bugün

kemal sunal veşevket altuğ'un oynadığı tokatçı adlı ultra-komik filmi yönetmiş, başarılı yönetmen.
80'den fazla filmin yönetmenliğini yapmıştır. kemal sunal'ın bir çok filminin yönetmenidir.
1925'te manisa'da doğmuş,1986'da istanbul'da vefat etmiştir.81 filmin yönetmenliğini yapmış,30 filmin senaryosunu yazmış ve 4 filmde de oynamıştır.1976'daki 1.istanbul Film Festivali'nde en iyi yönetmen,1965'teki 1.izmir Enternasyonal Fuarı 1. Film Şenliği'nde de en iyi senaryo ödülü almıştır.
Çevirdiği Kara Murat ve Battal Gazi filmleri bir yana; Kemal Sunal'la muhteşem işler çıkardıkları Sahte Kabadayı, Sakar Şakir, Tarzan Rıfkı, Atla Gel Şaban, Tokatçı, Yedi Bela Hüsnü, Gerzek Şaban, Üç Kağıtçı, Korkusuz Korkak, Avanak Apti filmleriyle efsane olmuş yönetmendir. Kemal Sunal'la çevirdiği filmlerle artık mafyaya dönüşmüş kabadayılık ve mahalle bitirimliği olgusuna eğlenceli bir nazarla bakmış olan yönetmen çevirdiği bu filmlerin bir çoğunun da senaryosunu kendi yazmıştır.

Kemal Sunal'ın başrol oynadığı bu filmlerinde, Sunal'ın kadrolu rol arkadaşları ise bir dönem ekip olarak Türk sinemasının en unutulmaz bir çok filminde rol aldıkları Ali Şen, Kazım Kartal, Hakkı Kıvanç, Yadigar Ejder, Dinçer Çekmez, Zeki Sezer, Süheyl Eğriboz, Arap Celal, Ünal Gürel, Turgut Özatay, Yüksel Gözen, Hakkı Kıvanç, Reha Yurdakul, Rıza Pekkutsal, Çetin Başaran vs.. olmuşlardır.

Yine bütün bunlarla birlikte başrollerinde Robert Widmark, Tarık Akan ve Öztürk Serengil'in oynadığı eğlenceli/abdsürd Babanın Evlatları filmi ve ölmeden önce çektiği, senaryosunu Mim Kemal Öke'nin yazdığı Talat Paşa'nın öldürülmesi ve arkasından gelişen mahkeme sürecini fon olarak kullanıp Ermeni Sorunu hakkında "bir şeyler" söyleyen Duvardaki Kan dizisi de Natuk Baytan'ın unutulmaz yapımlarındandır.

Yönettiği filmlerinin hareketli, eğlenceli ve absürd oluşları bir yana; bu filmlerin aynı zamanda bu absürdlüklerin de farkında olup kendiyle de dalga geçebilmesi ve yönetmenin karakter yaratmadaki üstün başarısı Natuk Baytan'ın günümüzde de hatırlanmasının en önemli izahıdır. Natuk Baytan'ın yarattığı karakterler bugün bile hatırlanmakta, bu karakterlerin ağızlarından duyduğumuz dönemin argosu hala insanları güldürebilmektedir.

işte Natuk Baytan'ın yarattığı karakterler :

Fırıldak Ömer
Horoz Ali
P i ç Rıza
Deve Ömer
Fil Abbas
Tazı Niyazi
Pire Mehmet
Tarzan Rıfkı
Manyak Rıfat
Kara Erol
Deli Sait
Sarı Recep
Deli Hamdi
Armutlulu Hasan
Ayı Abbas
Gaddar Kerim
Sansar Selim
Amorti Kazım
Mülayim Ters
Barut Osman
Simsar Cafer
Urfalı Apti
Gardrop Fuat
Marmara Kazım
Lüfer
Dikiştutmaz Sabri
Kulaksız ibo
Arap Celal
Şişçi Coşkun

