bugün

çizgi, çehre, toplu taşım araçlarında güzergah.
divan edebiyatı mazmunlarındandır, ayva tüyü olarak bahsedilir.
bir yazı yazma stilidir.bu yazı renkli mürekkeplerle ve kamışla yazılır.
güzel yazı yazma sanatı..
hüsn-ü hat
divan edebiyatında hat sevgilinin ayva tüyleridir, benidir.
(bkz: hal u hat)
eskiden kullanılan 0,268 cm ye eşit uzunluk ölçüsü.
arap harflerinin değişik şekillerde süslü olarak yazılaması sanatıdır.. cami, türbe, saray vb. mimari eserlerde uygulanmıştır..
halk arasında simcard a verilen ad.
ing.: sapka.
Hat, sözlükte uzun ve doğru yol; mastar olarak yazı yazmak manalarına gelir. Çoğul olarak, ekseriya, hutut veya ahtat kullanılır.

kaynak: http://www.turkish-media....index.php?showtopic=11666
her ne kadar kuranın yazılı hali olarak ( "kuran mekkede nazil oldu, mısırda okundu, istanbulda yazıldı" derler) bilinse de aslında sadece ayetler değil hat sanatında hadisler, dualar,şiirler, hilyei şerifler, fermanlar hasılı önemli her söz yazıya dökülmüştür. osmanlı döneminde altın çağını yaşayan hat sanatı cumhuriyetin ilanı ile yazık ki eskisi gibi talebe yetişmediğinden duraklama dönemi yaşamıştır. bu süre özellikle abd, fransız,ingiliz kolleksiyonerler için ucuza malzeme toplama dönemi olarak tanımlanabilir. son dönemlerde özellikle suna kıraç ve sakıp sabancının özel ilgisi ile tekrar rağbet görmeye başlamış, yeniden hat sanatı hakkında kitaplar yazılmaya başlanıp yeni öğrenciler yetişmiştir. cafer ağa medresesi şu an haftada iki gün ilgililere hat sanatı kursu vermektedir.
bir diğer hususu belirtmem gerekiyor: hat, hattat kadar okuyucu için de haleti ruhiyenin dışa vurumudur. sakin bir hal hattata ustaca ve daha naif çizgiler çizdirirken okuyucu için aynı hal hattı daha kolay okuma ve daha derin anlamlara varma becerisini beraberinde getirir.
haleti ruhiyemin meramı şu an itibariyle budur
yazı anlamındadır. hat yazana hattat denmektedir.
hz. muhammed ve dört halife döneminde oldukça yalınken emevi döneminde yavaş yavaş bir sanat yazısı haline gelmiş ve abbasi döneminde geliştirilmiştir.
alm. haben fiilinin 3. tekil sahsa göre cekilmis hali.
(bkz: hattat)
arap harfleri etrafında şekillenmiş sanat. arap harflerinin 6-10 yy arasında geçirdiği gelişim döneminden sonra ortaya çıkmıştır.
osmanlıda resim yerine gelişen sanat türüdür.
(bkz: hat sanatı)
hat sanatında kullanılan yazı türlerinden her biri. örneğin; nesih, talik, küfi birer hat türüdür.
yazı türleri kufi, tevki, sülüs, reyhani, nesih, rika olan sanattır. camiilerde mezarlıklarda sıkça görülen yazı çeşidi ise sülüs'dur.
hat sanatınında başarılı olmak için en az 7 sene emek vermek gerekir.
Yazması meşakâtli, bakması sefâkâtli.
özel kalemlerle yapılan kaligrafi sanatı.
sosyal medya üzerinden nusaybin'e giriş yapacakları, pöh ve jöh birliklerinin oradan uzaklaşmasını söyleyen örgüt. galiba hat birliği şunlardı:

görsel
güncel Önemli Başlıklar