bugün

dün arabamla eve götürdüğüm alzheimer kayınvalidem " tekerleri yağlıyor musun?" diye sordu bir soru sordu. ben de " arabanın tekerlerini mi" dedim. hiç cevap vermedi yolu seyretmeye devam etti.

rahmetli kayınpederim bahçe işlerinde el arabası kullanırdı. ve el arabasının tekerini ara sıra yağlardı. sanırım oradan esti.
Etrafımda safra kesesini aldıran kişilerde daha çok rastladığım unutkanlık hastalığı . Cidden safra kesesi ile arasındaki bağlantı araştırılmalı bence.
Unutkanlığın hayati fonksiyonları etkileyip hatıraların geçmişin silinir .
Beyin egzersizi için sudoku ve bulmaca çözülebilir
Diyabet, tansiyon, kolestrol, sigara, obezite gibi sağlığı kötü etkileyen; yaşam süresini kısaltan etmenler alzheimer için de risk faktörü oluşturur.
Erken bunama hastalığı benzeri.
tedavisinde çığır açması beklenen donanemab adlı ilacın hastalığın ilerlemesini yüzde 40 oranında yavaşlattığı bilimsel deneylerle kanıtlandı.

https://www.posta.com.tr/...rda-donum-noktasi-2652579
Bizim yazlıkta bir komşu alzheimer hastasıydı sonra 2018 yılında mı ne vefat etmişti.
Rahmetli babaannem bu lanet olasıca dertten muzdaripti. ileri safhaları birçok temel fonksiyonların bile önüne geçebiliyor. Yatağa bağımlı hale getirebiliyor insanı. Az mı çektik, hem hasta için hem de hastanın bakımını üstlenen için fazlasıyla zorlu bir süreç. Allah düşmanımın dahi başına vermesin efendim, evet.
Bu hastalıkla ilgili ismini hatırlayamadığım bir kitap okumuştum. Adam kitabın sonunda arabada torunuyla ölüyordu. Tuhaf hissettirdi. Arılar, yeşil orman, eşi.
ileri yaşlarda görülen hafıza kaybıdır. Kadınlarda erken başlama riski daha fazladır. Ailesi tarafından sevgiyle bakılan hastalar daha iyi durumda olabiliyorlar. Bu sayede hastalığın seyrini yavaşlatmak mümkün. Keşke z harfine gelmeden sağlıklarına kavuşabilseler.
Anneannem de alzheimer başlangıcı var ve son aylarda daha çok unutmaya başladı her şeyi.

iki gündür hastaydı anneannem. Başı dönüyordu ve midesi bulanıyordu. Hasta olduğunu hepimize söylemişti. Arayıp geçmiş olsun demiştik. Görüştük anneannemle. iki saat sonra annemi arayıp "ben iki gündür hastayım ama size söylemedim" Dedi anneannem.

Alzheimer'ı ilerliyor. Eskiden konuşulanları unutuyordu artık görüştüğümüzü bile unutmaya başladı. insan çok üzülüyor.
Unutkanlık hastalığıdır. Bunun kesin çözüm ilacı ileride çıkacak diyorlar. Eğer öyle bir şey olursa yaşlandığımızda korkulan durum kaybolacak. Doktorlar ümitli inşallah bulunur.
muhtemelen anneannemde de var. öncesinde yaşlılığa bağlı aşırı unutkanlığı vardı, bu yaşta normaldir diye önemsemememiştik. Fakat son yıllarda her yıl daha kötüye gitmeye başladı. önce yemek yapmayı unuttu sonra yemek ısıtmayı, son yıllarda görmediği komşularını, yeğenlerini, torunlarının ismini, geçmişte çalıştığını, banyo yapmayı, el yıkamayı-hijyeni, tuvaletten temiz çıkmayı.. bir çok şeyi unuttu.
Aklen iyice kötüye gittikten sonra geceyi gündüzü karıştırmaya, gece kalkıp ev içinde dolaşmaya, gittiğini unutup 5 dakikada bir tuvalete gitmeye başladı. Zihinsel bulanıklığı bazen artmakta olup o zamanlar babamı, teyzemi bile tanımıyor; kimi zaman daha normale dönüyor.

