bugün

seneca ya göre, sıradan inanlar için doğru, bilge olanlar için yanlış ve yönetenler tarafından kullanışlı görülen olgudur.

steven weinberg e göre, insanın itibarına bir hakarettir.

Napolyon a göre, sıradan insanalrı sessiz tutmak için harika bir "şey"dir ve fakirlerin zenginleri öldürmesini engelleyen nedendir.

Sigmund freud a göre, çocukluk nevrozlarıyla karşılaştırılabilecek bir olgudur.

isaac asimov a göre, cahilliğe teslim olmak ve buna tanrıya inanmak demek her zaman gelişmemiş bir davranış olmuştur ve bugün hala böyledir.
http://www.youtube.com/wa...related&v=GxA8_NIxQZc
din kimileri için bir kurtulu$ yoludur, her $eyden kaçmanın bir yoludur..
din kimileri için hayatın anlamıdır, hayata yön verendir..
din kimileri için bir araçtır, cahil insanların kontrolünü elde etmek için kullanılan bir araç..
din kimileri için bir afrodizyaktır..
kimileri için hiçbir $eydir..
din insanın varolu$undan beri insanla beraber olmu$, ve her zaman olacak metafizik bir kavramdır.
din toplumların afyonudur..
(#904176)
nüfüs cüzdanlarında bulunan ve artık boş bırakılabilecek hane.

edit: gerçi o "dini" şeklinde geçiyormuş ama anladınız işte siz söylemek istediğimi. *
(bkz: polis yaptığı baskında üç kilo din ele geçirdi)

polisin aylardır takip ettiği 5 imamdan oluşan bir çetinin evinde, camiye gelen cemaate vaaz olarak verilmek üzere hazırlanmış üç kilo din ele geçirildi. ele geçirilen dinin tahmini piyasa değerinin 10.000 sevap olduğu tahmin ediliyor. bu olaydan sonra emniyet müdürü din taciri imamların üzerine daha fazla gideceği söyledi.

lütfen bilimsel literatür kullanarak dini ve inanç olgusunu açıklamaya çalışmayın.

bakınız din kelimesi köken itibariyle yol, hüküm, mükafat gibi manalara gelir. terminolojik olarak da din insanları iyiye, güzele ve doğruya kısacası güzel ahlaka ulaştırma metotudur.

insanoğlu kendine has denge unsurlarıyla iyiyi ve kötüyü seçebilme yeteneğine sahip bir şekilde yaratılmıştır. Allah insana terbiye edilmiş bir akıl vermiş ama iradenin terbiyesini de kendisine bırakmıştır. iradenin terbiyesi esnasında neyin iyi ve neyin kötü olacağı konusunda da temel kriterler koymuştur. işte Allah'in bu koyduğu temel kriterlere din adını veririz.

ama insan illaki ben kendi içsel dinamiklerimle kriterlerimi kullanacam derse, her zaman eksik kalan ya da göreceye kaçan sonuçlara ulaşır.

anlaşılması için somut örnek:

çok da yabancı olmadığımız bir zamanda arap yarımadasında, kız çocuklar utanç kaynağı sayıldığı için toprağa gömülüyordu ve o zamanın entel zihniyeti (ebu cehilde aralarındadır, kendi zamanının ilim ve itibar sahibi zenginlerinden biridir) bu olayı bir medeniyet ve çağdaşlık olarak atfetmişlerdir. gün geçmiş, zaman ilerlemiş, bu adet azıcık form değiştirerk kürtaj şekline almış. şimdi yok artık lebron james zihniyetine sahip insanların sesini duyar gibi oluyorum. hiç itiraz etmeyin, kesinlikle aynı şey. arada ki tek fark zamanlama.

insanların kendi çıkarları ve keyifleri doğrultusunda belirledikleri salt etik kurallar, iyi ve kötü belirlemek için yeterli kriter değildir, yanlı ve eksik kalır. bu yanlılık ve eksikliği gidermek için Allah peygamberler ve kitaplar göndermiştir.