Bugüne kadar yüze yakın film ve önemli bir TV dizisi çeken, 30 tane senaryo yazan, bir kaç filmde de oyunculuk yapan Natuk Baytan 1925 yılında Manisa'da doğmuş olup istanbul Üniversitesi Arkeoloji bölümünden mezun olmuştur. 1986 yılında ölen Türk Sinemasının bu değerli yönetmeninin belki ismi, yüzü ve hayatı unutulucaktır, ancak insanın yüzünde gülümsemeler oluşturan tarihi filmleri, mükemmel bir mizah anlayışının ürünü olan Kemal Sunal'lı komedi filmleri, yazdığı senaryoları ve yarattığı karakterleri asla unutulmayacaktır.
türkiye'nin komedi dalında gelmiş geçmiş en iyi
yönetmenidir.
Ustanın dönemsel anlamda ‘’arabesk filmler-tarihi filmler-Kemal Sunal’lı filmler’’ olarak üç ana bölümde incelenebilecek olan yönetmenlik hayatı özellikle Kemal Sunal’lı filmler dönemiyle adeta zirve yapmıştır.

Kemal Sunal’ın Natuk ustayla çalışmaya başlamadan önceki filmografisi yine -başrol üzerine kurulu- komedi-star sistemi üzerinden hareketle başarılı ve bol gişelidir. Zaten Kemal Sunal’ın 70’li yıllarından başından itibaren özellikle Arzu film bünyesinde çektiği onlarca filmle bir komedi efsanesi haline dönüşmüş olması Natuk Baytan için bulunmaz bir hazinedir. Tosun Paşa, Süt Kardeşler, Hababam Sınıfı gibi yapıtlarla Natuk Baytan’lı dönemi başlamadan önce de sıkı bir takipçi kitlesi oluşmuş ve sinema salonlarını dolup-taşırmış bir oyuncudur Kemal Sunal. 1976 yılında çekilen ‘Sahte Kabadayı’ filmiyle başlayıp 1986 yılında çekilen ‘Tarzan Rıfkı’ filmiyle sona eren 10 yıl-10 filmlik bu dönem; gerek Türk komedi tarihi açısından gerek de Kemal Sunal’ın kişisel oyunculuk macerası açısından büyük bir önem arz eder.

Kemal Sunal’ın başrolünde oynadığı bu 10 filmi şöyle bir hatırlayacak olursak; Sakar Şakir, Avanak Avni, Korkusuz Korkak, Gerzek Şaban, Üç Kağıtçı, Yedi Bela Hüsnü, Tokatçı ve Atla Gel Şaban filmleridir. Bu filmlerde ilk göze çarpan şey; bir önceki Arzu film döneminde birlikte fırtınalar estirdiği, yanına en çok yakışan rol arkadaşları sayılabilecek Şener Şen-Halit Akçatepe ikilisinin olmayışlarıdır. (Bu durumun Natuk Baytan’ın özel bir tercihi olup-olmadığı tartışılır, ben özellikle -başka bir büyük oyuncu daha- istemediği kanısındayım) Kemal Sunal’ın bugün bir komedi oyuncusu olarak hatırlanmasındaki aslan payı daha ziyade bu dönemde oynadığı filmlerdeki başarısına aittir.

Natuk Baytan ustayı ‘absürt mizahın babası’ olarak onore edeceksek; bu filmlere yazar olarak olağanüstü katkısıyla mizah yazarı Suavi Süalp ustayı da es geçmeyeceğiz elbette. Natuk Baytan istanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden mezun olmuştu, sinema adına derinlerde bir yerlerde bir şeyler arıyordu. Son filmi ‘Tarzan Rıfkı’yı çektikten kısa bir süre sonra hayata gözlerini yumdu. Sinemayı çok başka bir yerinden yakalamış berrak ve ilginç bir zihindi.

