"vay amınakoyim 5 yıl olacak nerdeyse " dediğim yasaktır.
onlarca insanın işsiz kalmasına ve show tv nin henüz yayınlanan haberine göre 17 gün içinde 540 işyerinin kepenk kapatmasına neden olmuş uygulama. başka bir çözüm yolu olmalı diyor, sona ermesi temennisinde bulunmaya devam ediyoruz.
kapalı alanlarda nefes almamızı sağlayan sigara yasağıdır. şimdi bu yasağın üstüne sigaraya güzel bir zam gelirse tadından yenmez.
insanların sigarayı bırakması yerine inatlaştırıp sigara içme oranını arttıran yasaktır.
Cafeleri zarara uğratmış, parkları paraya boğmuş bir kampanyadır.
her ne kadar kişisel fikirlerin sözlük formatına uygun olmadığını bilsemde, gündemde dolaşan yasağı konu edinip düşüncelerimi yazmadan edemeyeceğim.

türkiye'de tek avantajı olan yasak türüdür. neden mi? diyelim ki dışarıda bir çay içmek istiyorsunuz. maksimum bir bardak. ikinci bardakta eeeee yeter be ben dışarı sigara içmeye çıkıyorum diye isyan bayrağı kaldırılacaktır. bu durumda şu işsizlik ortamında içilen çayların oranı düşecek arta kalanlar cepte kalacaktır. diğer bir açı ise, sözkonusu yasağı denetleyecek şahsiyetler gezdikleri yerlerde "mmmm şimbi burda branda var ama biraz aşağıya doğru sanki o yüzden kapalı mekan sayılır" diğer şahıs "ama olurmu efendim aşağıya sarkan bir tarafı yoksa eğer dört tarafı açık sayılır burası açık mekan" diye tartışmaların gözlemlendiği yerlerde komik duruma düşen kişiler alay konusu olmaktadır. yahu.... zaten işsizlik bi yandan, terör bi yandan, cart bi yandan curt öbür yandan.. ülkenin bir sürü sorunu var. ne diye insanları birde bu özgürlüklerinden edipte daha da geriyorsunuz. ama olurmu. cezalar kesilecek, ülke ekonomisine birde bu katkı olacak. ülke ekonomisi üst düzeydeyken insanları perişan olan tek ülke olarak tarihe geçeceğiz şerefsizim.
Farklı görüntüleri izlememize sebebiyet veren yasak. Ayrıca; Takdir edilesi bir uygulamadır/yasaktır.
bence yerinde ve sağlıklı bir karardır (içmeyenler için).fakat burası Türkiye ve burda manyak çok. barlarda pavyonlarda veya buna benzer alkolün bulunduğu yerlerde adamların o kafayla sigara içmek isteyip engellendiklerinde neler yapabileceklerini düşünmek bile istemiyorum.
ne girmesi bizim millet gene yasaya girdi, delik deşik etti. ta dükkanın dışından hortum uzattılar nargile çektiler, dükkanın çatısını söktürdüler açık oldu. daha neler neler.
önce karşı çıktığım ve uygulanamaz dediğim fakat if te ilk defa o kadar temiz hava soluduktan sonra destek verdiğim yasadır. *
fikrimce anayasaya aykırıdır.

(bkz: sigara yasağı/#5635869)
efendim sigara tiryakilerini damardan resto bar cafe sahiplerini cepten vuran tepeden inme uygulamadır.

efendim tiryakiler açısından zaten sınırlanan alanlar mevcuttu bu uygulamayla can havliyle sigara içilen mekanlarda da sigara yasağının yürürlüğe girmesi tiryaki paşaları iyice sıkıntıya sürükleyecektir.yani adam bir yere çay kahve bira vs. içme maksadıyla girse bile her zaman o maksadın altında sigara içme hissinin yattığı herkesçe malumdur.söz gelimi sigara içilmeyen mekanlara giren insanlar sadece 5 10 dakka atıştırma eylemiyle mekanı kullanacaktır ve oradaki tüketim azalacaktır dolayısıyla.sonuçta bu da hem işletme sahibini hem de tiryakiyi memnun etmeyecektir.

olaya yeşilaycılar tarafından bakarsak dünyanın en muhteşem kararıdır;bilhassa sigara içme yaşının 7 8 yaşına düştüğü ülkemizde insanların en azından kapalı mekanlarda çocuklarının sevdiklerinin ciğerlerini koruyan bir yasanın faal olması toplumsal anlamda ciddi bir gelişmedir.en azından pasif içici sayısında ciddi bir azalma olacaktır ve kimse kimsenin oksijenine mani olmayacaktır.

olayı iki taraflı değerlendirdikten sonra insanın aklında küçük bir boşluk kalır da söylemeden edemez;efendim hani bir çok yerin dumansız hava sahasına kavuşma aşamasında olduğu şu günlerde evdeki dumansız hava sahasından pek bahsedilmemektedir.yani cafe bar resto tamam da hanelerdeki bölünmeler nasıl tamamlanacaktır işte o gerçekten merak konusudur.sözkonusu sigaranın içilme alanının daraltılması sorumluluğu sokak ve eve yıkacaktır.

dolayısıyla;
dumansız hava sahası kapsamında kalmış tiryaki sokakta oynayan yiğeninin ya da küçük kardeşlerinin rol model kapsamındadır ki mutlaka bir günden bir güne rol model ebeveyni sigarasını yakarken göreceklerdir işte o zaman çocuklar modeli kötü tarafından algılamış olacaklardır;söz konusu rol model insan elinden gelen özeni gösterse bile çocukların aklında sokakta sigara yakan bir rol model ebeveyn olarak kalacaktır uçarı kaçarı yoktur!

olayın eve yansıması da hemen hemen bununla paralellik gösterir ve rol model insan evde köşe bucak kaçar sigara içecek yer bulmak için ama nafiledir mutlaka göze isabet edecektir.orada da rol model kişilik dibe vuracaktır!

netice itibarıyla dumansız hava sahası uygulamasının kapsamının olumlu ve olumsuz sonuçlarını yansımalarını bugünden kestirmek çok da zor değildir.yasalarla insanlar arasında her zaman görülmeyen bir zıtlık vardır ki bugünde bu opposition devam edecektir, yasaklar toplumu olma yolunda bir isyan daha kapıdadır...

edit:acaba böyle bir uygulama yürürlüğe konulurken kaç uzmana başvuruldu kaç sosyolog toplumsal bir araştırma yaptı çok merak ederim bir cevap bulamam neticede tepeden inme bir yasadır ve yürürlüktedir!bu sigarayı üreten de vatandaşa satan da yasaklayan da hazreti devlettir ve devlet burada batak rol model kapsamındadır!!
haram olan şeylerin alkol sigara vs vs yasaklanması amacıyla cıkartıldıgına dair bir yasak. öyle inanılıyor yahut serdar turgut'un yazısı olayı güzel şekilde anlatıyor aslında oyle olmadıgını yani;

--spoiler--
Çünkü Türkiye'de sigara yasağının restoran ve barlara etkisinin ne olacağı merak ediliyor.
Birtakım felaket senaryoları var ortada. Hatta sigara yasağının barları, meyhaneleri doğrudan kapatamayan AKP hükümetinin, onları dolaylı yoldan kapatmak için getirildiği gibi bir komplo teorisi de dolaşıyor etrafta.
Ben de merak ettim, sigara yasağı başladıktan sonra New York'un gece yaşamında neler olmuş diye rakamları inceledim. Gördüm ki sigara yasağı geldikten sonra şehrin bar ve restoranları kapanmak yerine işlerini artırmışlar bile. Yani AKP şehir efsanesinde anlatıldığı gibi bir niyet taşıyorsa onlara kötü bir haberim olacak. Getirilen yasak, bar ile restoranların işlerini ve sayılarını orta vadede artırmaya yol açabilir.
ilk önce bazı rakamlara bir bakalım...
Sigara yasağı başlamadan önce ele alınan dönemde şehrin bar ve restoranlarında 17 milyon 300 bin dolar harcanırken yasak başladıktan sonra denk gelen aynı dönemde harcanan para miktarı 1 milyon 400 bin dolar daha artmış. Yani 18 milyon 700 bin dolar olmuş.
Yasak başladıktan sonra bar ve restoran sektöründe çalışan personel sayısı hiç düşmemiş. Aksine 10 bin 600 kişi artmış.
Yasak öncesinde baz alınan dönemde verilen içki lisansı sayısı bin 361 (1361) olurken yasak sonrasında denk gelen aynı dönemde verilen içki lisansı sayısı bin 416 (1416) olmuş.
Yani gördüğünüz gibi dünyanın en canlı ve en önemli yeme-içmek kültürüne ve restoran-bar geleneğine sahip olan şehrinde sigara yasağı işlerin azalmasına katiyen yol açmamış. Tersine işler daha da artmış.
--spoiler--

