100 cm boyunda kamış görünüşünde çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar mızrak şeklinde sivri uçlu ve tarçın kokuludur. Çiçekler sarı renkli ve çoğu bir arada bulunurlar. Zencefilin vatanı Güney Asya olmakla berâber Hindistan, Batı Afrika gibi birçok tropik bölgelerde ekimi yapılır. Memleketimizde ancak seralarda yetiştirilir. Nemli iklimi ve sulak yerleri sever. Bitkinin kökleri nişasta, reçine ve uçucu yağlar taşır. Kökler yassı ve grimsi renklidir. Kuvvetli kokulu ve biraz acımsı lezzetlidir. Baharat olarak kullanılır. Zencefil yağının hazmı kolaylaştırıcı tesiri vardır. Ayrıca yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkiye sâhiptir.
zencefil tozunun balla karıştırılıp yenmesi boğaz ağrılarına ve öksürüğe iyi gelir.* *
hem tatli hem aci olmayi basarabilen baharattir bu nimet.
taksim'de sağlık yüklü bir mekan. vejetaryen ve rejim yapan insanlar için biçilmiş kaftan. kurabiye sokak'ta.
burhan altıntop'un gingerına verdiği isim.
bu bitkiden elde edilen baharat toz; pastalarda, içeceklerde tüketilir.
limonatanın içine katıldığı zaman limonatanızı farklı bir tatla, daha bi zevkle içmenize neden olan baharat.
ülkemizin iklimi uygun olmadığından Türkiye'de zencefil yetişmez.
Zencefil bitkisinin şekilsiz,parçalar halinde bulunan, soyulmuş ya da soyulmamış haldeki kurutulmuş kökleri ya da bunların öğütülmüş halidir. Çöreklere katılır. Ayrıca zencefilden gazoz, şarap,turşu ve reçel de yapılır. Taze kökleri salatalara da katılır. Zencefil bitkisinin anavatanı, Çin'in tropikal bölgeleridir.
Bilim dünyasındaki ismi Zingiber officinale'dir.
Etkileri: Uyarıcı, gaz söktürücü, terletici,antiseptik, grip, soğuk algınlığı, sindirim sistemi problemleridir.
ayrıca araştırmacı uzmanlar tarafından verilen bilgiye göre
kanserli hücreyi öldürdüğü ve kanserli hücrelerin kemoterapiye karşı direnç kazanmasını önlediği duyurulmuş olan şifalı bir bitkidir.
şifalıdır. uzakdoğu kültüründe yemeklerde de tatlılarda da sıkça kullanılır.
gerçekten bir otçul olarak daha lezzetlisi zor bulunur diyorum. bitki çaylarına öyle bir lezzet katar ki. ama lütfen öğütüp kullanınız. böğürtlen vb. kekremsi çaylarla denemedim. ama ıhlamurla bir deneyiniz. keyifler olsun.ayrıca;
(bkz: deve dikeni) ımmmhh !
(bkz: biberiye)
harika vallahi !
taksim 'de vejeteryan yemeklerinin yapıldığı mekandır. ortamı çok keyiflidir.
(bkz: bol salata tüketilen mekan)
Özellikleri ve Tarihçesi

Zencefil yaprakları mızrak şeklinde sivri uçlu ve tarçın kokuludur. Çiçekler sarı renkli ve çoğu bir arada bulunurlar. Bitkinin kökleri nişasta,reçine ve uçucu yağlar taşır. Kökler yassı ve grimsi renklidir. Kuvvetli kokulu ve biraz acımsı lezzetlidir.

ilk çağdan beri Çin ve Hindistan'da kullanılan zencefilin, Hindistan'dan geldiğini bilmeyen Dioskorides ve Plinius'a göre, bu bitki Yunanlılar'a Persliler tarafından tanıtıldı. Zencefil, Romalı'ların besin maddelerinde büyük rol oynamıştı. Zencefilin Ortaçağ Avrupası'nda kullanımı, karabiber kadar yaygındı ve pahalıydı.

Yetiştirildiği Yerler

Zencefilin vatanı Güney Asya olmakla berâber Hindistan, Batı Afrika gibi birçok tropik bölgelerde ekimi yapılır. Memleketimizde ancak seralarda yetiştirilir. Nemli iklimi ve sulak yerleri sever.

