bugün
- bir kadını taşımanın zorluğu9
- sarı şeker yargılanmalıdır16
- atatürk ü sevme zorunluluğu11
- yemeğe bulyon koyan insan6
- tırnak pide5
- sözlüğün en masum yazarları16
- uludağ sözlük size ne kattı20
- hepiniz öleceksiniz4
- tc'ye vatandaşlk bağıyla bağlı olan herkes türktür5
- pandela 36
- arkadaşlar larissa kim12
- mercimek çorbası içen kadın4
- orgy havaalanı3
- türkiye10
- yeni gelen trolleri bik bik'e havale etmek5
- hoşçakal uludağ sözlük7
- bu olaylar neden hep benim başıma geliyor4
- hesabın yüzde 10 undan daha az bahşiş veren tip10
- animasyon izlerken ağlamak3
- atatürk ün türk olmadığı gerçeği7
- türkiye vatandaşlığından çıkmak3
- saraca097
- fusya semsiyeli yabanci26
- soslu adana kebap2
- mekanda patronu tanıdığını belli etme hevesi4
- recep tayyip erdoğan11
- şişko deyince sinirlenen kız2
- atatürk ün çocuk yapmamasının sebepleri3
- sözlükteki gammazlar lobi si11
- karton toplayan çingene6
- kıçına kına yak2
- arnavut mehmet akif in şiirinin milli marş olması4
- bizimkiler dizisi dunkof halis2
- atatürk 12 adayı ve musulu neden bıraktı sorunsalı4
- koca sözlüğün fusya'ya yenilmesi8
- sözlüğün deli kaynaması4
- atatürk ü sevmediğini belirtme gereği4
- nervio23
- uludağ sözlüğün ikiye bölünmesi4
- dünyaya doymadan göçüp gideceğim2
- larisalisa8
- en iyi dizi film karakterleri3
- bir sözlük kızıyla edebiyat hakkında konuşmak8
- şarapçının birden tayyipçi olması10
- başka kırbaç yemek isteyen var mı5
- türklerin soykırımdaki ustalığı4
- may parker4
- sözlükte kendini sibel can diye tanıtan nineler9
- fetöcülerin sızmadıkları alanlar4
- istiklal marşı nda türk kelimesinin geçmemesi2
rahmetli yaşar nuri Öztürk'e göre insanlığın bu gidişle kurtuluşu olacak gayri aksiyonel ve ödül ceza odaklı yargıçlığı olmayan dinler üstü salt tanrıcı akım.ben yine de ve din simsarlarına rağmen bu akımın da ayakları yere sağlam basmayan ve bir takım mantıksal dayanaklardan yoksun bir inanışı ihtiva ettiğini düşünü
yorum.
yorum.
Daha önce neydin ve geçince ne değişti.
genelde muhafazakar bir ailede büyümüş insanların islam'dan soğumasıyla beraber geçiş yaptığı bir düşünce.
allah'a inanıyorum ama dinlere inanmıyorum derler. tabi allah kelimesi ağız alışkanlığından geliyor.
kısaca bir yaratıcının var olduğunu ancak o yaratıcının din, vahiy, elçi(peygamber)vs göndermediğine inanır. yaratmış ve gerisinden sorumlu olmayan bir tanrıyı kabul eder.
ülkede artan nonteist kesimin belli bir kısmı deisttir ve bu kesim de az önce belirttiğim gibi büyük oranda muhafazakar çevreden çıkma.
allah'a inanıyorum ama dinlere inanmıyorum derler. tabi allah kelimesi ağız alışkanlığından geliyor.
kısaca bir yaratıcının var olduğunu ancak o yaratıcının din, vahiy, elçi(peygamber)vs göndermediğine inanır. yaratmış ve gerisinden sorumlu olmayan bir tanrıyı kabul eder.
ülkede artan nonteist kesimin belli bir kısmı deisttir ve bu kesim de az önce belirttiğim gibi büyük oranda muhafazakar çevreden çıkma.
genelde muhafazakar olmayan, dinden uzak, dindar olmayan ailelerin çocukları olur.
ebeveynleri zaten dindar değildir ve bunlar deist olur. bunların çocukları da ateist olacaktır doğal olarak.
ebeveynleri zaten dindar değildir ve bunlar deist olur. bunların çocukları da ateist olacaktır doğal olarak.
tanrıdan korkan ateist olmaya kıçı yemeyen kişilerin düşüncesidir. ya din ya da tanrı. ikisi arasında bir seçenek var. ateizmden önceki geçiş evresi olarak da görülebilir. ona bir şey diyemem. evet...
