bugün

zeyd bin harise

"...Ahzab 37. ayetde konu edilen kişi, önceleri hz Hatice'nin kölesi durumunda, daha sonraları ise hz Muhammed'in evlatlığı olan, Zeyd ibn Harise'dir.
Zeyd, 8 yaşlarında, Kayn Ibn Cisr oğulları tarafından annesinin yanından kaçırılarak Mekke'nin en büyük panayırı olan Ukaz çarşısında satılığa çıkarıldığında, hz Hatice'nin yakın akrabası Hakim ibn Hizam tarafından, hz Hatice için 400 dirhem karşılığında satın alınır.
hz Hatice, hz Muhammed ile evlendiğinde, Zeyd'i hz Muhammed'e hediye eder ve hz Muhammed de Zeyd'i kendisine işlerinde yardımcı yapar. Aradan zaman geçer. Bu süre içinde Zeyd yeni hayatına alışır. Köle olarak satılmasına rağmen, köle muammelesi görmemektedir. hz Hatice gibi zengin bir kadının, ve hz Muhammed gibi saygınlığı olan bir kişinin yardımcısıdır ve hayatından mutludur. Bir gün, oğlunun hz Muhammed'in yanında olduğunu öğrenen baba Harise, yanına kardeşi Kab'ı da alarak Mekke'ye gelir ve hz Muhammed'i bulur. Ukaz panayırında oğluna ödenen fidyeyi geri ödeyerek oğlunu geri almak istediğini söyler. hz Muhammed, Zeyd'i çağırır. Zeyd, gelenlerin babası ve amcası olduğunu tasdik eder. Bunun üzerine hz Muhammed, Zeyd'e isterse kendisinin yanında kalabileceğini, isterse babası ile gidebileceğini söyler. Zeyd, 'Harise benim babamdır ama ben kimseyi sana tercih edemem, sen de benim babam yerinesin' der. Zeyd'in bu konuşması üzerine hz Muhammed, Zeyd'i Kabe'nin önünde orada bulunanların karşısında evlatlık olarak aldığını beyan eder ve ona kendi ismini verir. Zeyd ibn Harise'nin soyadı değişerek Zeyd ibn Muhammed olur. Bu durumdan Zeyd'in babası da hoşnut kalarak geri döner."

kaynak: http://www.geocities.com/...ampencereleri/tebenni.htm