bugün

clash of the titans

bu film için fail diyorum nedenini de belirteyim hemen:

-spoiler-

bir kere eğer daha önce olmuş veya kurgulanmış olayları konu alan filmlerdeki saçmalıkları ve hataları hatta değişiklikleri biliyoruz yüzüklerin efendisindeki gibi. ha adamlar yine çok kalite film yapmışlardı göze çok batmamıştı bu. fakat clash of the titans bu saçmalığı olymposa kadar taşıyor neredeyse.

pegasustan başlayalım. pegasus bildiğiniz gibi kanatlı attır. hatta at-tanrıdır. genelde beyaz tasvir edilir filmde siyah, ha dicek olursak o zamanlar bütühn heykeller beyazmış pekala adamlar değişik bir tasvir yapmışlar diyebiliriz buraya kadar pek bir sorun yok. fakat herkes mitolojiyle ilgilenmiyor diye cümlealemi salak yerine koymaya da gerek yok. filmin ana kahramanı perseus gerçekten medusa ile savaşmıştır fakat medusa öldükten sonra kafasından akan kanlarla iki mitolojik karakter doğmuştur. biri kötülüğün temsilcisi ve antalyadaki olympos dağında yaşadığı sanılan chimeria diğeri ise pegasustur. filmde ise daha perseus medusa ile savaşmadan pegasus beliriyor. ayrıca pegasusu kullanan da bellarophontes adlı mitolojik bir kahramandır(şu an bütün efsaneyi yazmama gerek yok sanırım).

gelelim titan olayına: filmin başında anlatılan hikaye doğru yalnız adamlar kendi anlattıkları hikayelere de inanmıyorlar herhalde ki medusa ve krakene titan diyorlar ve sanırım filmin adı da buradan geliyor. titanlar şimdiki olympos tanrılarının bir önceki jenarasyonu gibi bir şeydir kısaca ve bunların en bilindikleri kronos, prometeus(ki buna değineceğim), atlas diyebiliriz. dünyanın hakimiyetini tanrılar, titanlardan almışlardır çünkü kronos oğullarının kendisini kehanetteki gibi öldürmesinden korkuyordur bu yüzden de hepsini yemiştir zeus dışında. bunun da efsanesi uzun sürer burada anlatmaya gerek yok. yalnız kesinlikle şunu belirtmeliyim eğer başlıkta titan kelimesi aklınızı çeliyorsa sakın gitmeyin değil titanlar yada kronos, bir tane titan bile geçmiyor filmde hatta tartarustan bile söz edilmiyor.

hadesi de hemen belirteyim. yer altı tanrısıdr ve zeusun onu kandırdığı bir gerçektir fakat asla kötü karakterli olarak tasvir edilmez. evet gizemli içine kapalı bir tanrıdır belki korkunçtur ama her yerde baş kötü karakter olarak gösterilmesi tamamen çocukçadır. örnek: SELENA

insanları yaratma olayı başka bir saçmalıktır. insanları zeus değil prometeus yaratmıştır.hatta filmle paralel olarak prometeus tanrıların egemenliğine başkaldıran bir titandır. zeusa karşı beslediğin kinin sonucunda balçıktan insanı yaratmıştır(bu balçık olayı başka bir kitapta daha geçiyordu galiba). hatta bununla da yetinmeyip olympos ateşini insanlara getirerek ateşi kullanmalarını sağlamıştır. bazı yorumlar bu ateşin bilgi ve ilim olduğu yönünde bu yüzden prometeus ilmin ve bilginin tanrısı olarak da kabul edilir. her neyse bu ateşi insanlara öğrettiği için zeus onu cezalandrırır daha sonra herkül onu kurtarır vesaire vesaire... fakat asla zeus insanı yaratmamıştır.
-spoiler-

şimdilik aklıma gelen çelişkiler ve saçmalıklar bunlar. ha ben de fragmanları izleyince heyecanlamıyor muydum? hem de nasıl ama filme gidince bu filmin gerçekten fail olduğunu anladım. siz hala hadesi kötü pis kaka olarak gösteriyorsanız, hala pegasus disneyin herküle yaptığı gibi ana kahramana bahşediyorsanız hala klişe diyaloglardan iyinin kötüyü yenmesine hatta hiç kasmadan yenmesine yer veriyorsanız ne farkınız kaldı çizgi filmden selenadan. bir de 3D olayı var ki ağlarım... hiç girmeyeyim en iyisi. son olarak o kadar güzel anlatılmış güzel ve devasa dizayn edilmiş hatta tanrıların bile korktuğu krakeni 5dklık bir sahneye sıkıştırabiliyorsanız yazıklar olsun size. inşallah bu sesimi holywooddaki yapımcılar duyar da biri krakene hakkını verir. yazık oldu valla garibime.*