bugün

--spoiler--

kanıtın yokluğu yokluğun kanıtı değildir.

--spoiler--

(bkz: carl sagan)
Varlığını ispat edememekten farksızdır.
"Kanıt gösterilmeden yapılmış bir iddiayı çürütmek için kanıta ihtiyaç yoktur."

Christopher Hitchens
varlığını ispat edememekle aynı şeydir.
tanrının var olduğunu ispat edememekle aynı şey sanki.
(bkz: sözlükte ilgi çekme teknikleri)
mantığın olduğu yerde din ve tanrı kavramının olamayacağının sonuna kadar arkasında bulunmaktayım. eğer bir kişi mantıklı düşünürse ateist, duygusal düşünürse mümin gibi düşünür. hadi yalan deyin de size tanrıyı mantıken "elinizle tutabilir misiniz?" diye sorayım. ha tabii duygusal düşünürseniz orası sizin güzel fikirlerinizdir. *
(bkz: hangi tanrı)
(bkz: ne tanrısı)
(bkz: hani nerde)
konuyla ilgili ricard dawkins'in tanrı yanılgısı kitabından bir alıntı yapmak istiyorum;

"Bertrand Russell kendisine, öldükten sonra Tanrı'nın "Neden bana inanmadığını bilmek istiyorum" sorusu karşısında ne cevap vereceği sorulduğunda şöyle yanıtlamıştır: 'Yeterli kanıt yoktu Tanrım, yeterli kanıt yoktu'. Tanrı'nın Russell'un cesur kuşkuculuğu karşısında, bahisçi ve korkak Pascal'a duyduğundan çok daha fazla saygı duyması olası değil midir? Tanrı'nın ahlaktan yoksun sahte inancı (hatta dürüst inancı) açık yürekli septizmden daha değerli bulacağına bahse girer miydiniz?"

bilgi: (bkz: pascal in din teorisi/@aura)
başlığın girilen entryler ile yüklendiği misyon;
(bkz: ateist olduğunu aileye değil sözlüğe haykırmak)
(bkz: sözlükte ateist evde hayırlı evlat)

edit: islamiyette tanru kelimesi kullanılmaz.
hangi tanrı...*
ayrıca:(bkz: ahirette göte girecek entryler)
(bkz: kıyamet koparken sizi izlemek vardı)
mantıken kaçınılmazdır; çünkü doğada ve uzayda bir şeyin yokluğunu ispat edemezsiniz, ancak varlığını ispat edebilirsiniz.

misal uzayda 6 kollu bir insanın olmadığını da ispat edemezsiniz; en fazla "bugüne kadar 6 kollu insan görülmedi" diyebilirsiniz. ama bir şeyin o zaman kadar görülmemiş olması da onun yokluğunun kanıtı değildir. ol sebeple filozoflar boşuna olumsuzdan örnek olmaz demiyorlar.

sen varlığına inanmak için bahane aradığın sürece, hiç kimse seni onun yokluğuna inandıramaz canım kardeşim, senin kafan "ya öncesi ?" algortiması ile keyfi tatminsizlikler seçtiği sürece kimse inandıramaz. inandırmaya da uğraşmasın zaten. sana ispata ayırdığım zamanda deveye hendek üzerine köprü yapmasını öğretirim.
@yazdığım entrynin moderasyon tarafından silinmesinden sonra;

bu bir tanımdır: sözlükte ateizm propagandası yapan bünyenin açmış olduğu başlıktır. kendisi muhtemelen tatmin eksikliğinden muzdariptir ya da farklı bir amacı vardır.

(bkz: tatmin oldun mu)
varlığının ispat edilememesi ile aynı şeydir.
ancak bilim yani akıl mantık dahilindeki şeyler kanıtlanabilir ya da çürütülebilir. tanrı denen gayip kavramın bilimde yeri olmadığı için varlığı da yokluğu da bilimsel olarak hiçbir zaman kanıtlanamaz.

tarihte henüz kimsenin görmediği ya da duymadığı bir şeyin varlığına da binlerce yıldır inanılıyorsa yuh derim ben böyle insanlığa, bu kadar mı aciziz... o değil de sene 2009, tanrı var mı yok mu diye tartışıyoruz hala... endüljans kağıdı, huriler, cinler falan... güzel şeyler bunlar...
(bkz: materyalizm)
(bkz: gerçekler)
varlığını ispat edememekle eşdeğerdir. sonuç olarak yok olduğuna inananlar varlığına, var olduğuna inananlar yokluğuna inanmazlar ve ispata gerek yoktur. kişi bunu düşünceleri ile kendine ispatlasın yetmektedir. herkes nasıl ki aynı takımı tutmak, aynı yemekleri beğenmek, aynı şarkıları dinlemek gibi mecburiyetler hissetmiyorsa bu hassas konuda ispatlanmasa çok büyük problem olmaz.
baş ağrısını, sevgiyi, aşkı ispat edememekle aynı şeydir.
işte öyle bir şeydir.

kimse ne varlığını, ne de yokluğunu ispatla mecburdur. inanan için: allah var'dır ve hakk'ın kendisidir. kaldı ki o, kendisine inanan hiç kimseye "benim varlığımı ispatla" diye bir yük de yüklememiştir. inanan inanır, inanmayan inanmaz. herkes kendi mühletini, yine kendi iradesiyle öylece kullanır.
tanrı varlığı ya da yokluğu ispat edilecek birşey değildir. bu konu, mantıksal sorgulama alanına dahil değildir. tamamen inanç meselesidir. sen güneşe bakarken "bu, yaratıcının varlığına delalet!" dersin, öteki "tabiat gerçekten mükemmel" der. inanırsan vardır tanrı, inanmazsan yoktur.
"yok yok ise o vardır." bediüzzaman.
(bkz: TANRI ADLANDIRMAMIŞTIR KENDiNi)
son derece normal, olasi ve mumkundur. tanri zaten yoktur. bunun aksini ispatlayabilecek olan taşakli yazar varsa aha meydan.
(bkz: angut insan)
kendini ve çevresini sorgulayan çoğu insanın düşünmekten tırtlattığı önermedir.