bugün
- yazarların on üzerinden komiklikleri13
- evlenilecek erkek nasıl anlaşılır10
- sözlükte erkekleri istemiyoruz17
- 7 haziran 2026 aziz yıldırım'ın başkan seçilmesi11
- türk mü türkiyeli mi sorunsalı5
- beyazsemsiyeliyabanci48
- sydney sweeney'in memeleri7
- aziz yıldırım14
- ilk aşkınız5
- instagram'a sürekli hikaye atan kadın5
- bebeksi bir hatunla sevgili olmak8
- 21 gün diyetteyim2
- aziz başkan efsanesinin geri dönmesi2
- schopenhauer'un kadın nefreti2
- soğuk suyla duş alan insan3
- ölüm4
- togg'a lpg taktırmak7
- kaşlarını alan erkek3
- günün yorgunluğunu atmanın yolları2
- saç dökülmesini önlemek için tavsiyeler2
- çocukken alınamayan şeyleri büyüyünce almak3
- türkçe'nin edebi bir dil olmadığı gerçeği6
- kizlarsoruyor com2
- saç ektirmek2
- 7 haziran 2026 büyük sözlük ifşası32
- evlilik2
- bireysel silahlanmanın önü açılırsa alınacak silah2
- yorgun mermi22
- bugün mükemmel bir gün olacak3
- yıldırım'ın başkan olmasından mutlu olan cimbomlu2
- üstteki yazar hakkında fikrini söyle63
- günaydın şarkısı3
- akp'li kayseri belediyesi'nin villa parseli satışı3
- gammazlama yapmamak12
- kızının düğününde oynayan baba6
- albin kurti2
- 7 haziran 2026 belde ara seçimleri2
- haysenin1212
- monica bellucci ile 1 hafta vs 50 bin dolar6
- hangi yazarla evlenmek isterdiniz9
- özgürlük ile güvenlik arasındaki sahte ikilem6
- gammaz beni çaylak yapmaz ki gammaz beni çsy9
- a milli futbol takımı'nın arizona'ya gelmesi2
- kürt fıkraları2
- fetöcü olduğunu beklemediğiniz kişiler3
- gina carano11
- satranç haram yasaklansın7
- bu köyden olsam ne olacak8
- d'i s c o film2
- günün şiiri8
öfkeye tutunmak, zehri içip, başkasının ölmesini beklemek gibidir.
Buda’nın düşüncelerini benimseyerek onun yolunda olanların dini olan Budizm, Brahma inancının değişim geçirmiş halidir.
Rivayetlere göre inandıkları Buda, M.Ö 560 yıllarında Hindistan’ın Benares kentinde dünyaya gelmiş olup gerçek isminin Guatama yada Gotama olduğu söylenmektedir. Buda adı ise aydın, ermiş kişi manasına gelmekte olup sonradan lakap olarak verilmiştir.
Anlatılanlara göre Buda’nın babası birr beyliği yönetmekteydi. Annesi, Buda hakkında birçok anlamlı rüyalar görür ve bu gördüklerini babasıyla paylaşır. Babası ise Buda’nın ermiş birisi olmasını istemez ve onu sarayına kapatır. Fakat Buda 29 yaşına geldiğinde o saraydan kaçmayı başarır ve bir ormanda kendi iç dünyasına çekilerek uzun süre açlık içinde yaşar. Riyazet denilen bu halden bir süre sonra vazgeçer ve normal insanları gibi yaşayıp düşünce alemine dalar.
35 yaşına geldiğinde artık düşünceleri olgunlaşmıştır. Nerancara Nehri kıyısında bir incir ağacı altında otururken birden ilham gelir ve büyük bir kişi olur. Buda ölene kadar yaşadığı süre boyunca elinden geldiğince düşüncelerini insanlara ulaştırmaya çalışmıştır. O dönemler meşhur olan Brahma inancının yanlış olduğunu savunmuş ve putların kırılması gerektiğini bunlara tapılmaması gerektiğini söylemiştir. Bu fikirleri destekleyenler Guatama Buda’nın ardından gider ve böyle Budizm dini meydana gelir. Buda yaşadığı süre içinde kesinlikle Tanrı olduğunu iddia etmemiştir. fakat onun peşinden gidenler ölümünün ardından bu dini değiştirmiş ve onu Tanrılaştırarak putperest bir inanç haline getirmişlerdir.
Rivayetlere göre inandıkları Buda, M.Ö 560 yıllarında Hindistan’ın Benares kentinde dünyaya gelmiş olup gerçek isminin Guatama yada Gotama olduğu söylenmektedir. Buda adı ise aydın, ermiş kişi manasına gelmekte olup sonradan lakap olarak verilmiştir.
Anlatılanlara göre Buda’nın babası birr beyliği yönetmekteydi. Annesi, Buda hakkında birçok anlamlı rüyalar görür ve bu gördüklerini babasıyla paylaşır. Babası ise Buda’nın ermiş birisi olmasını istemez ve onu sarayına kapatır. Fakat Buda 29 yaşına geldiğinde o saraydan kaçmayı başarır ve bir ormanda kendi iç dünyasına çekilerek uzun süre açlık içinde yaşar. Riyazet denilen bu halden bir süre sonra vazgeçer ve normal insanları gibi yaşayıp düşünce alemine dalar.
