bugün

tam tersi için (bkz: lordlar kamarası)
dün yapılan oylama itibariyle, lordlar kamarasının neredeyse 600 yıllık "atamayla işbaşına gelme ve ömür boyu üyelik" gibi haklarını, ortadan kaldırma yolunda ilk adımı atmış grup.
tarih boyunca en çok tanınan üyelerinden biri ünlü yazar ve bilim adamı francis bacon olan kamara.
ayaktakımı, eğitimsiz, bireysellikten çok çoğunluğun içinde, sürü psikolojisiyle yaşayan kişileri ifade etmek için de kullanılan bir deyiştir.
ellerine şeker verilmiş eğitimli insanların bulunduğu meclisimsi.
(bkz: avam kamerası) *
her countryden 2 knight, her boroughtan da iki burjuva ile kurulan ingiliz yasama organı.
içinde bizlere göre çok avam insanların bulunduğu kamara.
çok süper geyiklerin döndüğü izlemesi zevkli meclis.
britanya'nın meşru siyasal karar alma mercii, yektesi.
John bercow'un sözcülüğünü yaptığı birleşik krallık meclisi.
Ingilterenin yasama yapmak için oluşturduğu parlamentodur. En fazla yetki bu meclistedir. Birde lordlar kamarası vardır. Oraya soylular ve geçmişte Şeref ödülüne Mazhar olanlar girebilirler. Sembolik özellik taşır.
Birleşik Krallık'ta üyeleri (en çok) beşer yıllık dönemler için seçimle işbaşına gelen milletvekillerinden oluşan alt meclistir.
yasama yetkisinin çoğunu elinde bulunduran ingiltere halk meclisidir. günümüzde daha az yetkili olan diğer meclis (bkz: lordlar kamarası)

yüzyıllardır sürdürdükleri ilginç ritüellere sahip kamarada, vekiller çok sıkı fıkı otururlar ve belli zamanlarda başbakanın gözünün içine baka baka istedikleri soruları sorarlar ve başbakanda lafı çok uzatmadan sorulara kısa cevaplar verir. konuşmacılar konuşurken bir lise sınıfı edasıyla diğer vekiller konuşmacıyla dalga geçer veya desteklerler.

dünyanın her yerinde monarşilerin tek lafla kafa kestiği yıllarda "kimse meclisten/halktan üstün değildir" diyerek mevcut kralı idam ettirmişlikleri de vardır. (bkz: i charles) hatta günümüzde hala kral birinci charles'ın idam fermanını kraliçenin geleneksel kıyafetlerini giydiği odanın duvarına asarak "akıllı ol" mesajı vermeye devam etmekteler.

bizdeki meclis başkanı onlarda speaker'ın ilginç müdahaleleri, başbakan veya kendi partisi lideri demeden fırçaladığı veya centilmenlik öğrettiği değişik kafaların yaşandığı meclis. odıaaağ (bkz: order)*
https://www.youtube.com/w...p;ab_channel=GuardianNews

başbakana soru cevap sıkıştırması.
https://youtu.be/_mtxxprIWhM?t=953

ilgisini çekenler için ingiliz sitcomu tadında videolar.
https://www.youtube.com/w...Oc&ab_channel=BBCNews

https://www.youtube.com/w...rVg&ab_channel=TheSun
Yaklaşık birbuçuk asırdır Türk siyasi hayatına entegre edilmeye çalışılan Anglo-Sakson sistemi.

Tanzimat’ta Meclis-i mebusan, 61 ve 82 darbelerinde temsilciler meclisi ve cumhuriyet senatosu adı altında muadil varyantları yürürlüğe sokulmaya çalışıldıysa da bizde aristokrat/burjuva sınıfı olmadığından bu sistem karşısında motive edici bir güçle sınanmadığından dolayı benimsenemedi.
ingiltere'de milletvekilisin ama adamların sana bi at hırsızı demedikleri kalıyor. ingilizcesi common olan şeyi avam diye çevirince burada ortaya çıkan bi problem sadece. yoksa common, geneli temsil eder, o anlama gelir. avam ise türkçe'de aynı karşılığa da sahip olmakla birlikte sıklıkla bayağı ile eş anlamlı da kullanıldığı için ortaya aslını karşılamayan bi çeviri tercihi çıkıyor.