bugün

abd ve ab'de kendini hissettiren ve artçı şoklarına 2009'da maruz kalacağımız düşünülen kriz.
(bkz: başlık parsellemek)
son yedi aydır düşen ihracat rakamları, siyasi istikrarsızlık ve cari açığın götümüze girecek olması sonucu oluşacak krizdir. akp ise bun gerçeğin altında kalmamak için "şu partiyi kapatsalar da bari gitmek sebebimiz olsa" demektedir. Şimdi giderlerse kriz sonrası yine kurtarıcı pozunda geleceklerdir. "biz olsaydık hallederdik" havası verip tekrar seçilmek kolaydır. zaten 2000 senesinde memleket dibe vurduğunda da aynı havayla gelmişlerdi. zaten daha dibe gidemezdik ve onlar geldiler. çıkış mutlaktı.
zaten ekonomik krizin içindeyiz bir nevi yediğimiz içtiğimiz her şeye gün gün zam geliyor, pirinç bile olmuş 4 lira artık bu kriz 2000'deki gibi olursa yandık demektir zaten belli kesim haricinde ülkenin çoğu fakirlik sınırının altında, birçoğu da açlık sınırının altında yani insanların düşüneceği birçok şey varken umarım kriz çıkmaz ama kriz çıkmadan da bu hükümet kendini toplamaz çünkü durum iyi göründükçe bir şeyleri düzeltmeye çalışmakla uğraşmayacaklar allah türk insanına bol sabır versin ve kendini iyi yöneten siyasetçiler nasip eylesin.
o ya da bu şekilde cebi yıllardır dolanları zerre etkileyemeyecek ekonomik kriz.

(bkz: devletin malı deniz yemeyen domuz)
yazildigindan bir yil once gelen krizdir. her ne kadar adi konulmamis da olsa, her ne kadar politikacilar ve ekonomistler "kriz yok" diye gotunu de yirtsa, her ne kadar borsa cokmese (ya da cokmesine izin verilmese) de krizin icindeyiz. insanlarin en cok ihtiyaci olan gida ve enerji fiyatlari ucmusken, issizlik artarken ve reel ucretler azalirken borsa dusmese ne yazar, imf isler yolunda dese ne yazar.

bugun fbi'a teslim olan iki bear stearns fon yonetcisinin durumu, bugunku ekonomik duruma isik tutabilir. bear stearns batmanin esigine gelip devlet tarafindan kurtarilmadan birkac gun once "bizim fonlarimiz guvenli, sorun yok" benzeri aciklamalar yapan fon yoneticilerinin kendi ic yazismalarinda "boku yedik, fonlar batiyor" diye haberlestikleri ortaya cikti. bugun global ekonomide olan da o. bize "hersey iyi, hafif dalgalanma var" diyenler biliyorlar ki isler boka batmis durumda.

isin uzucu yani ise bu krizin sonunda bir savasin gelecegidir. tum ekonomik krizlerin ardindan bir savas gelir. umarim bu seferki buyuk olmaz. olasi abd-iran savasina biraz da boyle bakmak lazim.
ülkemizi, askerliğimi yaptığım 2001 sonbaharında patlak veren krizden beter vuracak krizdir. ülkemiz aslında krizin içinde ve kanımca, bu yılın son çeyreğinde kriz gerçek yüzünü gösterecek. unutmayın akp, 2001 krizinden sonra iktidara gelmişti ve sanırım bu kriz, onları iktidardan indirecek.
olma ihtimali çok düşük olan krizdir.

