarım... hiç girmeyeyim en iyisi. son olarak o kadar güzel anlatılmış güzel ve devasa dizayn edilmiş hatta tanrıların bile korktuğu krakeni 5dklık bir sahneye sıkıştırabiliyorsanız yazıklar olsun size. inşallah bu sesimi holywooddaki yapımcılar duyar da biri krakene hakkını verir. yazık oldu valla garibime.*
yabancı sitelerde yapılansam worthington tartışmasını hatırlatan filmdir.
sam worthington büyük bir yıldız ve iyi oyuncu mudur yoksa konusu, yonetmeni icin izlediğiniz filmlerde bu filmde nasıl rol kapmış diye sorarak izlemek zorunda kaldığınız birisi midir?

vasat falan değil ciddi ciddi çok kötü bir filmdir.
senaryosuyla, oyunculuğuyla, saçma 3-d denemesiyle tam bir fiyasko.
medusanın olduğu 5-10 dakikalık bölüm dışında çok da sıkıcıdır ayrıca.
mitolojiye ilgisi olan birinin nefret edeceği, mitolojiden fazla çakmayan arkadaşların aksiyon açısından fena bulmayacağı film. oldukça kopuk ve havada kalmış noktalar var. bir de ben titan falan göremedim filmde.
--spoiler--
herşey iyi de titanlar nerede dedirten film olmuştur en nihayetinde. öte yandan herşey iyi de değildi.

en basitinden perseus sürekli olarak ben yarıtanrıyım olm diye dolanan bir adamdır aslında. onun dışında aphroditten daha güzel diye ana-babası tarafından övülen andromeda olayından sonra hades değil poseidon argoya lanet eder. canavar yollar medusayı öldüren ki onunda kafasını kalkandan bakarak keserek deil de aslında athena tarafından kendisine verilen kalkanı ayna olarak kullanıp medusanın bakışını kendisine yönlendirip onu taş yapan kafasını falan da alan perseus buradan dönerken argodan geçer ve geçerken de argosa saldıran canavarı da öldürür. sonra da andromeda ile evlenir.evine döner. döndüğünde evinde çöreklenmiş bir kaç adamı da o medusa kafası ile öldürür. hayatı mutlu mesut geçen tek zeus oğludur hatta kendisi.

tabi film bunları super karıştırmış anlatmış, olabilir de titan yok filmde. teorik olarak ilk nesil yunan tanrılarına titan dendiği için cronos oğlu zeus ve iki erkek kardeşi artı 3 kız kardeşi belki titan sayılabilir ve hade zeus kapışması da titanlar savaşıyo lan diye anlatılabilir ama yine de şöyle de bir şey var,

zeus ayarı alıyor kendi evinde hadesten. bir şey de yapamıyor. ama perseusa kılıcı büyük ihtimal zeus veriyor ya da zeus yönlendirmesi ile apollon, snra kılıca şimşeki de o veriyor ve ikisini de fırlatan perseus hadesi altediyor. yani sonuçta zeus. yani zeus en başında bi siktir git lan diyebilirmiş hadese.

bir de kraken, ahtapottur bildiğin ve yunan değil iskandinav hikayesidir.

--spoiler--
mayası tutmamış mitolojik filmdir. olmamıştır. 3d sonradan eklendiği için vasattır.
(bkz: fragmanıyla seyirciyi kandıran filmler)
sonu zeus un tecavüzüyle dünyaya gelen veled-i zina yarı tanrı perseus un kötüleri yenip yanlız başına kalınca zeus un bir türk mantığıyla düşünüp oğlunun halineden anlayıp yanlız kalmasın çoluğa çocuğa karışsın mantığıyla onu evermesiyle (bkz: evermek) bitmiş sıkıcı olmayıp güzel bir filmdir.
1981'de yapılan orjinaliyle kapışamayacak bir remake'e sahip film...

zira, ilk filmde yer alan şu an izlendiğinde "komik" olarak nitelendirilebilecek efektleri, samimi havası ve kallavi konusuyla orjinal hali, "dur şunu döveyim, şunu kırayım, anasını zikeyim zira ben demi-god'ım" ana temalı remake halinden kat kat daha izlenesidir.

ayrıca şu öküz sam worthington'a başrol veren yapımcının, yönetmenin, senaristin zevkine, sinema anlayışına sokayım...