Natuk Baytan’la fırtına gibi estiği 10 yıldan sonra Kemal Sunal için de nispeten daha ciddi roller, daha ciddi yıllar başlamıştı.
Kamera açılarını fevkalade kullanan, absürd komedinin unutulmaz yönetmenidir.
kemal sunal'ın en komik filmlerinin altyapısını oluşturan yönetmen, senarist. bu filmlerde de acayip karakterler yaratmıştır.

korkusuz korkak (bombacı mülayim, ayı abbas, gaddar kerim, sansar selim, amorti kazım)
yedi bela hüsnü (pezevenk malik, kız ismet, karamürselli deli hamdi)
sahte kabadayı (dikiştutmaz sabri, kulaksız ibo, şişçi coşkun, susta kazım)
sakar şakir (gardrop fuat, marmara kazım, hacı bakkal, lüfer, arap celal)
görsel
Kemal sunal'ın en güzel filmlerinin yönetmenidir. Absürd komedi diyince akla gelen ilk yönetmendir. 1976(sahte kabadayı), 1977(sakar şakir), 1978(avanak apti), 1979(korkusuz korkak),1980(gerzek şaban,1981(uçkağıtçı),1982(yedi bela hüsnü),1983(tokatçı),1984(atla gel şaban) ve 1987(tarzan rıfkı) filmleri kemal sunal'ın natuk baytan ile çektiği filmlerdir. suavi sualp i de unutmamak gerek. Bu filmlerin natuk baytanla birlikte senaryosunu yazan karikatürist abimizdir suavi sualp.
avanak apti' nin banka sahnesinde görünür . kemal sunal'ın en güzel filmlerinin yönetmeni ertem eğilmez' dir .
ermeni mezalimini anlatan ''duvardaki kan''filminin yönetmeniydi aynı zamanda .kendisini görmüşlüğüm vardır .rahmetli o diziyi göremeden vefat etmiştir.
farazi v kayra'yı getirir akla.
türk sinemasının en garip adamlarından biridir. Woody Allen için yerlere yatan tiplerin görmemesi ilginç olmakla birlikte, baytan tam bir fantastik kara mizah ustasıdır. candır...
Kemal Sunal filmlerinin Yönetmeni olarak bildiğim kişi.en iyi filmi sakar şakirdine bence.bu filmde Ali şenle karşılıklı nargile içerken arka profilden Görünür.sağlam yönetmenlerden.
Isminden ermeni olduğu anlaşılmaktadır.
kemal sunal'la yaptığı filmler acayip komiktir. şimdinin sözde komedi filmlerine bin basar.
Türk sinemasının en ileri görüşlü, çağının ötesinde filmler yazıp yöneten, dahi yönetmeni.

bu adamdan ötesi halen yok Türk sinemasında.
Türk sinemasının efsane yönetmeni.
usta yönetmendir. huzur içinde uyusun.
kemal sunal'ın ve cüneyt arkın'ın en iyi filmlerini çekmiştir.
kartal tibet,ertem eğilmez,atıf yılmaz ve memduh ün'ün çektiği kemal sunal filmleri de başarıldır; ancak natuk baytan'ın çektiği kemal sunal filmleriyle kıyaslanamaz.
natuk baytan'ın çektiği cüneyt arkın filmleri de başarılı olmuştur.
hatta ülkü erakalın'ın çektiği c.arkın filmlerinden bile başarılı olmuştur.
hele ki çetin inanç'ın saçmasapan filmleriyle kıyaslamıyorum bile.
huzur içinde uyusun.
Bir şarkı .
kemal sunal ve cüneyt arkın'ın birçok filmini çeken usta yönetmen. 1986'da aramızdan ayrılmıştır.
türk sinemasında absürd komedi tarzının efsane yönetmenidir.

(bkz: atla gel şaban)
(bkz: sakar şakir)
(bkz: yedi bela hüsnü)
(bkz: üç kağıtçı)
(bkz: tarzan rıfkı)
vefatının 32. yılında saygı ve özlemle anıyoruz.
güncel Önemli Başlıklar