şöyleki ;

2001 krizine neden olarak gösterilen bankacılık sektörünün durumu çok daha iyi görünmekte.

bütçe açığı o dönemde çok fazlaydı , şimdi ise denk bütçe verilmeye çalışılıyor.

borçlanma riski çok yüksekti o dönem , şimdi ise çok düşük düzeyde.

ayrıca 2008'de dünya'nın büyük ekonomilerinde kötü gidişata rağmen türkiye ekonomisinde %4,5 civarında bir büyüme beklenmektedir.

eğer 2009 da dünya'nın büyük ekonomilerinde iyiye doğru bir yönelme olursa türkiye ekonomisi de bundan olumlu etkilenecektir.

risk olarak görülen cari açık'ın bu petrol ve enerji fiyatlarında düşüşün etkisi ve alınacak ( alınması gereken ) önlemlerle risk olmaktan çıkacak bir dönem olabilir 2009 yılı.
Mevcut cari açığın yarattığı korku senaryosu. Olmaz diye birşey yok. Taşıma su ile değirmen bir yere kadar döner. Hükümetin bu konuya el atması elzemdir. Yoksa ağır sonuçlar doğurabilir.
(bkz: atatürk ün bir kez daha haklı çıkması)
üretim olamadan tüketimin olamayacağını gözardı eden neoliberalizmin iflas ettiği kriz. ülkemizi fena vurmaya başlayan bu krizin bir başka nedenlerinden biri de batan firmaların çoğunun verimsiz iş akışına sahip olmasından kaynaklanmıştır. bu da ülkemizde ihmal edilen endüstri mühendisliğinin önemini bir kez daha göstermiştir. çünkü endüstri mühendisliği kıt kaynakları verimli kullanmayı amaçlayan bir disiplindir ve uyguladığı yöntemler her sektörde uygulanabilir.
(bkz: heyecanla bekliyoruz)
devletin dümenindekilerin hamdolsun bize uğramadı, teğet geçti, acımadı ki nidaları ile psikologluğa soyunması neticesinde gemidekilerin karayı değil ebesinin hörekesini göreceği krizdir.
tüm dünyayı derinden sarsan kriz. bu sıralar kriz u şeklinde mi v şeklinde mi tartışmaları gündemde daha çok. şurası bir gerçektir ki henüz gerçek yüzünün milyonda birini dahi görmedik, seçim sonrası süratle kepenkler kapanacak.

2 senedir göstere göstere gelen bu krize bizi 40 milyar dolar civarı cari açıkla sokan akp hükümetinin ekonomi bilmezliğini ise anlamak mümkün değil. kriz tehlikesi yok, kriz yok, güçlüyüz, şöyleyiz böyleyiz diyerek yalaka iktisatçı takımıyla uluorta insanları kandıranlar deli gibi artan işsizler ordusuna hesap vermelidir.

ama o ordu o kadar saf ve dar görüşlüdür ki önlerine haakret gibi fırlatılan 2 çuval una yeniden oy verir.

türk ekonomisini özelleştirmeye ve sıcak para politikasına mahkum edenler, anlayışlarının çöktüğünü görecekler. nedeni 2009'da global piyasalarda dolanan sıcak para inanılmaz azalıyor. hedge fonlar daralıyor küçülüyor. kısaca türkiye'de reel sektöre çok çok ağır bir darbe vuracak krizdir.

%50+ %40 indirimlere rağmen boş outletler ve alışveriş merkezleri herşeyi özetliyor.

önce reel sektör sonra bankacılık sektörü ağır tehdit altındadır.
simdilik turkiye'ye teget sekilde surtturen (bkz: fortculuk), yogunlugunu (bkz: sertlesme) artirdiktan sonra, secim sonrasi, ice dalacak olan krizdir. aslinda iceri girip girip cikmistir ancak secim rusveti olarak komur, nohut, fasulye, makrana almakla mesgul halkimiz farketmemektedir.
paran varsa harca sende kurtul, ekonomide kurtulsun. bu mu formül? peki ya sonra? sonrası allah kerim!
a*ma koyan krizdir. 2009 da gö*mü kurtarmak için çektiğim kredilerin taksitlerini 3. yapılandırmadan sonra daha bu ay bitirebildim. bi daha dünya başıma yıkılsa yine geçmem o bankanın yolundan.
Türkiye ekonomisini yüzde 4.8 küçültmüş krizdir.
Birilerine hiç uğramadı. onları "teğet geçti"
Sayın akepe genel başkanının "kriz bizi teğet geçecek" sözleri ile hatırlanan krizdir ve evet, kriz bizi teğet geçmiştir.
2020 ekonomik krizine göre bir hiçtir.