bugün

taraflı yazılmı$ bir georges politzer kitabı. sovyet marksizmini empoze etme amacı güttüğünü hemencecik anlayabiliyorsunuz.
körü körüne bağlılığın ne kofti, ne sufli bir $ey olduğunu dü$ünenlerin mutlak okuması gerektiğini dü$ündüğüm bir kitap çünkü, polarizasyon ho$ değildir.

artı: idealizme ucundan, diyalektik materyalizme ise gövdesinden dokunmu$ politzer; her $eye rağmen, okuyunuz.
kötü kurgulanmış kitaptır , okuma eylemi azaba dönüşebilen edebiyat tadı olmayan kuru takır takır bi kitaptır.
anlamak üzerine kurulmuş, hezeyanlar silsilesi.
-felsefe nedir? sorusuna yanıt;
-başı ve sonu olmayan dedikodu manzumesi.
n.f.k
akıl gayrişahsidir. hayatımız ve kalbimiz bizimle birdir. ama zihnimiz kişi insandan ayrılabilirve ondan sonradır ki düşünceler dünyasında serbestçe hareket edebilir. aklımız elbise giymeyen , gıda almayan,uyku nedir bilmeyen,arzuları olmayan,insanı sınırlar için sevgi sevgi , nefret ve üzüntü duymayan,hayatın cilvelenmeleriyle yalnızca düşünen hareket etmeyen bir zahiddir. eşyanın köklerine inmeye çalışır, çünkü bir şeyin bizzat kendisine şahsi bir ilgi duymaz. gramerci bütün şiirleri gezer ve engel tanımadan kelimelerin kokune gider. çünkü o gerçekliği değil kanunu aramaktadır. kanunu bulduğunda, kelimlere nasıl hakim olunacağını insanlara öğretebilir artık.
diyalektik materyalizmi anlatır. giriş için daha önce " felsefenin başlangıç ilkelerini " okumanız tavsiye edilir..
orjinal adı materyalist felsefenin ilkeleri olan; ama zamanında türkçeye bu adla çavirilen eser. politzer'in bir sendikaya mensup işçilere verdiği derslerin notlarından derlenmiş bir kitaptır ayrıca.
gerzeğe gibi anlatır olmasını geçtim, felsefe konusunda milyonlarca basitleştirme yuvarlama yutma falan içeriyor kitap yani herkes felsefe öğrenmek zorunda mı, öğrenmek zorundaysa da bu şekilde mi öğrenmek zorunda? hazırla adam gibi bi felsefe programı anlat o zaman.

manifesto bir de siyasal bi yapıt, felsefi falan değil. işçi adam napsın materyalizmi abuğu gubuğu adam sanki kiremit örerken "bu berkeley de tam ibne ya, tutturmuş bi idealizm" falan mı diyecek, politzere soruyorum: derdin nedir be adam?
kavram kargaşalarını ortadan kaldıran, açıklığa kavuşturan bir eser. şöyle der politzer: (ya da buna benzer şeyler işte, okuyun kitabı, beni yormayın sımaylisi)

bir işçi ahlaksal anlamda idealist olabilir, bu onun bir materyalist olmasını engellemez. yani sosyalist işçi, haklarının mücadelesini verme konusunda sonuna kadar kararlı ve istekli davranabilir, yani idealist olabilir.

politzer, ahlaki anlamda idealizm ile felsefi anlamdaki idealizm kavramlarını birbirinden ayırmıştır. felsefi idealizmi eleştirdiği bir kitaptır.

kendi yazmamıştır kitabı (ez far ez ay nov), derslerinde tutulan notlar biraraya getirilerek oluşturulmuştur.

