bugün

mel gibson'un başrolünü oynadığı, gelmiş geçmiş en iyi filmlerden biri.
mel gibson un hem oynayıp hem yönettiği iskoçya nın bağımsızlığını konu edinen film...bir kere izledikten sonra bağımlılık yapan ve sürekli izleme isteği uyandıran 5 dalda oscar ödüllü yapım.. freedoooooooommmmmmmmmmmmmmmmmmm..
tarihi şanlı zaferlerle dolu türklerin neden bunun yarısı kadar bir film çekemediklerinin düşündüren film. millet kıytırıktan bir mücadeleyi destanlaştırıyor, biz istanbulu feth edip çağ kapatmışız ama filmini yapamamışız kompleksi de uyandırır.
bir malmsteen sarkisi.
her izleyişimde tüylerimi diken diken eden mükemmel film.
(bkz: film)
özellikle sountrack ı beni hasta eder "freedom theme"
mel gibson un tüm kariyerini ve herşeyini orta koyduğu sonunda da karşılığını fazlasıyla almış iskoçya nın bağımsızlık mücadelesini anlatan film.
birde müzikleri vardır ki gözardı edilmemelidir.
13. yüzyılda ingilizler, iskoçlar üzerinde egemenlik kurmuştur. ingiliz soyluları, yeni evli iskoç kadınlarıyla ilk geceyi geçirme hakkına sahiptir. Çocukken ailesini iskoçya uğruna kaybeden William Wallace'ın karısı da ingiliz birlikleri tarafından öldürüldüğü zaman, onun intikam arayışı kısa zamanda ülkesinin özgürlüğü için amansız bir savaşa dönüşür.
her sahnesi tekrar tekrar izlenesi, mükemmel bir film.özellikle son sahnesinin her seferinde izlesen de yine de tüylerinin diken diken olmasını sağlayan 1995 yapımı film.
(bkz: for the love of a princess)
(bkz: braveheart soundtrack)
robert the bruce un ihaneti sırasındaki mel gibson ın bakışları robert the bruce a oan aklıma gelen tüm küfürleri saymama neden olan oldukça duygu yüklü bi andır (bkz: o an)
an itibariyle kanal 7de yayınlanmakta olan film
(bkz: iz bırakanlar unutulmaz)
klasik ,vazgeçilmez film. (#453238 )*
senaryosu wallace klanına mensup randall wallace tarafından yazılmıştır.. ingiltere'yi dünya'ya rezil eden filmdir.
mel gibson'ın yönettiği ve başrolünü oynadığı 1995 yapımı harika savaş filmi. iskoçların, emperyalist ingilizlere karşı özgür iskoçya için savaşlarını ele alır. 1996 yılında 10 dalda oscar'a aday gösterilmiştir.
türkiye'de cesur yürek adıyla yayınlanmıştır.*
giriş sözü;

sizlere william wallace'ı anlatacağım. ingiliz tarihçiler benim bir yalancı olduğumu söyleyecekler ama tarih kahramanları asanlar tarafından yazılıyor.
bana iskoçları sevdirmiş olan film. sinema tarihinin en iyi 10 filmi arasında olduğunu düşünüyorum.
iskoclarin malkocoglu'su.
ön tanım: şimdiye kadar yapılmış en iyi özgürlük filmidir.

iki yüzyıl tarihi olmayan milletlerin dahi en muazzam şekilde tarihlerini anlatmalarının destanıdır. izlenesidir. üzüntü vericidir bir turk halkı olarak düşünüldüğünde, binlerce yıllık bir geçmişe sahip bu topraklarda neden bir özgürlük savaşı filmi yapılamamıştır. şimdi diyeceksiniz ki kurtulus vardı, gelibolu vardı. hayır efendim kabul etmiyorum. böyle bir destan istiyorum ben.

izlediğim zaman hüngür hüngür ağlayacağım bir film istiyorum ben.

--spoiler--

wallace ın rüyasında eski eşini gördüğü sahne süperdir.

-uyan wallace.
+uyanmak istemiyorum.
-bu bir rüya wallace.
+biliyorum. yine de uyanmak istemiyorum.
-halkının sana ihtiyacı var.

--spoiler--
http://www.youtube.com/watch?v=VYkHkaQ84yI
http://www.youtube.com/watch?v=empgEGqZXcQ
mel gibson ın belki de en iyi performansını sergilediği filmdir. bir sahnede "sırtından hançerlenmek" terimini resmen yaşamış ve yaşatmıştır. böyle etkileyici bir sahne daha hatırlamıyorum, ayrıca unutulmaz bir sona sahip filmdir.

--spoiler--
mel gibson ın freedean ah pardon freedom* diye bağırması insanın kanını dondurmaktadır.
--spoiler--
10 dakikasının neredeyse tüm film bedel olduğu başyapıt. melgibson un freedom ı ile başlar o sahne. o anda ellat dahil herkesin duraksaması ile devam eder. arka pnda jamehorner dan "Freedom"/The Execution/Bannockburn çalmaktadır. en hazin duyguları çok rahat ifdeder bu şarkı. sonra sahne değişir. bir kaç yıl sonrasına gider. yeni iskoç komutanı* tutup gibson ın kılıcını fırlatır göyaşları içinde. kılıç gider saplanır. "vay anasını" der duygulanırsınız.

hiçbir tarihi olay bu kadar iyi anlatılamazdı.