dini en iyi anlamak için, öncelikle varoluşu sorgulamak, akabinde düşünce yoluyla (hz ibrahim) yaratıcıyı bularak onun iradesindeki mutlaklığı sezmek ve dahası-önemlisi onun yaratmasındaki güzelliği görerek onu sevmek gerekir. bu düşünsel süreç kalbi ve mantiki zemine oturtulduktan sonra din en güzel şekilde anlaşılabilir, kavranabilir. yoksa insanın kendi etiğini oluşturması gibi, dini anlaması ve kavraması eksik ve yanlı kalır.
kısaca yaşam biçimi olarak tanımlanabilir.
Dini etkin kılan en büyük faktör 'ölüm'dür.
normal bir insanın içgüdüleri sonucunda bir yaratıcıya sığınma ve inanma isteğinin sonucunda oluşan olayın genel adı.
kısaca yaşam disiplinidir.günümüzde sömürü aracı olarak kullanılması ayrı bir konudur.
din allahin kullari için çizdiği çerçevenin adıdır. bu çerçeve insanların allahı bulmaları, tanımaları ve daha önemlisi bulduktan sonra keybetmemeleri için çizilmiştir. bu tanımda kastedilen elbette semavi dinlerdir.
kerningi, leadingi falsosuz dengeli bir font ailesi.
insanları yönetmek için kullanılan şey * ***.
dinler insanların tanrı'dan korkarak daha iyi insan olmasını sağlayan inanç sistemi ya da felsefedir.

(bkz: bana göre süt onlara göre çikolata)
en iyi sömürü malzemesidir.
ülkemizde, hala ortaçağ tarzı işleyen sistem. ortaçağ avrupasında, incil'in halk diline çevrilmemiş olması dolayısı ile insanların kiliselere körü körüne bağlanması ve kiliselerin otorite merkezi olması, günümüz türkiyesini oldukça andırmakta. bizde, din ve kutsal kitabı halk tarafından bilinmesine karşın, hala bazı insanlar, dini sömürebiliyorlar. şeyhler, şıhlar, tarikatlar kol geziyor. insanlar, başka bir insanın allah, ve arkadaşlarının da peygamberler olduğuna inandırılabiliyor ülkemizde. gerek ülke kurulduğundan beri, muhalefet hep "din" üzerinden yapılıyor ülkede. bu yolla hala insanlar oy, destek toplayabiliyor. bir gün, ülkemizin bu ortaçağ karanlığından kurtulması dileğiyle.
insanların elinde dünyanın en güzel en kullanışlı yalanı.

(bkz: haçlı seferleri)
(bkz: cihat)
(bkz: kahveden adam toplamak)
insanları sömürme araçlarının en etkilisi!
iktidar, erk, devlet ve hiyerarşi kavramlarıyla paralel olarak ortaya çıkmış kavram...
insanlar düşünce yetisini kazanmalarını takiben

varoluşlarını sorgulamaya başlarken, bir takım insanlar ise bu varoluş kargaşasından karlı çıkmşlardır.

tüm bu hengamenin içerisinde her birey tanrısını kendi içinde bulmuştur ya da bulamamıştır.
(bkz: devletin ideolojik aygıtları)
* 70 yaşındaki belçikalı bir tanıdığım konu hakkında "amına koyiim aynı allah'a inanmıyoz mu,ne skime sidik yarışı yapılıyor anlamıyorum,ırakta sünnilerle şiilere ulan aynı dine inanan adamlar nası birbirine düşüyor diyoruz,e biz de aynı allah'a inanıyoruz biz niye birbirimize düşüyoruz" demiştir.
bir cok eski kaynaga gore cıkışı insanların korkularıyla birlikte olan hede.ilk insanların doğada gördüğü her şeyden korkması üzerine sığınacak bir şey aramaları onları bir mutlak güce yönlendirmiştir bu savlara göre.sonra en büyük en ulaşılmaz olan güneş i tanrı yapmışlardır,sonra güneş batınca "bu ne lan,tanrı dediğin batmaz,skerim böyle işi" diyerek ay'a yönelmişler, e sonra o da batmış tabi. sonra böyle ne görürlerse artık..

e sonunda da günümüzdeki halini almış din kavramı.Çok acayip.
insanlarin birarada huzurla yasamasi icin konulmus ahlaki kurallar butunu.
ahlakli bireylerin bastan sahip oldugu olgu.
insanlık tarihinde savaş ve dolayısıyla ölüm ve yıkımlara en çok sebep olan olgulardan biri.
MArx ın da dediği gibi 'din insanların afyonudur.'