yazının devamı; http://www.aksam.com.tr/2...turgut/sigara_yasagi.html
arkadaş ben bu milleti anlamıyorum.
hayır ilginçtir. bi kaç yıl önce " yok şu kıytırık ingiltere sigarayla mücadele ye şu kadar milyon euro ayırdı da, 6 ayda şu kadar kişiye sigarayı bıraktırdılar da, adamlar düşünüyo çabalıyo da, bizim hükümet neler yapıyo " diye bik bik bik hede hödö konuşan tipler şimdi de hükümetin 2 yıldır halledebilmek için bi tarafını yırtarak uğraştığı meseleye " yok öyle olmaz, burda içmicem nerde iççem, evimi mi kokutayım, bu nasıl yasak, yok bu hükümet mal " vs. deyip destek! oluyorlar afedersin. ittir babam ittir gelir belki.
bu milletin yaptığını aydın doğan yapmaz. bir millet nasıl kıvırır bu kadar. insanların düşüncesi 2 yılda bu kadar zıtlaşabilir mi? cafe ye gidip oturamaz oluyoz sigara kokusu siniyor üstümüze afedersin kaka kokusu gibi. tabi evde seni koklayan bi anan yok umrunda mı arkadaşım. feribotta denizin rüzgarının tadını çıkarıyorum, afedersin karının biri geliyo yanımda baca gibi sigara tütmeye başlıyo, deniz keyfimin ağzına tükürüyo. dövsem mi sövsem mi anlamadım ki...
oldukça yerinde bu sigara yasağı. hükümet 2 senedir reklamlar veriyo televizyonlara. dumansız hava sahası diye. geliyorum dedi yasa. geliyorum kollayın kendinizi dedi göz göre göre. için arkadaşlar için sigarayı. benim sigara içmenizle sorunum yok. hatta 1 paket içiyorsanız 3 pakete çıkarın günlüğünüzü. daha çabuk ölürsünüz. ama herşeye de burun kıvırmayın bi kere de destek olun. şu hükümetin yaptığı en mantıklı şey belki de. burun kıvırmak olmaz ki!
"herşey tamam bir bu eksik!" diye bağırmak istediğim yasak. inanmamıştım ama bir de utanmadan yürürlüğe soktular. yuhh! sen önce yollarını temizle, çöp yığınlarını kaldır, dereleri ıslah et! sinek istilalarını ve ona bağlı ilaçlamaları önle, hava kirliliğini yok et önce.. sigara dumanından önce, her kış birçok semte çöken soba dumanına-isine bi çözüm bul.. araba egzoslarına, filtresiz çalışan fabrikalara bi formül üret.. hormon basılan sebze-meyvelere yasak getir! baz istasyonlarını temizle!! * hepsini yaptın da bi bu mu kaldı yani?! temiz hava sahasıymış! biz de yedik!!

herşeyimiz yüksek standartta olsa ve bu yasak konsa anlarım. işe burdan başlamak tuhaf.. çocukken otobüste sigara içildiğini hatırlıyorum ben.. şimdi düşününce ne kadar saçmaymış diyorum. uçaklar keza öyle.. ne büyük haksızlık olur içmeyene, doğrudur. hadi kapalı restoranlara da kabul.. ama her tarafı açık, sadece çatısı olan bir yer, hatta ve hatta her yeri açık olsa da kapalı olan bölümün camı açık diye bile yasak koymak niye?! halkın sağlığı bir tek sigara yüzünden mi tehlikede yani? sanki ülkede herşey tamam, bu da olursa dörtdörtlük olacak. yok ya!