Örtülü ateizmdir ama Ateizm kadar cesur değildir.
işlevsiz bir tanrı inancıdır.
Kafirliktir.
işlevsiz bir tanrı inancıdır.
Kafirliktir.
elektrikli bir şey yaptığınızda o şeyin sizin müdahaleniz olmasa da kendi kendine işlemesi, akıllı araba gibi.
bu da mümkün, müdahaleli durum da her ikisi aynı anda mümkün.
allah hem bu misali de yapar, hem başka şeylere müdahale de eder.
bu da mümkün, müdahaleli durum da her ikisi aynı anda mümkün.
allah hem bu misali de yapar, hem başka şeylere müdahale de eder.
Çevreye bakan yaratıcının varlığını yarattıklarıyla görebilir. Yaratıcı sırf bunları ben yarattım bana itaat ve ibadet edin diye din gönderme ihtiyacı duymaz. Yaşamın kendisi zaten bir mucizedir birine güçler verip bu benim elçim o benim mucizelerimi gösteriyor diye kendini ispatlamaya ihtiyaç duymaz.
islam için en büyük tehlike bu
Bunlar atayizler gibi de değil fazla tatava yapmıyorlar bunlara karşı argüman da gelistirilemiyor.
Bunlar atayizler gibi de değil fazla tatava yapmıyorlar bunlara karşı argüman da gelistirilemiyor.
Ulan ucuna kadar gelip dini reddetmek nedir ya komedi bunlar da.
Deizm aslında çok basit bir düşüncedir…
Bu kadar büyük ve düzenli bir evrenin bir yaratıcısı olduğuna inanırsın ama o yaratıcının insanlara kitap gönderdiğine, peygamber seçtiğine, ibadet şekilleri belirlediğine inanmazsın.
Tanrı vardır dersin ama dinlerin anlattığı Tanrı tasvirlerinin insan ürünü olabileceğini düşünürsün.
Çünkü dinler coğrafyaya göre değişir, kutsal kitaplar farklı şeyler söyler, mezhepler bile kendi içinde anlaşamaz. Ama gökyüzüne baktığında gördüğün evren herkes için aynıdır.
Deizm biraz da şunu söylemektir:
“Tanrı’ya inanmak için araya insan koymak zorunda değilim.”
Aklını ve vicdanını kullanırsın. iyi insan olmak için ödül olarak cennete, ceza olarak cehenneme ihtiyaç duymazsın.
Yaratıcıya inanırsın; onun adına konuştuğunu söyleyenlerden ise kanıt beklersin.
Bence deizmin en sade ve güçlü tarafı tam olarak budur.
Bu kadar büyük ve düzenli bir evrenin bir yaratıcısı olduğuna inanırsın ama o yaratıcının insanlara kitap gönderdiğine, peygamber seçtiğine, ibadet şekilleri belirlediğine inanmazsın.
Tanrı vardır dersin ama dinlerin anlattığı Tanrı tasvirlerinin insan ürünü olabileceğini düşünürsün.
Çünkü dinler coğrafyaya göre değişir, kutsal kitaplar farklı şeyler söyler, mezhepler bile kendi içinde anlaşamaz. Ama gökyüzüne baktığında gördüğün evren herkes için aynıdır.
Deizm biraz da şunu söylemektir:
“Tanrı’ya inanmak için araya insan koymak zorunda değilim.”
Aklını ve vicdanını kullanırsın. iyi insan olmak için ödül olarak cennete, ceza olarak cehenneme ihtiyaç duymazsın.
Yaratıcıya inanırsın; onun adına konuştuğunu söyleyenlerden ise kanıt beklersin.
Bence deizmin en sade ve güçlü tarafı tam olarak budur.
Kur'an'ın rehber olmadığı tiplerin sığındıkları limanlardan biri.
Kuran’ın niye rehber olamadığını açıklayınca “ dine saldırıyor” diyor dürzüler.
O yüzden susuyoruz.
O yüzden susuyoruz.
Bu inanışa göre Tanrı evreni mükemmel bir düzenle yaratmış, ancak yaratılıştan sonra dünyaya veya insanlığa müdahale etmemiştir. Yani deistler için Tanrı'yı ve doğruyu bulmanın tek yolu vahiyler değil; insan aklı, bilim ve doğanın gözlemlenmesidir.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar