dünya futbolundaki iki temel sistemden defansı üçlü olanıdır.diğeri için 4-4-2
çok yanlış bir taktiktir. 3-3-4 var iken.. (#490775)
3 haneli rakamlar şeklinde okunduğunda kayserinin alan kodu.
dedelerimiz zamanından kalma ama futbolun bütün güzelliklerini taşıyan bugün dünyada neredeyse hiçbir takımın yüzüne bakmadığı sistem...
sepp piontek isimli babacan insanın kurmuş olduğu futbol sistemidir. diziliş gereğince defans 3 kişiden oluşmaktadır. bu üçlünün ortasındaki adam genelde sağ ve solundaki adamlardan bir kaç metre geride durmak sureti ile arkaya düşen toplara müdahale eder ve kendilerine "libero" denir. defansın geri kalan 2 kişisi ise sürekli rakip forvetleri ile birebir markajdadır. bu sistemin en önemli hususu sağ ve sol kanattaki futbolculardır. bu futbolcular atak halinde oldukları zaman forvet konumunda, atağa marus kaldıkları zaman sağ ve sol bek konumundadırlar. bu yüzden oturtulması zor bir sistemdir zira sağ ve sol ortasaha kanat oyuncularının pili sürekli ileri ve geri gitmekten çabuk bittiği için takımın açık verme olasılığı gayet yüksektir. fakat bu sistem oturtulduğu zaman ortasaha üstünlüğü futbolcu kalitesi göz önünde bulundurulunca* ele alınır ve rakip takıma baskı uygulanabilir. bu sistem bir zamanların en güzel sistemiydi fakat o da 4-4-2 sistemi oluşturularak yıkıldı.
1995-96 sezonunda fenerbahçenin başında teknik direktörlük yapan carlos alberto parreria nın, o zaman fenerbahçeyi ligde şampiyon yaparken fenerbahçeye oynattığı oyun sistemidir. * fenerbahçe o sezon
34 maçta 26 galibiyet, 6 beraberlik, 2 yenilgi ile 68 gol atıp 19 gol yiyerek 84 puan toplamıştır.
fenerbahçenin o dönemde topladığı 84 puanı, ancak beşiktaş 100. yılında * 3-5-2 oynayarak geçebilmiştir. lucescu lu beşiktaş
34 maçta 26 galibiyet, 7 beraberlik, 1 yenilgi ile 63 gol atıp 21 gol yiyerek 85 puan toplamıştır. dikkat edilmelidir ki, 1995-96 daki fenerbahçe ile neredeyse aynıdır.
ayrıca scolari 2002 dünya kupasında brezilyayı bu sistemle oynamıştır. bütün maçları kazanıp şampiyon olmuşlardı. demek ki sisteme uygun futbolcular olduğu zaman takımlar 3-5-2 sistemiyle de başarılı olabilmektelermiş.
lucescu'lu beşiktaş'ın 100.yılında*ligi domine ettiği sistem. lucescu gibi maçına göre savunma, orta saha ve hücum hatlarını ileri veya geri taşıyabilen ve bütün bunları oyuncularına iyi uygulatan hocaların elinde çok başarılı olabilir. kanat oyuncuları taktiğe uygunsa, takım alan daraltıyorsa, savunma oyuncuları tecrübeli ve duracakları yerleri iyi biliyorlarsa gayet de başarılı olur.
toplami 10 u, çarpımı 30 u veren üçlü sayı grubudur.
günümüz futbolunda aklı başında olan hiçbir teknik adamın denemeye dahi kalkmadığı sistemdir, tarih olmuştur.

türkiyeye 'tandem' kavramını öğreten carlos alberto parreira nın hayatı boyunca oynatmadığı sistemdir.

kalede rüştü

sol bek-erol bulut sağ bek-ilker tandem uche hogh

orta saha: kemalettin-oğuz-tayfun-halil ibrahim

forvet: bolic-bülent uygun

ayrıca felipe scolari nin ömrü hayatında hiçbir takıma (brezilya dahil) oynatmadığı sistemdir. hadi fenerbahçeyi izlemedik; koskoca dünya kupasında milli takımla 2 maç yaptı brezilya be kardeşim. acaba 'göz' kavramı bünyeden bünyeye farklılık mı gösteriyor?
skibbe'nin sonunu hazırlayan sistem.

(bkz: uclu defans/#4747468)
yılmaz vural bir zamanlar "bu taktiğin yaratıcısı benim" gibi bir açıklama yapmıştı. yıllar sonra ne demek istediğini anlayabildiğimi farkettim.

3- yılmaz vural'ın her sezon başı "en az bu kadar takımda çalışırım" diyor. ee adam geleceği görüyor.

5- bir sezon içinde yılmaz vural'ın çalıştırdığı takım sayısı.