amaç halkın sağlığı falan değildir, amaç bellidir efenim; dinimizce haram olan alkol, sigara, kumar vs. için ne yapsalar kar etmiyor. kumarhaneler kapandı, herkes kıbrısa kaçtı, gizli kumarhaneler kuruldu, mahalle aralarında oyun niyetine oynuyoruz gibi yapıldı, sigaraya zam üstüne zam yaptılar kar etmedi! alkole ruhsat vermediler, yine bir yolu bulundu..vs. en son alkol ve sigaraya yasak getiremeyeceklerini anladılar ve "sigara içme yasağı" koyamayacakları için böyle bir çözüm ürettiler!
sigara olmazsa gidilmeyecek mekanlar bellidir; kafeler, barlar, kıraathaneler..vs. yani bilumum günah yuvaları! kapalı mekanı yasaklayınca ne oldu? sigara olmadan ne içkinin, ne okeyin, ne de bir fincan kahvenin anlamı kaldı. istedikleri gibi oldu yani.. "aferin çok iyi düşünmüşsün" diyorum bunu akıl edenlere.. üstün zekalarını ve süper projelerini, diğer sorunları çözmede de kullanmalarını diliyorum.
işsizlik ordusuna yeni kişileri katılmasını saglayacak güzel fakat uygulanması saçma olan bi yasa.
barda sigara içmek yasak, elde içkiyle dışarı çıkmak yasak. ee ben ne yapayım sigarasız birayı?

(bkz: sikeyim böyle yasağı)
iskender kebapın üzerine çay sigara keyfinin bittiği andır.
enfiye kullanımını artırması beklenen uygulama.
sigara yasağı eger sag kalırsa:
inşallah 10 sene sonra gençlerin sigara içenleri ahmak olarak görebileceği..
duraklarda gelmek bilmeyen allah'ın cezasıı otobüsü beklerken istemediğimiz halde

*dörtbiryandan gelen iğrenc dumandan kurtulduğumuz kutlu mutlu bir gün 19 temmuz:)
yerinde bir uygulamadır.

bir hafta geçti ve ülke batmadı. isyan çıkmadı. insanlar çalıştıkları binalarda kapı önünde sigara içmeye 1 yıldır nasıl alıştılarsa yemekteyken de başkalarını dumana boğmamaya alışırlar.

bizden 2 yıl önce aynı nitelikte bir yasağı uygulamaya koyan ingiltere'de de ortalık birbirine girmemiş. hatta ilk bir yılda yaklaşık 400.000 kişi sigarayı bırakmış.

http://www.rotahaber.com/...gara-yasaginin-1-yili.php

sigara şirketlerinde hisseniz yoksa boşuna özgrlüğümüz elimizden alındı diye zırvalamayın. sizinkisi özgürlükse parklarda çimenlerin üstüne büyük abdestini yapmak da aynı kapsamda bir özgürlüktür.
sigara içme bahanesiyle dışarı çıkıp hesabı ödemeden kaçanların sayısında patlamaya neden olan olaydır.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/12128695.asp
insanları sıkıntıya sokmada son noktanın nasıl olabileceğini düşünmüş ve çözüm olarak bulunmuş olan yasadır. bu yasaya çoğu insan uymayacaktır. eski tas esi hamam olarak hayat devam edecektir.
akılsız insanlarca yürürlüğe sokulan yasak. araçlarda ötv indirimi için sigaraya 50 kuruş zam yapmaları yetmedi üstüne birde yasak koyuyorlar. bundan sonra size oy verirsem siksinler?

ha! kalabalığı sevmem, kapalı yerlerde oturmam. ancak kimse bana yasak da koyamaz.
samimi bir bırakma öyküsü için bakınız: http://www.haberturk.com/HTYazi.aspx?ID=2914