bugün

four rooms

zengin reji ve oyuncu kadrosuna sahip 1995 yapımı bir kara komedi. filmin genel bir ifadeyle konusu şöyle;
film bir yılbaşı gecesi lüks bir otelde dört ayrı odada yaşanan tuhaf hadiseleri konu alıyor. bu kopuk hikayelerdeki tek bağlantıysa otel görevlisi ted'dir. zaten olayları ted'in başından geçenler olarak izlemekteyiz.
film zengin reji künyesiyle dört ayrı hikayeden oluşuyor dedik. bu da dört ayrı reji demek. bunlar;
birinci odadaki gayet sıkıcı denemesiyle allison anders,
ikinci odadaki yine çok iyi olmasa da birinciye göre güldüren, eğlendiren denemesiyle alexandre rockwell,
filmin belki de en komik odası olan üçüncü oda ile robert rodriguez,
ve filme son oda ile quentin tarantino imzası atılır. filmin reji künyesi bu şekilde dağılmıştır. daha öncede söylediğim gibi ilk iki oda çok fazla keyif vermesede son iki cidden iyidir. özellikle üçüncü odadaki performansı ile antonio banderas göz doldurandır. banderas, belki de sinema deneyimi açısından en iyi rolünü bu kısa filmde oynamış ve bendenizi kırmış, geçirmiştir.
dördüncü odada ki oyuncu performansı açısından gayet vasat bulduğum lakin rejisiyle yine beğenimi kazanmış biri vardır ki o da quentin tarantino'dur. kendisi yine şık diyaloglar ile bezeli iyi bir reji sunmuştur, tebrik ederiz. lakin bende onun oyunculuk denen hadiseye bulaşmaması gerektiğini düşünenlerdenim.
ve tabi ki filmin tek ortak noktası, otel görevlisi ted'i canlandıran tim roth. onun için çok iyiydi, süperdi gibi beğeni cümleleri kurmak güç. çünkü cidden fazla abartılı ve absürd bir oyunculuk yoluna gitmiş. gerçi filmin türü de kara komedi. bu açıdan ciddi bir tezatlık yok. lakin bence yinede fazlasıyla abartılı bir performans. evet, çoğu zaman güldürmüş, kırıp geçirmiştir lakin fazlaca karikatür misali bir çizgide gezmiştir.
şimdi buradan sonra yazacaklarım fena halde spoiler içermektedir, bilginize sunulur. ondan sonra vay efendim ben bilmiyordum, vay efendim ben görmedim demeyiniz çok rica ederim.

--spoiler--
filmin bana göre en komik odası üçüncü oda idi. yaramaz çocuklar ve ted muazzam iş çıkarmışlar bana kalırsa. özellikle bölümün son sahnesinde ted'in dayanamayıp çocuğa bildiğin osmanlı tokadını yapıştırması bendenizi yarmıştır.
--spoiler--

özellikle robert rodriguez ve quentin tarantino'nun rejilerinin ön plana çıktığı, ne kadar abartılı bulsamda kara komedi türüne göre uygun sayılabilecek oyunculuk tarzı ile tim roth gibi isimleri bünyesinde barındıran değişik bir film. hoş vakit geçirmek için izlenilmesi tavsiye edilir.