bugün

5 vakit namazdan farklı olarak cuma günleri öğle namazı vakti kılınan, kazası olmayan namazdır. ülkemizde erkeklerin namazı olarak algılanır. genelde gidilmeye riayet edilir.
islam'da (bkz: darul islam) yani islami kuralların hüküm sürdüğü topraklarda kılınması farz olan (bkz: resulullah)'ın da mediye hicretinden sonra kıldırmaya başladığı erkeklere farz olan cuma günleri öğle namazına müteakiben kılınan

-2 rekat namaz
-cuma hutbesini dinlemek

gibi iki farzı olan özellikle çok temiz ve hoş kokulu gidilmesi istenen namaz..

(bkz: islamda kardeşlik) düsturunun yapıtaşlarından..
uygulama olarak hutbeyle beraber 6 rekat kılınır*. genelde işi olanlar farzdan sonra camiyi terk ederler. devam edenler *10 rekat daha kılarlar. **.
Mazeretsiz bu namazı terketmenin vebali çok büyüktür.Hatta 3 kez üst üste terkedenin imanından şüphe edilir.
Dinimize göre Cuma haftanın en önemli günüdür. Şartlarını taşıyan Müslümanların bu günde bir araya gelerek Cuma namazı kılmaları farzdır.Cuma namazı, Müslümanların kaynaşmalarını sağlamak açısından, büyük önem arz etmektedir.

Bu namaz sayesinde, zengin-fakir, amir-memur, işçi-işveren, güçlü-güçsüz, genç-ihtiyar aynı safta yer alırlar. Böylece Yüce Allahın huzurunda; herkesin eşit olduğu gerçeği tezahür etmiş olur.

O halde kılınan Cuma namazı ile, duaların kabul edileceği mübarek saatiyle; çeşitli konuların Müslümanlara duyurulduğu hutbesiyle; ve daha nice maddi ve manevi güzellikleri ile, Müslümanlar için bugün müstesna bir gündür. Müslümanlar olarak bu mübarek Cuma gününe özel önem vermeliyiz. Bunca özellik ve güzelliğin kendisinde toplandığı Cuma namazına iştirak etmek için, azami gayret sarfetmeli, büyük bir titizlik göstermeliyiz.

Cuma gününde öyle bir zaman dilimi vardır ki, ona denk gelen Müslümana, Allah istediğini verir.
birazdan kılınacak olan namaz.bazıları 6 rekat kılıp çıkar bazıları ise 16 rekata kadar ulaşabilirler.
aynı anda binlerce kişinin allah'ın huzuruna çıkmasıyla sevginin,kardeşliğin en yücesinin yaşandığı namaz.gencin,yaşlının,zenginin,fakirin,hocanın ,öğrencinin birlikte saf tuttuğu ve makamın mevkinin dünyaya ait herşeyin anlamsızlaştığı an.
bir zamanlar lisede okul dışına çıkmaya hiçbir şekilde izin verilmezken okulumuzun imamla karışık güzide müdürü tarafından öğrencilerin kapıdaki bekçiyi atlatmalarının tek yolu olarak gösterilmiştir..ne var ki perşembe günü okulun kapısına dayanıp bekçiye "cumaya gidiyoz abi açıver kapıyı" diyen beyinsiz insan topluluğu tarafından foyası ortaya çıkan eylem.
cuma günleri erkeklere farz olunan namaz... kılındığı zaman öğlen namazı kılmaya gerek yoktur. sanıldığının aksine sondaki 10 rekat öğlen namazı deildir. daha önce kılınmamıs olan namazların yerine gecer...
en dindarından en kafirine ulkemizde herkesin gittiği ve bayram namazlarıyla birlikte camilerin en kalabalık günlerinin yaşandığı bir ibadet.
bi cok kişinin 6. rekattan sonra bırakıp gittiği ama asıl olarak 10 rekat olduğu namazdır. geri kalan 6 rekatlık namaz ise farz değildir.
cuma namazının iki önemli yönü vardır. birincisi daha çok bireysel islami yaşantıyla ilgilidir. birçok insan için cuma namazı islamla arasındaki son bağlantı noktasını temsil eder. bayram namazları tamamen gelenek ve kültür öğesi haline gelmişken cuma namazı hala dini gereklilik yanı ağır basan bir ibadettir. sair namazlarını kılmayan bir müslümanın cuma namazını kılma konusunda gösterdiği hassasiyet bu son bağlantının da kopmasını istememesindendir.

