bugün

cok sayıda aynı türden cinslerin bir arada toplanmış şeklidir
(bkz: bir sürü)
(bkz: surusune bereket)
(bkz: koyun sürüsü)
topluluk ismi.
(bkz: sürü psikolojisi)
ayrilindiginda kurt tarafindan kapilma olasiligi olan topluluk
senaryosunu yılmaz güney'in yazdıgı ,zeki ökten'in yönettigi , tarık akan ,tuncay kurtiz , melike demirag'ın oynadıgı , tarık akan'ın en iyi erkek oyuncu ödülünü , melike demirag'ın en iyi kadın oyuncu ödülünü almasına sebep olan cok güzel bir filmdir.
Döneminde çekilen filmlere nazaran görüntü ve müzikleriyle kendisinin ayrı bir yere koyulması gereken seyredilesi bir Türk filmi.Tuncel Kurtiz'in filmde gösterdiği takdire şayan performansının ise unutulması cok güçtür ki ailesi üzerinde gösterdiği despotluk ve sürüyü şehre getirdikten sonra cevresindeki herkesi teker teker kaybetmesiyle filmin sonunda Ankara'nın göbeğinde çaresizlik içinde yapayalnız kalışı akıllara kazınmıştır.
mevcut insanlık.
yılmaz güney filmi.müziklerinin bir kısmı şurdan dinlenebilir.

http://youtube.com/watch?v=KDQI2gUoHjo
yılmaz güney'in kürt insanının sorunlarını işlediği fakat o dönem kürtçe yasak olduğu için kürtçe kullanamadan bu işi yaptığı başarılı filmi...
kazandığı ödüllerden bazıları

londra film festivali en iyi film

rotterdam film şenliği sinema eleştirmenleri özel ödülü

uluslararası antwerp film şenliği(belçika) en iyi film...
tek başlarına zayıf kalan, bireysel fikirleri olmayan...birbirlerinden güç alan topluluk...
harika bir köy-kent filmi.

zeki ökten harika sahneler yakalamış, özellikle tren sahneleri enfesti. senaryoda yine yılmaz güney'in kusursuz dramalarına rastlıyoruz. oyunculuklara gelince hepsi çok iyi fakat tuncel kurtiz resmen coşmuş, özellikle son bölümdeki kuyruğu indirmeden silinen adam tribi şahaneydi.

film son bölüme kadar yekpare, masif bir anlatımla geliyor. lakin son bölümde biraz mesaj kaygısı güdülmüş, bu sebepten sırıtmıyor dersek yalan olur, özellikle sosyalist çocuk resmen olmamış ve filmin ahengini bozmuş.

yine de türk sinemasının yüz aklarından biri bu film.
"yaa, alt tarafı bi karı ölmüş. ne birbirinizi yiyonuz; dünyada hergün milyonlarca kişi ölüyo biri daha gebersin" diyen adamın sonunun hiç hayırlı olmadığı filmdir.
Zülfü Livaneli'nin, müziklerini sürgünden yaptığı Yılmaz Güney filmi. Yaman Okay'ın bir sara krizi sahnesi vardır ki, bir kez daha efsaneleşti gözümde oyunculuğu.
--spoiler--
adamin sehirde bir isi olsa hergun kuru uzum yer, hergun lokum yer...
--spoiler--
toplumcu- gerçekçi sinema anlamında Türk sinemasının ulaştığı doruk noktasıdır. ne yazık ki geçen otuz yılı aşkın sürede bu filmin üstüne koyabilen bir film daha çekilmemiştir sinemamızda *.

Tuncel Kurtiz ise yoruma bile gerek bırakmayacak bir performans sergilemiştir, rol yapmamış yaşamıştır. Tuncel Kurtiz'i Ezel dizisiyle tanıyan genç ergenlerimize onu bir de buradan izlemeleri önemle tavsiye edilir.
frank schatzing in 800 küsür sayfalık tuğlamsı kitabı. bilimsel gerçeklerle bezeli sürekli aksiyon içinde. kitabı bitirdiğinizde yarı biyolog yarı deniz bilimcisi gibi geziyorsunuz ortalıkta. liseyi sayısal okuyan bir insanın gayet rahat anlayabileceği bir dilde.
müzikleri çok etkileyici olan mükemmel bir türk filmi. tuncel kurtiz içinde ayrıca bir parantez açmak lazım.
sosyalist gerçekçi bir yılmaz güney hikayesi.

1978 yılında çekilen sürü, doğu türkiye'de kürdistan coğrafyasında kürt halkının zor yaşamını, kapitalizmin o topraklarda belirginleşmeye başlamasını, feodal ilişkileri iredeleyen bir filmdir.

tarık akan, tuncel kurtiz, yaman okay ve unutmadan film boyunca hiç konuşmadan sadece mimiklerle oynayan melike demirağ.

türk sinemasının onur abidesidir sürü. iktidar yağdanlığı olmak için değil, toplum için bazı şeylerin üstünden geçmiştir.
sinema tarihimizin kült yapımlarından biridir. haliyle bir yılmaz güney parmağı vardır işin içinde. inanılmaz bir müziğe sahiptir. kanımca bu konuda uçurtmayı vurmasınlar filminin müziği ile karşılaştırılabilir. filmin en etkileyici sahnesi yaman okay abimizin sara krizi rolüdür. bugün bizi mankenlere, popçulara hatta topçulara emanet eden yapımcıların gözüne gözüne sokulması gereken bir sahnedir o..
birçok dersler, göndermeler barındırır. lakin en kritik göndermesi, sosyalizm dersi veren genç bir solcu karakterin sürekli propaganda yapması, sloganlar atmasıdır. kimine göre bu eğreti duran, filmin bütünlüğünü bozan bir karakterdir. lakin bu dediğimiz gibi en kritik göndermesidir. zamanında ülkeyi gerçekten seven gençlerin halktan kopuk bir şekilde mücadele ettikleri için hiçbir zaman bu halkın desteğini alamadığını vurgular. zaten o genç, ailesi ve köylü misafirleri yerde otururken, divanın üstünden konuşmaktadır. bir şeyleri anlatmaktadır. yılmaz güney'in büyüklüğü biraz da burda boy gösteriyor işte. kendi davasına en büyük eleştiriyi yine kendisi yapmış..
son olarak bir karakterinden daha bahsetmek gerekir. trende iki asker arasında sazıyla türkü söylenen bir amca vardır.

yolculardan biri bu amcaya sorar,

-suçun ne?

amca cevaplar,

-türkü söylemek..

söylemişim ama bir daha söyleyecem, hakikaten müthiş bir müziği vardır..
frank schatzing romanı--- süper bir hikaye bir çırpıda okunuyor. bu güzel roman böyle bir sonla bitirilimiydi desemde
okunmasını şiddetle tavsiye ederim.
antalya altın portakal film festivali tarafından 31 yıl gecikme ile 1980 yılının en iyi filmi seçilen bir yılmaz güney eseri.

http://haber.gazetevatan....lmi-suru/399317/166/Haber
zeki ökten 'in yönettiği başarılı bir filmdir. yılmaz güney 'i akıllarda yer ettiren çalışmalardan birisidir.

(bkz: sürü tuncel kurtiz in tarık akan ı dövme sahnesi)
bir yılmaz güney filmi. her karesinde verilen emeğin boyutunu görebiliyorsunuz. öyle 2 haftada çekilip amacı gişe yapmak olan filmlerden değildir. öyle bir hikayedir ki bu insani duyguları tüm çıplaklığı ile gözler önüne serer.
güncel Önemli Başlıklar