Faydaları

Zencefil, mide bulantısı, şişkinlik ve kolik gibi sindirim problemlerine karşı başarıyla kullanılabilir. Yolculuk kusmalarına karşı etkilidir. Antiseptik etkisi sayesinde, mideye bağırsak enfeksiyonlarına ve hatta gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir. Zencefil kandolaşımını uyarır ve böylece kanın yüzeysel bölgelere de rahatça ulaşmasını sağlar. Bu etkinliği sayesinde donuklarda, ısınmayan el ve ayakların ısıtılmasında çok önemli görevler üstlenebilir. Aynı zamanda yüksek kan basıncını da normalleştirebilir. Terletici ve ateş düşürücü etkileri vardır. Öksürük,grip, soğuk algınlığı ve öteki solunum yolları hastalıklarında, ısıtıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca iştah açar ve kabızlığa karşı kullanılabilir.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Zencefil çayı olarak: Değirmende inceltilmiş yarım tatlıkaşığı zencefil, bir bardak dolusu soğuk suya eklenir,hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5-6 dakika hafif ısıda kaynatılır ve süzülür. Gerektiğinde bir bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.

Özellikle zayıf ve sinirsel etkiye açık mideler için çok yararlı bir bitkidir. Zencefil, mide ülseri olanların bile kullanabileceği özelliktedir.

Muhafaza Koşulları

+13 C de, %60 nemde çok soğuk olmayan serin ortamlarda muhafaza edilir.

Besin Değerleri

Taze zencefil B6-C Kalsiyum,Demir,Magnezyum,Fosfor,Potasyum,Manganez ve Lif açısından yüksek
besin değerlerine sahiptir
tadını anlamlandıramayacağınız, içmesi zulüm, şifalı nimet.
burnumun sızlaması için adını görmem yeter bitkisi.

hastalıktan kırıldığım bir yurt günü. elinda ballı zencefilli bir karışımla beni iyileştirmeye gelen bir arkadaş ve bu arkadaşla koridorda karşılaşmak. ardından bana o karışımı yedirmeye ant etmiş bir topluluk. bir gün hepsi bir araya geldi ve 1 hafta yurdun her köşesinde ciğerlerime kadar zencefil kokusu hissettim, odadan dışarı çıkamadım. bu bana zencefili getiren arkadaş kabusum olmuştu resmen. 1 hafta öncede kuru kahveye limon sıkıp getirmişti kulakları çınlayasıca. aktar gibi insanmışta farketmemişiz. *
bal ile karıştırılıp macun haline getirilen tozları, soğukalgınlığı, nezle, öksürük, boğaz ağrısına iyi gelmesinin yanısıra ateş düşürme etkisine de sahip olan şifalı bitki. yenildikten sonra terleterek hafif ateşlerin düşmesine yardımcı olacaktır.
ballı karışımın haricinde, salep üzerine tarçın gibi serpilerek severek tüketmek mümkündür.
son zamanlarda aktarlarda, domuz gribine karşı direnç kazandırmığı yönünden yok satan bir baharat.
şifalı bitkilerden biridir. ana yurdu hindistan ve malezya olan zencefil kök halinde satılır. zencefili toz halinde kullanmak daha kolay olacaktır.

zencefil çayı yaparken diğer yaprak çayları hesaba katarak çok zencefil katarsanız karabiber çayı içtim zannedebilirsiniz. * kendine has aroması birazcık karabiberi andırır.çayı için yarım çay kaşığı bi bardak için ideal miktardır bu çaya limon sıkıp içmeniz soğuk algınlığınıza iyi gelecektir.
bunun yanı sıra zencefil; zihini açar, iştah açar, mide bağırsaklardaki gazı söker, ishali keser, bağırsak bozukluklarını giderir,cinsel istekleri kamçılar. *

balla karıştırarak yapacağınız macunu hap gibi yutmanız boğaz ağrılarınıza iyi gelecektir. 1 yemek kaşığı bala yarım çay kaşığı zencefil iyi gelir ancak aromasını seviyorsanız kendi ölçünüzü kendiniz ayarlayabilirsiniz.
şifa olsun efenim.
ödem attırıcı özelliği varmış. *
vampirler için sarımsak ne ise, öksürük için de zencefil odur. test ettim onayladım. ilaçlardan biri bitti dün. anam da pazartesi nasıl olsa doktora gidiyoruz bi daha, ben sana doğal antibiyotik yapayım dedi. bildiğin turp var ya, onun ortasını oyduktan sonra içine bal ve zencefil ekliyorsun. o sulanıyor, "yörü git git yea! bunu mu içcem ben" diyeceğin bi karışım oluşuyor. hacı ıyk mıyyk deme, kaşıkla onu. ciğerimi elime çıkaran öksürük belası nispeten çok daha iyi şu an.
(bkz: in kocakarı meds we trust)
tozu balla karıştırılıp yendiğinde boğaz ağrısı vb şikayetere derman olan bişeydir. nedir hakketen bu dersen bitki derim.evet bitki.
bir dilim ayva (kabuğuyla) ve limonla karıştırılarak kaynatıldığında, burun akıntısına kesin çözüm getiren bir içecek oluşturan mucizevi bitki. bir haftadır burnum akıyordu, dün iki bardak içtim ve bugün burnum bir kere bile akmadı.
kuran'da adı geçen tek baharat.