işin diğer yönüyse bugün geçerliliğini az çok yitirmiş olmakla beraber geçmişte mühim bir bağımsızlık sembolü olmasıdır cuma namazının. özellikle içerdiği hutbe kısmı ve burada zikredilen hükümdar ismileriyle. bugüün bunun pratik bir karşılığı yok tabi. ama cuma namazının huzur içinde ve sıkıntısız kılınabiliyor olması yine de esir olmadığımız inancına katkıda bulunuyor.
her haftanın 5. günü öğlen vaktinde kılınan namazdır.
cuma gününün öğle namazına denk gelir. islama göre gidecek sıhhâte sahip her erkek bu namaz için camiye gitmelidir. cemaatle kılınır.
lisedeki dincimiz 3 kere mazeretsiz cumaya gitmeyenin kalbi mühürlenir,bir dahada açılmaz derdi.bilmem ne kadar doğru?
guzelcene bir gusül abdesti aldıktan sonra gidildikten sonra pek bir guzel olan namaz.
geçerli mazeret olmaksızın ömürde 3'ten fazla kaçırılmasının hayra alamet olmadığı erkeklere farz olan namaz.
ulucami * de kılındığında ayrı bir haz veren namazdır.

ayrıca, bazı insanların özellikle gitmediği namazdır. öyle ki bu insanlar 5 vakit namaz kılan kişilerdir. doğru olup olmadığını bilmediğim gerekçeleri şöyledir:

- cuma namazı dünya üzerindeki tüm müslümanlarla birlikte kılınır. günümüzde bu durumun mümkünlüğü söz konusu değildir. o halde gitmeye gerek yoktur.

- cuma namazını islam devletinin başkanı kıldırır. günümüzde tüm müminleri tek bir çatı altında toplayan bir islam devleti yoktur. o halde gitmeye gerek yoktur.

bu insanlar, cuma namazlarının kabul olmayacaklarını düşündükleri için öğlen namazını kılmakla yetinirler. tartışılması gereken konulardandır.
kazası olmayan namaz.
cuma gününün "cuma" olduğunu hissettiren eylemdir. askerlikte çok özletir kendini. bir süre sonra cumayla perşembenin farkı kalmaz. sivildeyken değeri bilinmemiş.
Türkiye'de yaklaşık 23 milyon kişinin katıldığı, haftada bir kez yapılan bir ibadettir.
ulucami de kilindiginda muthis bi huzur veren namazdir. hele imamin sustugu anlarda sadirvandan gelen su sesi, binlerce kisinin susmasi sonucu olusan sessizlik, sadirvanin ortasina vuran isik huzmesi. yok boyle bi huzur.
temel amacı herkesin biraraya gelmesi ve ibadetin toplu olarak ifa edilmesini sağlamak olan namazdır. bu nedenle aslında konunun uzmanları tarafından -eğer kapasite yeterliyse- her merkezde (il,ilçe,vs) tek ibadethanede (cami,mescit) gerçekleştirilmesi hususunda görüş mevcuttur.
keyfi bir şekilde 3 kez üst üste gitmeyen evli erkeklerin dini nikahlarının geçersiz sayıldığı rivayeti vardır. ama yine de zekeriya beyaz hocaya sormak lazım. ne de olsa bilir kişidir kendisi. *

edit: eksileyen arkadaşlar rivayet dedim be abi. boş sayılmazsınız. *
cuma namazı hicret esnasında farz kılınmıştır. bu da bizlere islam dininde cemaat haline gelmenin ehemmiyetini göstermektedir.