bugün

himalayalar bölgesinde yer alan, başkenti thimpu olan deniz seviyesinden hayli yüksek küçük bir ülkedir. nepal, hindistan ve çin ile komşu olan bu ülkenin insanları aşırı derecede budisttirler.
yerel adı druk yul'dur, Barışçıl Ejderhanın Ülkesi anlamına gelir. krallıkla yönetilen bir ülkedir. nüfusun yarısı bhutanlıdır, %35 nepal, %15'de göçebe mevcuttur.
2003'den bu yana yerel ruhsal inançlara saygı nedeniyle dagciligin yasak oldugu ülke.
turistleri sayıyla alan ülke. kültürlerinin bozulmaması için bu tür bir önlem almışlar.
dünyada 22 ülke dışında tanınmayan yer.
adını çoğunuzun benim gibi büyük ihtimalle ilk defa duyduğu yer.
resmi dili dzongkha, başkenti thimphu olan, dünya atlasının arkasındaki bayraklar arasında ejderhalı bayrağını gördüğümde "oo ne havalı bişiymiş bu" diyip biraz araştırdığım krallıkla yönetilen budist ülke.
adını çoğunuzun benim gibi büyük ihtimalle batuhan isimli bi yazarın kimliğini gizleme yolundaki büyük başarısıyla bhutan olarak nick olarak aldığı başlık sandığınız ülke..
Hint Anakarası'nın kuzeyinde bir kara ülkesidir.
Kralın isteğiyle anayasa hazırlanan ve demokrasiye geçiş yapan yapan ülke.
Coğrafyasının aksine çok gelişmiş ve refah sevisyesi yüksektir.
bayrağı şu şekildedir;

görsel
(bkz: batuhan)
(bkz: bir tapma aracı olarak çük)
en son 2009 sayımlarına göre, tam olarak 691.141 nüfusa sahip ülke; dört ana bölgeye ve bu bölgelerde yer alan yirmi 'dzongkhag'a ayrılmıştır:

merkez bölge (5 dzongkhag):

- Dagana
- Gasa
- Punakha
- Tsirang
- Wangdue Phodrang

güney bölgesi (4 dzongkhag):

- Bumthang
- Sarpang
- Trongsa
- Zhemgang

batı bölgesi (5 dzongkhag):

- Chukha
- Haa
- Paro
- Samtse
- Thimphu (başkent)

doğu bölgesi (6 dzongkhag):

- Lhuntse
- Mongar
- Pemagatshel
- Samdrup Jongkhar
- Trashigang
- Trashiyangtse
insanın içinde merak uynadıran bir ülke. imkanım olursa gitmek isterim
(bkz: dünya edebiyatı)
görsel
ülkenin ilginç bir özelliği ise demiryolu ulaşımının olmamasıdır.
nüfusu 672.425 kişi olan ülke.
yönetim ülkeye gelen turist sayısında sınırlamaya gitmiştir. yılda 2000 kişi falan kabul ediyorlardı en son tabi bir güncelleme olmadıysa. ülkeye gelen turistlerden bahşiş vs gibi ücretler alınmaz, halk emeksiz kazanılan parayı hakaret olarak sayar. böyle güzelim bir ülkedir.

ayrıca burada yaşanır be.

görsel
Güney Asya’da devlet (mutlak monarşi). Yüzölçümü 47.000 km2, nüfusu 1.566.000 (1990), yazlık başkent Thimbu, kışlık başkent Punakha. Bhutan topraklan yüksek Himalaya’nın karlı dorukları ile girilmesi güç sık ormanlarla kaplı tepelerin arasında uzanan Orta Himayala Dağ­ları ile bunlar arasındaki musondan korunaklı vadiler boyunca uza­nır. Elverişli bir iklimin egemen olduğu bu vadilerde yaşayan Bhutan- lılar tarım ürünleri (pirinç, buğday) üretimi ve küçük el sanatları ile geçinirler. Hindistan’a doğru uzatılmakta olan ulaşım yollarının ya­pımı tamamlandığında, henüz yarı feodal bir sosyal yapıya sahip bu­lunan Bhutan böylece dışa açılabilecektir. Geçmişte ingiliz, sömürge­si olan Bhutan Krallığı 1971 de bağımsızlığına kavuşmuştur.8 Ağustos 1949 da bağımsızlık kazanan Butan’ın dış ilişkilerini Hindistan yürütmektedir. Dışardan aldığı yardımın büyük kısmı da Hindistan’dan gelmektedir. Butan – Hindistan bağlantıları hava taşımacılığında ve yol yapımında girişilen işbirlikleriyle daha da güçlenmiştir. Butan 1970 li yıllarda takas ekonomisini bırakıp para sistemine geçmiştir. Nüfusun büyük çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Budist Butan Krallığı monarşiyi ve Budist yaşam biçimini koruyabilmek için kapılarını teknolojik gelişmelere kapalı tutmuştur.

Kaynak: http://www.yeniansiklopedi.com/bhutan/#ixzz2ORpC6mAy
Bhutanlılar soyadı kullanmıyorlar.
Ülkede soyadı olan tek kişi kral. Kralın soyadıysa "Wangchuck". Genelde herkesin iki ismi mevcut ama ülkede soyadı hiç kullanılmıyor. insanların birbiri ile karışmaması adına en çok kullanılan yöntem ise baba adları, doğum yerleri ve çalıştıkları meslekler. insanları ancak bu yöntemlerle birbirinden ayırt edebiliyorlar.
hindistan'ın minyatürü basit ülke. 2013 itibariyle ortalama 750,000 nüfusu vardır.
paro'da olmak üzere tek bir havaalanına sahip minik ülke. nasıl yapmışlarsa bunu da, hem dört tarafı dağlar ile çevrili, hem de pisti kısa.

görsel
Dünya üzerinde en saklı kalmış ülke diyorlar. Yılda sadece 2000 turist kabul ediyor. Yüzde 70 i orman olan ülke. Merakımı cezbetti.