2- "milli takım ve fenerbahçe'yi bana verin şampiyon yaparım" derken aklından geçirdiği istek. 2 takımı birden şampiyon yapabilirim inancı.

sen kocaman bir çılgınsın.
toplamları ile çarpımlarının toplamı 40 eden sayıdır.*
3-5-2 oynanabilirse en güzel diziliş, oynanamazsa en berbat diziliş olur.kanat oyuncularının inanılmaz enerjik olmaları gereklidir.
fizik gücü üst düzey takımların oynaması gereken sistem. italyanlar bu sistemi çok iyi uygular.

kanat oyuncuları bu sistemde çok önemlidir hem fizik güçleri yüksek hem de hızları çok iyi olmalıdır yani top rakipteyken bulundukları kanadı iyi kapatmaları, topu aldıktan sonra ise hücuma hızlı çıkarak bulundukları kanattan tehlike yaratmaları gerekir.

orta saha ise çok daha önemlidir. orta sahada ki üç oyuncu da oyunu çift yönlü oynayabilen ve pas yüzdeleri yüksek olan oyunculardan kurulu olmalıdır.

defanstaki üçlü ise fizik kalitelerinin yanı sıra arkadan oyunu iyi kurabilen oyuncular olmalıdır. ağır oyunculara bu sistemde yer yoktur.

forvetlerde ise birisi euro 2012 de italya' nın forveti cassano gibi olmalıdır hem gol arayan, hem arkadaşlarına servis yapan, hemde hızlı ve teknik olmalıdır yani oyunu 360 derece yönetebilmelidir. onun yanında oynayacak forvet ise tam bir ceza sahası golcüsü olmalıdır. bulduğu pozisyonları affetmeyen senede 20- 25 gol ortalaması ile oynayan bir oyuncu.
ölmü$ olan sistemi italya milli takımı tekrar diriltmi$tir.
güçlü ve hızlı bek oyuncuları ve sağlam stoperlerle uygulandığı zaman mükemmel sonuçlar verebilecek taktik.
italya milli takımı ve juventus bu sistemi harika uygulamaktadır.
4-4-2 oynatmak çoğu teknik direktörün işine geldiğinden kimsenin üzerinde çalışıp geliştirmediği , atıl kalmış , unutulmuş futbol formasyonu. Benim en sevdiğim saha dizilişidir. 4-4-2 ye göre daha zeki oyunculara ihtiyaç duyular. Günümüzde juventus ve italya milli takımı ile bazen barcelona çok iyi bir şekilde uygular.
fenerbahçe nin ilacı olabilecek formasyon.

orta sahanın göbeğinde topuz, topal, emre varsa bu elemanların defansif ağırlığı pek ala savunmada bir sırıtma meydana getirmezdi. kanatlara koyduğun adamların orta kalitesi ile skoru belirlersin, krasic, g.gönül, stoch.

(bkz: aykut buraya bak)

not: beşiktaşlıyım
italyada yeniden dirilmiş olan sistem juventus napoli gibi başlıca takımlar döndüler artık 3-5-2'ye.
3-4-1-2, 3-2-3-2 gibi varyasyonları olan ve güzel futbola daha uygun sistemdir.

bunu italyanlar gibi 1-0'a yatmanın incelikleri için de kullanabilirsiniz, o ayrı.

ekleme: adam adama savunmanın günümüz futbolunda yeri yoktur. alan savunması yapmak için 4'lü defans şart değildir.
italya'nın çoğu takımın beş defanstan farksız oynadığı sistem.
italya milli takımı'nın bu dizilişle modern çanakkale geçilmezi oynammasının altında yatan şudur:

atak yönündeki bek ileri çıkar.
ters kanattaki bek içeri, kanat oyuncusu geri gelir.

savunmada ise durum şöyledir:
atak yenen taraftaki kanat adamı geri gelir. bek içeri girer.

bu ne demek? savunmada 4 adam tutmadan 4'lü savunma yapmak ve esnek bir sistem demek. saldırırken savunmada kalan adamların bir az olması demek.

elinizde gianluca zambrotta gibi bir kanat adamı varsa bu dizilişle muazzam başarılara imza atabilirsiniz. yok, elinizdeki deli ibo'ysa hiç bulaşmayın derim.
almanlar'in icat ettiği sistemdir. almanlar üstün fizik güçleri sayesinde adam adama savunmayi orta sahada 1kişi fazla olmanin avantajiyla birleştirmiş ve 4-4-2ye üstünlük kurmuştur. ancak zamanla dünya futbolu tek yönlü oyuncularin oluşturduğu sistemleri terk edip oyun icinde degisebilen sistemlerle oynamaya başlayınca 3-5-2 de sahip olduğu avantajlari kaybetmiştir.
juventus gibi bir savunma ve orta saha hattınız yoksa maalesef sizi kurtaramayacak diziliştir. adamların kadrosu kraliyet ailesi gibi resmen.
mevcut yabancı kuralında galatasaray'ın oynaması gereken sistem. sağ kanatta eboue, sol kanatta erman,engin,emre üçlüsü kullanılmalı.

şöyle ki;

muslera- semih chedjou gökhan - engin(emre,erman) selçuk melo sneijder eboue - drogba burak

6 yabancılı ve en mantıklı kadro bu.

edit: ayrıca italya milli takımının 3-5-2 ile yardırdığını görmeyen, juventus'un bu taktikle cl'de çeyrek final oynadığı göremeyen total futbolcu 4-3-3 sürtüklerinin bok attığı taktik.

edit2: melo'nun da defansın önünde stepne görevi görmesiyle ceza yayımız önündeki dinamik defans sayısı 4'e çıkar, kanatlardan çok daha fazla akın gerçekleştirebiliriz.
yıl 2013 hala bu taktiği isteyenler var. ulan ne adamsınız be. *