bugün

kim bulduysa selam olsun. ~bir öğrenci
Henüz bir atom tanesi görülmedigi icin sadece basit modellerle anlatilmaya calisan parcaciktir. Atom bile görülmemisken; elektronlarin hizini ve elektronun o an bulundugu yeri ölcmek de pek mümküm degildir. Sadece kuantum mekaniksel olarak ne zaman nerede olabilecegi hakkinda olasiliklar olusturulur.

Heisenberg modeliyle elektronun hizi belirlenemez. Cünkü; burada elektron, protonun etrafinda durgun bir dalga olarak varsayilir. Bohr modelinde ise saniyede 2000 km hizla döndügü tahmin edilmektedir.
Parcacik hizlandirici sayesinde isik hizin %99,9'una ulastirilabilinen bir parcaciktir. Burada da tam bir ölcüm yapmak mümkün degildir ama zaman dilimindeki etkilesim ölcülerek bu deger elde edilmistir.
(bkz: Desy)
Elektronun Eksi yüklü olması benjamin Franklin'in talihsiz seçimi nedeniylemiş. Proton'a degil de elektrona artı yük deseymiş su an akım yönu ile ilgili yaşadigimiz kafa karişikliğını yaşamazmisiz. Bildiginiz gibi akım yönü ile elektronlarin yönü birbirine zıttır.

Peki hem kendi hem de çekirdek etrafinda ışık hızına yakın hızla dönen elektronlar bu enerjiyi nereden sağlıyor? işte bunun sebebini bilmiyorum.
elektromanyetik dalgaların temelini oluşruran eksi (-) yüklü atom parçacığı. eplison (ε) bir mazemenin elektrik geçirgenliği katsayısıdır. yani bir atomun yörüngesinden diğer atom yörüngesine elektronun sıçrayabilme katsayısı gibi bir şey.
Müon ve tau da eksi yüklüdür.
Sıfır hariç en küçük spin miktarına sahip eksi yüklü parçacık.
çok tripli bi parçacıktır. bakınca eyle bakmayınca beyle hareket eder.
kütlesi 9.10938291(40)×10^−31 kg olan atomik parçacık.
pozitron ile birleşmesi durumunda e=mc2 teorisine bağlı olarak enerjiye dönüşecek parçacıktır.
atomun haylaz elemanları. onlar ki hep hareketlidir hiperaktif denilse az kalır.
var olup olmadığı kesin olmayan parçacık, bilim adamları momentum hesabı yaparken bu parçacığın olması gerektiği yerde çıkmadığını, bir var olup bir yok olduğunu görmüşlerdir.
kehribar kelimesinin yunanca karşılığıdır.
antik yunanlı bilim adamları kehribarı ovuşturunca statik elektrikle yüklendiğini keşfetmişlerdi.o gün bugundür elektrik ile ilgili üretilmiş kelimelerin temelinde elektron yatar.
lidyalılar tarafından kullanılan ilk paradır.
(#1285556) yanlış zamanda yanlış başlığa yanlış entry nasıl yazılır örneğine sahip dördüncü nesil yazık. ayrıca bu zatı muhterem f tipi ceza evleri için ahır benzetmesinde bulunmuş. dünyada mikro çip teknolojisini üretmeyi başaran sayılı bilim kurumlarından biri, tubitak a gereksiz kurum demiş. tubitaka bilim adamı yetiştiren universitelerin üst kurumu olan yök e de bir boka yaramaz demiş.demiş demiş demiş... herhalde dördüncü nesil olmanın heyecanından demiş.

sadece bilgilendirmek isterim ki; bu ülkede memleketi tunceli olduğu için iş bulamayan bir sürü genç var. sadece bilgilendirmek isterim ki; bu devlet varlık vergisi adı altına bir çok gayri müslüm vatandaşını sürgüne yolladı. sadece bilgilendirmek isterim ki bu ülkede sadece düşündüğü için otelde yakılmış aydınlar var. * sadece bilgilendirmek isterim ki bu ülkede cem evleri basılan-kapatılan aleviler var... Ve sadece belirtmek isterim ki başını örttüğü için universitelere alınmayan öğrenciler var. * *
Elektron, en küçük eksi elektrik yüküne sahip Temel parçacık.

Atomun üç bileşeninden biri (diğer iki proton ve nötrondur). Atomu maddenin en küçük birimi kabul eden kuram yoluyla, elektriğin taneciksel bir yapı içinde bulunduğu sonucuna varılır. En küçük elektrik yükü taşıyan bu taneciğin adı elektrondur. Bütün atomların dış bölümü elektron tabakalarından oluşur ve her tabaka çekirdekten uzaklığına göre K,L,M... gibi harflerle adlandırılır. Çevredeki elektronların sayısı ve konumu, söz konusu elementin kimyasal nitelikleriyle, özellikle değeri ile yakından ilintilidir. Birçok durumda, bu elektronlar maddeden çıkarılıp az ya da çok büyük bir hızla, bir elektrik alanıyla, harekete geçirilerek boşlukta yayılabilir. Boş bir tüple elde edilen katot ışınları; radyoaktif cisimlerin beta ışınları; ısgın metalleri etkileyerek çıkardığı elektrik, vb.

Normal koşullarda elektronlar atomun artı yüklü çekirdeğine bağlı durumda bulunur. Nötr bir atomdaki elektronların sayısı, çekirdeki artı yüklerin sayısına eşittir. Ama bir atomda artı yüklerin sayısından daha fazla ya da daha az elektron bulunabilir. Bu durumda atomun toplam yükü eksi ya da artı olur; böyle yüklü atomlara iyon adı verilir. Bir atoma bağlı olmayan elektronlara serbest elektron denir.
o kadar kafa patlatmama rağmen hiçbir zaman somut olarak görüpte hakkatende anlattıkları gibiymiş diyemeyeceğim için artık merak etmediğim herşeyde olan şey,sanat eseri.
çok büyük elektriksel alanlardan geçememesinin farkedilmesi elektronik teknolojisinde büyük bir gelişmeye sebep olan diyot kavramını yaratmıştır.
Bütün atomlarda bulunan negatif yüke sahip temel parçacık, pozitron karşıtı.
ona hayatımı verdiğim onu okuduğum ama hiç görmediğim tanımlanamayan şey.
(bkz: elektronik mühendisliği)
(bkz: şey)