bugün

içine giren askerlerin ancak birbirlerinin sırtına basarak * çıkabildiği çukur.
engelli koşu parkurunda bulunan ve içi yarısına kadar su dolu olan beton çukur. 3 metrelik bir duvarı mevcut olup çıkabilen asker sayısı pek fazla değildir.
türk silahlı kuvvetlerinin eğitim alanlarında, pentatlon parkurlarının bilmem kaçıncı engelidir. çok uğraştım hiç kalmayı beceremedim. tek kolla bile çıkanını gördüm. kalanınıda gördüm ama çift gövdeyle. o da gayet doğal geliyor insana.
çıkabilmeniz için çukura atlarken aldığınız hızı , çıkmak için zıplarken kullanmanız gereken çukurdur. zira daha sonraki denemelerde çıkma ihtimaliniz her seferinde azalır ve uzun süreler çukurdan çıkamayabilirsiniz.
biraz kondisyonunuz varsa sorunsuz şekilde geçebilirsiniz, atlarken lönk diye dalmazsanız çıkmanız daha kolay olur.
askerdeyken birkaç günlüğüne hayatımı zehir eden askeri aparat.
arkadaş , olmuyor , çıkamıyorum. çıkmaya en çok yaklaştığım gündede dirseklerimi incittim. kabaca bir hesapla çıkabilmem karşılığında göreceğim fiziksel zarar ile çıkmam karşılığında alacağım mükafat denk değil. dolayısı ile çıkmayı ilk sefer haricinde hiç %100 denemedim.
(bkz: çukur var dediler geldik)
(bkz: manisa)
(bkz: kırkağaç)
çıkamayanlar genellikle bu çukurun içinde terk edilir.
yıllarca aynı çukur kullanıldığı için artık duvarında basamak gibi bir yer oluşur. buna basarak kolayca çıkılabilir. diğer bir alternatif ise köşeden çıkmaktır. böylelikle dirseklerinizi daha kolay kullanıp, vücüdu yukarı atarsınız. yok onuda beceremediniz okey için dördü tamamlayacaksınız.
henüz ilkokul beşte iken bu çukuru rahatlıkla geçiyor olmam babamı gururlandırır, tombik askerlerin sessizce dudaklarını oynatmalarına sebep olurdu. ama yinede dünyanın en gereksiz eğitimlerinden bir tanesidir italyan çukuru.
çıkmak için saglam kol gerektiren çukur. meletir adamı başka bişey degil.
dengesiz çukur.
hepsi aynı derinlikte değildir.
genelde merkez taburlarında nizami ölçülerdedir. geri kalanlarında çocuk parkındaki kum havuzlarından farksızdır.
(bkz: palaska nın faydaları)
kısa boylu mehmetçiklerin içine atlayıp kalması neticesinde eğitim bitene kadar içinde bırakıldığı çukurdur.

italyancanız falan gelişmez öyle çukurun içinde.

sadece bekler veya çıkmaya uğraşırsınız.

(bkz: penttatlon sahası)
başında her daim bir asteğmen bulunan ve cıvıtanlara hadi oğlum çık hadi diye gaz verdiği çukur. bir köşesinden diğer köşesine koşup sıçrarsanız büyük olasılıkla muvaffak olursunuz..
herkese renkli günler
aynı eğitimin roma imparatorluğunda da askerlere verilmesinden ötürü adı italyan çukuru olarak kalan lakin sıradan bir çukurdan daha fazlası olmayan askeri eğitimin adıdır.
askerde, jackie chan'ın tırmanma tekniğini kullanarak 3 hamlede çıktığım çukur. önce sağ (solaklar için sol) duvara basıp oradan alınan ivme ile hemen sol duvara, oradan alınan ivme ile de yükselip kolları kullanarak kenara tutunarak çıkılıyor ama tabi o zaman kondüsyon vardı, vücut fitti filan. şimdi s.kseler çıkamam.
italyan çukuru her defasında Tek seferde geçtiğim aşamaydı. irlanda masası tırmanma bayırı dikenli telaltı sürünme v.s. tüm o 15-20 aşamalı pentatlon parkurunu Komple 6 dakikada bitirip 1000 kişilik bölükte ilk 5 in içindeydim. Zaten manisa kırkağaç seçmelerine de jandarma komando askeri olmak için 3 defa gönüllü olup istek arzettim komando binbaşıya.