Tedavisi olmayan ancak tedavi ile ilerlemesi yavaşlatılabilecek bir beyin hastalığıdır. Muzdarip olanı giderek aciz duruma getirir, çevresindekileri de canından bezdirir. Türlerine göre farklı davranış bozukluklarına yol açar. Kimi hastalarda evden çıkıp gitme isteği ve engel olma halinde saldırganlık görülebilir.

Direkt öldürmez fakat muzdarip olanı da çevresindekileri de süründürür. alzheimer hastaları, sahip oldukları akıl zayıflığının yol açtığı başka durumlardan (hijyen eksikliği kaynaklı enfeksiyonlar, kazalar..) ölebilirler.
Çok zor bir hastalık. Hem hasta için hem de çevresindekiler için. Bebek gibi bakmak gerekiyor onlara çünkü ne zaman ne yapacakları belli olmuyor. Bir bakıyorsun çıkmış gitmiş.
artık bu genç yaşımda muzdaribi olduğuma neredeyse emin olduğum bir nörolojik hastalık. adımı unutmama az kaldı altannn... son bir haftadır evden cüzdanımı yanıma alıp çıkmışlığım yok. kaç kere kasada rezil olma tehlikesi atlattım. vakıfın mobil ödemesi olmasa bizim tayfa hiç acımaz, bu sefer kesin yüzyılın cimrisi heykelciğini mutavazı bir törenle takdim ederdi şahsıma. bilumum vitamin takviyesi ve düzenli uyku yazıyorum kendime hadi bakalım.
Bir insanın başına gelen en kötü ama en kötü hastalıktır. insandan aklını alın geriye neyi kalır ki zaten. Dünyadaki bütün bilim adamları bunu çözmeye uğraşmalıdır kesinlikle.
anneannemi almış hastalık.

gayet normal bir insanı alır, yavaş yavaş bilinçsiz bir ot parçasına çevirir, sonra da öldürür.

tedavisi yoktur.

yakalanınca geri dönüşü, iyileşme ihtimali de yoktur.

zor bir hastalıktır.
Burada aşk meşk diye ağlayanlar derdinizi sikeyim ayrıca...umarım bı akrabanız bu hastalığa yakalanmaz...
Unutkanlığa yol açıyormuş. Eski sevgilim bu yüzden ayrıldıydı benden. Sürdüremedik ilişkimizi.
(bkz: Alzaymır)
Allah kimsenin başına vermesin, düşmanımın bile...

Rahmetli babam yakalanmıştı bu hastalığa.
Beynin bir kısmında hücre kaybı söz konusudur. Buna hücre ölümü de denebilir. Yapısı bozulan proteinler beyin hücreleri arasında yayılır ve diğer proteinlerin de yapısını bozar. Bunun sonucunda beyinde biriken protein alzheimer hastalığına sebebiyet verir.

Bellekle ilgili bir hücre kaybı zihinsel yani alzheimer hastalığına neden olurken beynin hareketle ilgili olan kısmında görülen hücre kaybı parkinson hastalığına neden olur.

mekanizma açısından benzer bu iki hastalık arasında bir ilişki var mı biri diğerine sebep olabilir mi emin değilim lakin ikisine birden sahip biri var evimde. Size bir yabancı gibi bakan boş bakışları, ardından hatırlar gibi olup mahcup oluşu...

(bkz: unutursam hatırlat)
kişiliği kaybetmek hafızayı herşeyi bir nevi ölüm yaşarken ölmek.
Bence en kötü hastalıktır allah herkesi bu illetten korusun inşallah.
beyni pc ye benzetirsek, önce hard disk hasarıyla başlayan, ardından ram belleğe ve işlemciye zarar veren bir hastalıktır. işletim sistemini de 95 e düşürür.