venedik film festivali

Bu yıl 70.'si yapılacak olan dünyanın en eski film festivalidir. 28 Ağustos'ta Alfonso Cuaron'un yönettiği Sandra Bullock ve George Clooney'in başrollerini paylaştığı Gravity filmiyle açılacak olan festival 7 Eylül'de sona erecek.

25 Temmuz'da açıklanan programda en fazla merak edilen filmlerden biri Terry Gilliam'ın dört sene aradan sonra çektiği ilk uzun metrajlı filmi "The Zero Theorem" Oscar ödüllü Christoph Waltz'un varoluşun sırrını çözmeye çalışan bir hacker'ı canlandırdığı yapımda Matt Damon ve Tilda Swinton da rol alıyor. Seçkinin bir diğer efsane yönetmeni ise Venedik'in gediklilerinden Hayao Miyazaki. Anime ustası bu sefer kendi mangasından uyarladığı "Kazetachinu" ile ödüle aday. Yapım, belgesel ustası Errol Morris, esli Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in icraatini onunla beraber masaya yatırdığı "The Unknown Known: The Life and Times of Donald Rumsfeld"le, israil'in gözde yönetmeni Amos Gitai "Ana Arabia"yla, halihazırda Altın Aslan sahibi, Tayvan sinemasının en tanınan yönetmenlerinden Tsai Ming Liang da adı "Jiao La" ile ana yarışmada. Stephen Frears'in Judi Dench'li Steve Coogan'lı Philomena'sı da aynı şekilde merak konusu.

Seçkinin genç usta tanımını en hak eden ismi Xavier Dolan, "Tom a le ferme" de ölen partnerinin cinsel yöneliminden habersiz ailesiyle tanışan eşcinsel bir kahramanın hikayesini anlatıyor. Oyuncu James Franco hem yönetip hem başrolü üstlendiği "Child of God" ile Altın Aslan adayı. John Curran ise "Tracks"te dört deve ve bir köpek eşliğinde kendini Avustralya çöllerine vuran Mia Wasikowska'yı perdeye getiriyor. 2008'de çektiği "Without" la epey ilgi çeken ama sonrasında uzun süre film çekmeyen Yunanlı Alexandros Avranas'ın "Miss Violence"ı Yunan ailesinin işleyişini masaya yatırıyor. Jonathan Glazer, "Under the Skin"de Scarlett Johansson'u tam ona yakışacak bir rolde, iskoçya'da seyir halinde tebdili kıyafet bir uzaylı rolüyle perdeye getiriyor. Tabii bir devrin çocuk yıldızı Dakota Fanning'i "Wendy & Lucy" gibi minimalin minimali bir filmle yıldızlaşmış Kelly Reichardt'ın filminde görme fırsatı da Venedik'in bir diğer süprizi.

Bu sene Venedik'te Türkiye yapımı tek film, "Venedik Günleri" bölümünde "Köksüz". Deniz Akçay Katıksız'ın filmi, iStanbul Film Festivali'nde ilk film ve Radikal Halk Jürisi özel ödüllerini almıştı. Belçikalı Kürt yönetmen Bülent Öztürk'ün "Houses with Small Windows" adındaki kısası ise festivalin "Orizzonti" bölümünde gösterilerecek. (Radikal)