mesela şunu yapmamak için okunulası kitaptır: 'marx çok paracıymış, adam materyalist.'
sorgulamak ve dogmalardan uzak olmaktır.
cevapların bile sorularının olduğunu bilmek.
esaslı bir göt ve fa diyez 'den osurma yetisine sahip olmaya dayanır.
ne hikmetse okuyanların bir anda filozof kesildikleri kitaptır. kitaptan öğrendikleri kelimeleri her cümlelerinde kullanıp, entellektüellik taslamaya çalışırlar.
para hiçbir şeydir, her şey paradır.
bu kitap okumadan sosyalizm'den bahsedilemez. hayatı daha iyi anlamlandırmak adına götünüzü yırtın ve okuyun.
georges politzer'in yıllarca fransız işçi üniversitesinde verdiği sosyalizm derslerinin bir araya getirilmesiyle oluşan kitap.
sosyalizm hakkında ilk okuduğum kitaptır kendileri.
ondan önce felsefenin başlangıç ilkeleri okunursa çok güzel oluyor canım.
stalinin yazdığı diyalektik ve tarihsel materyalizmi kaynak gösteren kaynak olmasıyla birlikte hepsini geçirmiştir kendileri.
eğer 2 gün ara verilirse depresyona sokabilecek türdendir cok akışkandır uu..
verilen her pasajdan sonra 'gerçekten,' girizgahıyla başlayan paragraflarla dolu, önüne 'marksizmin' eki getirilmesi gereken kitap.
idealizmi çok gülünç bir şekilde tasvir etmiş kitap. yıldırım çarptığında materyalist naparmış, maddi şeylerle ona karşı önlem almaya çalışırmış. ama idealist naparmış? hemen allahım sen bizi koru diye dört dolanırmış. şimdi düşünün, yıldırım çarptı, hegel oturduğu yerden kalkıyor da dolanıyor evin içinde allaaam sen bizi koru diye. piii.

hegel'den, freud'dan bahsediyor ama acayip şekilde yüzeysel. yani acaba fikrimi değiştirir miyim biraz okusam diyen adamın tedirginliğiyle yazılmış sanki kitap. kardeşim açsana sen iyice bi hegel'i? freud'u? tamam materyalizme paralel şeyler dememişler ama böyle de çocuk gibi freud çiştir, boktur, siktir edin bunları denmez ki. bi an idealist olasım geldi. ama materyalizm candır canandır. bırakılmaz.
marksizmin el kitabı. marksizmi marks ve engels yerine büyük çoğunluk politzer'in bu kitabından öğrenmişlerdir. mükemmel bir basitleştirme ve öğretim kitabıdır. fakat sadece marksizmi öğrenmek isteyenler için... genel anlamda felsefe öğrenmek isteyenler veya felsefeyi bilenler için kitabın hiçbir mesajı yoktur...
70 li yıllarda solcu gençlerin ellerinden düşürmediği kitap..

felsefeye ilgili her kişi tarafından okunulmalı.
çok objektif bi bakış açısına sahip olmasada dili felsefenin karmaşıklığından uzak sade bir dil ve kitap genel olarak bilincimizi aydınlatacak bir kitap. felsefeyi ve sosyolojiyi materyalist/marksist olan ve olmayanlar olarak ikiye ayırmış.
fransız komünist partisi'nin kurmuş olduğu işçi üniversitesinde anlatılan derslerden derlenmiş kitaptır.doğal olarak taraflıdır yani.bu kitaba subjektiflik eleştirisi getirmek garip olur.
bu kitabı okuyan kişinin sınıfsal farkları objektif yansıttığı için kitabı eleştirmesi gibi birşey olamaz. lümpen sıfatını hakkıyla taşıyabilecek olan olsa olsa kendisiyle benzer felsefi çizgide yer alanları lümpen diye etiketleyenlerdir. kitapta yer alan materyalizm/idealizm karşılaştırmasında idealizm kısa kısa geçilirken materyalizm ayrıntılarıyla işlenmiştir. ideali,her ikisinin de aynı derecede irdelenmesidir ki insanlar aklın yolundan gitsin . zaten bu şekilde adil bir çözümlemeden sonra mantık materyalizmi gösterecektir. sözünü ettiğim taraflılık/tarafsızlık budur.
aslinda tek bildigimizin felsefenin temel ilkeleri hakkinda hicbir sey bilmedigimiz olabilir mi?
güncel Önemli Başlıklar