35 yaşına geldiğinde artık düşünceleri olgunlaşmıştır. Nerancara Nehri kıyısında bir incir ağacı altında otururken birden ilham gelir ve büyük bir kişi olur. Buda ölene kadar yaşadığı süre boyunca elinden geldiğince düşüncelerini insanlara ulaştırmaya çalışmıştır. O dönemler meşhur olan Brahma inancının yanlış olduğunu savunmuş ve putların kırılması gerektiğini bunlara tapılmaması gerektiğini söylemiştir. Bu fikirleri destekleyenler Guatama Buda’nın ardından gider ve böyle Budizm dini meydana gelir. Buda yaşadığı süre içinde kesinlikle Tanrı olduğunu iddia etmemiştir. fakat onun peşinden gidenler ölümünün ardından bu dini değiştirmiş ve onu Tanrılaştırarak putperest bir inanç haline getirmişlerdir.
emir kipiyle çekimlenmiş bi eylem cümlesi.
- şu ağacı buda!
velhasılıkelam.
- şu ağacı buda!
velhasılıkelam.
asıl adı siddhartha guatama olan, bilgin filozof.
buda lakabı şuradan gelmektedir ki; esasında soylu bir genç olan siddhartha, aşağı yukarı otuzbeş yaşlarında hayatın anlamı, ölüm ve mutluluk üzerinde düşünmeye başlar. kendisi o döneme kadar zengin ve rahatı yerinde gelmiştir. ama pek mutlu olduğu söylenemezdi.
derin derin düşüncelere dalarak hindistan'ı baştan aşağıya dolaşmaya başlamış. önceki hayatına istinaden perhiz ve riyazet uygulayıp, tüm zenginliklerini bırakmıştır. ama böyle de bir mutluluğa erişemedediğini bulmuştur. bir bilge ağacın dibinde otururken* bir anda anlamı bulmuş ve kendisine de uyanmış, andınlaşmış anlamına gelen buda lakabı verilmiştir.
buda lakabı şuradan gelmektedir ki; esasında soylu bir genç olan siddhartha, aşağı yukarı otuzbeş yaşlarında hayatın anlamı, ölüm ve mutluluk üzerinde düşünmeye başlar. kendisi o döneme kadar zengin ve rahatı yerinde gelmiştir. ama pek mutlu olduğu söylenemezdi.
derin derin düşüncelere dalarak hindistan'ı baştan aşağıya dolaşmaya başlamış. önceki hayatına istinaden perhiz ve riyazet uygulayıp, tüm zenginliklerini bırakmıştır. ama böyle de bir mutluluğa erişemedediğini bulmuştur. bir bilge ağacın dibinde otururken* bir anda anlamı bulmuş ve kendisine de uyanmış, andınlaşmış anlamına gelen buda lakabı verilmiştir.
görsel
-Buda güzel memeymiş
-Buda güzel memeymiş
Tam dik olarak sırt üstü uyuyan insan.
Bu verdiğim bilgide düşünenler için sırlar var.
Bu verdiğim bilgide düşünenler için sırlar var.
(img:#1588107)
Lan çok şirin değil mi?
Evim olursa Hindistan'dan almak nasip olur umarım.*
Lan çok şirin değil mi?
Evim olursa Hindistan'dan almak nasip olur umarım.*
görsel
budistlerin ilahı kendini koruyamamış. rüzgar koca ilahı yerle bir etmiş.
budistlerin ilahı kendini koruyamamış. rüzgar koca ilahı yerle bir etmiş.
Barış ve huzur adamıydı. Başlattığı felsefe günümüzde bile milyonları etkilemiş durumda.
dukkha, samudaya, nirodha, magga.
+buda mı gol değil bee!
(yapmazsam uyuyamazdım)
(yapmazsam uyuyamazdım)
Nickimin esen kaynağı...
değil tabiki.
değil tabiki.
Geçer, buda geçer alışmalısın...
Bana çok yararı dokunan büyük büyük dedem.
Ortadoğu peygamberlerinden çok farklı olan büyük insan.
size kapak olmuştur.
coğrafi ve ekonomik zorluklarla dolu güney asyanın hasret duyduğu kişi.
ne ağlarsın benim palmiye saçlım.
buda gelir tao geçer ağlama.
nirvana'ya vardı feryadım ahım.
buda gelir tao geçer ağlama..
şu tepenin içi volkandır hardır.
insanoğlu imtihan ile vardır.
ne de olsa kıtlık dolu devrandır.
buda sabır ile vardı huzura.
reankarnem her can ermez bu sırra.
aktı yaşım ganj olup hep ardına.
buda gelir tao geçer ağlama.. *
ne ağlarsın benim palmiye saçlım.
buda gelir tao geçer ağlama.
nirvana'ya vardı feryadım ahım.
şu tepenin içi volkandır hardır.
insanoğlu imtihan ile vardır.
ne de olsa kıtlık dolu devrandır.
buda sabır ile vardı huzura.
reankarnem her can ermez bu sırra.
aktı yaşım ganj olup hep ardına.
buda gelir tao geçer ağlama.. *
Bu adam aforizmalardan mı ibaret yoksa ortada bir öğretisi var mı? Kitap falan...
da ayrı...
Buda'ya demişler ki: Ben mutluluk istiyorum.
Buda cevap vermiş: isteği terk et, benlikten geç, geriye o zaman zaten mutluluk kalır.
Buda cevap vermiş: isteği terk et, benlikten geç, geriye o zaman zaten mutluluk kalır.
varoluş acı çekmektir. acı çekmenin nedeni tutkudur.
Demiş.
Demiş.
Buda, Bleda'nın Türkçe'deki diğer bir adı olup aynı zamanda Budapeşte'nin Budin ile birlikte etimolojisinin dayandığı addır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar