(bkz: allah belasını versin)
(bkz: risk budur)
(bkz: imtihanın sırrı)
biz yinede var diye düşünelim.

(bkz: arapların fakir olması)

(bkz: kafayı bulup entry girmek)
ateistler neden evrime taparlar.

çünkü korkularını br nebze olsun alır.
(bkz: araştıran doğru yolu bulur)
insanları niçin yaratmıştır.
diye bir şey yoktur.
o zaten vardır ve varlığı kendisindendir.
o ezeli ve ebedidir.
onu sınırlara sığdırmak sadece sınırlı düşünen varlıkların işi olabilir zaten...
öncelikle bir yanlışa değinmek isterim tanrı olgusu din olgusu'nun dogmaları paralelinde eleştiriliyor.orda ki yanlışı düzeltmek gerekir.dinlerin olmadığı ama tanrının olabileceği söz konusudur çünkü.bu yüzden neden japonlar müslüman değil diye cehenneme mi gidicek eleştirisi yanlıştır.diğer eleştiriler ise * hep dünyevi hazlardan yola
çıkılarak dile getirilmiştir.o çerçeveden bakılarak yorum yapılmamalıdır.örneğin çok zengin birinin yapacağı bir hastane ile dilenci bir adamın oğlunun bir çiçeğe su vermesi eşdeğer iyilik olarak görülüyordur belki.
''neden bir çocuk doğuştan zengin olup lüks içinde yaşarken başka çocuk sokakta dilenmek zorunda kalıyor?'' çok sığ bir yaklaşım kanımca. aç kalıp sürünen birçok adam ilerde mafya olup binlerce kişiyi sikertebiliyor ya da bu aç kişi ilerde çok zengin olabiliyor falan filan. çok düşünmek az konuşmak lazım bu konularda.
tanrının varlığından şüphe duyan kişi sözü. imanın akla uyması ile aklın imana uyması durumu tamamen kişiye göre değişir. hiç bir dış etken olmadan, aklıyla allah'ı bulan çok ateist var.* ve inanın ki, allah'ın varlığı, o girideki sorular kadar basit değil. ve sadece "varlık" da basit değil. en azından bize göre basit değil.
umarım iyi bir bahanesi vardır.
"soracağım çok soru var şerefsize" şeklinde tamamlayacağım ihtimal.
din, toplumları yönetme sanatıdır.
diye düşünerek inandığım ve iyi bir insan olmak için nedenlerimi onu gösterdiğim, ne kadar şartlarının hepsini * * * * yerine getirmesemde inandığım için kendimi huzurlu hissettiğim düşüncedir.

tanımı yapan arkadaşımın yazdığı 8 maddeninde kuran'da cevabı vardır elbette fakat şu gerçekki allah bize akıl vermiş ve mantıklı düşünüldüğü zaman sonucu bizi olmadığını düşündürmeye başlıyor...

sanırım bunlara yürekten inanmamız için birinin ayı ikiye böldüğünü yada denizi ikiye yardığını görmemiz filan gerekir. bu yüzden inanıyorum ama savunmuyorum.

sanırım (bkz: ya varsa) diye bi göt korkusundan *
eğer tanrı varsa; benim gibi beyinsizlerin aklını niye başına getirmedi?

cevap: ne olursa olsun beyin loplarınızın olmadıgını biliyordu. kendini yormadı diyelim...

(bkz: ben gidip çay koyayım)
tasavvuftan 1 gram bile nasibini almamış yazar söylemi. iman, kanaat, ezel-i ervah, gayb, baki, subhan, rahman ve rahim kavramlarını birazcık bilseydi anlardı muhtemelen. allah dilemedikce siz dileyemezsiniz.
Madem arkadaşımız sormuş biz de cevaplayalım..
______________________________________________________________________________________________________________________
1- neden bir çocuk doğuştan zengin olup lüks içinde yaşarken başka çocuk sokakta dilenmek zorunda kalıyor? fakir çocuğun yatağına aç girmesi tanrının hoşuna mı gidiyor?
2- neden bir insan kalpten gitmek yerine yanarak ya da boğularak daha fazla acı veren yöntemlerle ölüyor, tanrı bundan zevk mi alıyor?
3- neden inanan insanlar daha gelişmemiş ve fakir insanlar, örneğin araplar?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ilk üç sorunun cevabı: Dünya insana emanet edilmiştir, tanrı da insanın bebek bakıcısı değildir.. Tanrı (bana göre Allah) "ben yeryüzünde bir halife yaratacağım" demiştir ve dünyadaki herşey de insanın sorumluluğundadır eşitsizlikler dahi.. Tabi yine de insanı yeryüzünde sahipsiz bırakmamış, insanca yaşamanın ilke ve prensiplerini de bize bildirmiştir. Şimdi zekat tamı tamına verilse gelir dağılımındaki eşitsizlik bu kadar yüksek olur mu. Üstelik islam tarihinde peygamberden sonraki ilk savaş zekat vermeyi reddeden müslümanlara karşı olmuştur.
______________________________________________________________________________________________________________________
4- neden tanrı "sizi yarattım bu yüzden bana tapın" diyor? bu kadar egoist olunur mu?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
bu soruda da yine beşeri kıstaslara göre tanrı değerlendirilmiş. Allah, insanı ve diğer tüm canlıları sadece kendisine kul olacak kadar değerli görmektedir. Futbol takımına veya en fazla 20 yıl sonra tırsıyacak olan bir güzelliğe tapılmasını anlayan arkadaşımız, neden bir insanın mutlak üstün, iyilik ve adalet sahibine tapılmasını neden anlayamıyor anlamadım doğrusu..
_______________________________________________________________________________________________________________________
5- neden "bana tapmazsanız sizi cayır cayır yakarım" gibi bir korku öğesini kullanıyor? tapmasak kendisi çok mu şey kaybeder?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tapmasak o çok şey kaybetmez insan çok şey kaybeder. Çünkü insan eksiktir, tamamlanmaya muhtaçtır ve bu da kendisinde tapınma ihtiyacını doğurmaktadır.. Tapması zorunlu olan insandan, tanrının sadece kendisine tapınmasını istemesi normal değil mi? Aslında tanrı insandan kendisine tapınılmasını isterken onu diğer tüm şeylerin kulluğundan kurtarmak istemektedir. Kendisini müstağni gören (hiçbirşeye ihtiyacı yok sanan, güçlü gören) kişi de aslında ya bedeninin kuludur, -çünkü bedenini kaybetmekten, sakatlıktan çok korkar- ya da malının kuludur ona deliler gibi hırsla bağlıdır.
_______________________________________________________________________________________________________________________
7- tanrı neden kadınları ikinci planda tutuyor, neden erkeklerle eşit görmüyor?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kadınlarla erkekler eşit değildir, benzer.. Çünkü eşitlik diye birşey yoktur, eşitlik sadece matematikte vardır, hatta aslında orda bile yoktur.. Herşey kendisine eşittir. Ayrıca erkeklerden de aşağı gördüğü falan yok. Kadını erkeğe baş tacı yaratmış daha ne yapsın, içimize kadın sevgisini koymuş ki neredeyse tapacağız.
_______________________________________________________________________________________________________________________
8- ben çok iyi ve dürüst bir insanım herkese de yardımım dokunur ama tanrıya inanmadığım için yanacak mıyım?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ben de çok iyi ve dürüst bir insanım, inanmazsan git bana sor. Şaka bir yana Allaha hakkıyla inanan kimsenin yaptığı iyilik sorumluluk duygusuyla yapılmış bir iyiliktir. Oysa inanmaksızın yapılmış bir iyilik sorumlulukla değil bencillikle yapılmış bir iyiliktir. Şöyle ki inanmayan kimse fakire yardım etmesi; birgün kendisinin de fakir olma korkusundan kaynaklanır temelde. Oysa inanan kimse fakiri Allahın kendisine bir emaneti olarak görür ve ona karşı kendisini sorumlu hisseder; "komşusu açken kendi tok yatan bizden değildir". Ha diyeceksin ki o kadar zengin dindar var onlar niye yardım etmiyor. Allah müslüman olana da cenneti peşinen garanti etmedi ki: "inandık deyiverince imtihan edilmeksizin kurtuluşa ereceğinizi mi sandınız?
--spoiler--
+ tanrı’ya inanıyor musunuz prof. langdon ?
- aklım tanrı’yı asla anlamayacağımı söylüyor .
+ peki ya kalbiniz ?
- kalbim anlamam gerekmediğini söylüyor...
--spoiler--

melekler ve şeytanlar filminden...
pascal'ın olasılık teoremi miydi neydi sanırım ondan bahsedelim.

a) tanrı var
- tanrı var ve ben inanmıyorsam cehennemde yanarım.
- tanrı var ve ben inanıyorsam cehennemde yanmam.
b) tanrı yok
- tanrı yok ve ben inanmıyorsam bir şey olmaz
- tanrı yok ve ben inanıyorsam gene bir şey olmaz.

pascal'da demiş ki, ben inanmazsam bir şey kazanmam. o zaman inanayım abi.

pascal bunu açık yüreklilikle, realist bir dille, harbici harbici söylemiş nasıl düşündüğünü.

günümüzde pascal gibi düşünen bir çok insan var.

ve ben şuna inanıyorum ki; tanrı, onuruyla yaşayıp bu dünyada kendisine inanmayan birini değil de onuruyla yaşamayan ancak "ya tanrı varsa" diye inanan birini cennetine alacaksa, o tanrı inanılmamayı haketmiştir.

hadi bırak inanmamayı, ona inanan hristiyanı, yahudiyi de almıyormuş cennetine. ne kadar iyi bir insan olsa da.

uzun lafın kısası, siz adam gibi yaşayın da nereye gidip gideceğiniz tanrının bileceği iştir, o da varsa. kafa yormayın bu kadar amk.
bunların hepsi imtihanın birer parçasıdır, eğer herşey güllük gülistanlık olsaydı ortada kafir diye birşey kalmazdı, yaratılış gayemize de ters düşer bu durum, bu imtihanlara sabrenler zafere ulaşacaklardır dostlar.
--spoiler--
ateist:varolduğunu biliyordum ama yokmuşsun gibi davrandım
tanrı:neden?
ateist:önce sen başlattın.
--spoiler--

veya varsa selam çeker ve paşa paşa yanardık. ancak tanrımız o kadar insanın katledilmesine, açlıktan ölmesine sefalet çekmesine vs izin verebilecek kadar kaddar olduğunu gerçeğini yüzüne söylemeden geçemem.

ben ona sadece inanmadım. ona inanları da öldürmedim. kıymadım cana. ama o hangi yüzle bana kötüsün diyebilecek? ne kötülüğümü görmüş bugüne kadar. ne ahlaksızlığımı görmüş. insanlar mutlu olsun diye kendisini feda eden bir insanı nasıl cezalandıracak.

eğer ceza varsa önce kendisinden başlaması gerekiyor. sen yüce adil varlıksın. adil olalım.
yarrağı yedik.
Hem Tanrı ne yapacağımızı bilir.
Hem de seçim iradesi yalnızca kula aittir, günahı veya sevabı o seçer.

Buradaki paradoksu göremeyenlere selam olsun.
insanın yaşayacağı herşeyi allah-u teala ve tekaddes hazretleri belirlememiştir, ölüm vs. tamam onlar kaderde ancak insanda cüzi irade, rabbimizde külli irade vardır. insan iradesiyle seçimini yapar, allah sonsuz ilmiyle onun zaten neyi seçeceğini bilir, işte durum bundan ibarettir.