bugün

kurtuluş savaşında libya dan gelen yardım

mehmetçik 110 yıl aradan sonra yeniden libya'ya gidiyor.
(bkz: 2 ocak 2020 libya tezkeresinin tbmm de kabulü)

tanrı yardımcımız olsun...

pek çok kişi karşı çıkıyor, pek çok kişi de bu yardıma destek veriyor, ülkemizin çıkarları gereği olduğunu dillendiriyor.

ben ülke çıkarlarından ziyade bir de bunun bir vefa borcu olduğunu düşünenlerdenim...

libya'da nüfuzlu bir aile var.
sunusi ailesi ve bu ailenin mensup olduğu sunusi cemaati...

yıl 1911.
libya'da italyan işgali başladığında bu işgale karşı ilk direnişi gösterenler de bu sunusiler.
onlar mustafa kemal'in, enver bey'in silah arkadaşları.

mustafa kemal ve enver paşa sunusiler ile öyle bağlantılar kurmuşlar ki, libya elimizden çıksa da sunusilerle hiç ayrılmamışız.

ve sene 1918.
birinci cihan harbi sona eriyor, mondros mütarekesi imzalanıyor ve anadolu'nun işgali başlıyor.

bu esnada sunusilerin lideri şeyh ahmet sunusi de anadolu'da.
kendisi vahdettin'in tahta çıkış törenine katılıyor, hatta vahdettin'e bizzat kılıç kuşatıyor. ama savaşın sona ermesi ve osmanlı'nın mağlup olması nedeniyle ülkesine dönemiyor, bursa'da ikamet etmeye başlıyor.

işgal başladıktan sonra şeyh ahmet sunusi bizzat miralay bekir sami bey'e başvurarak kuvayi milliye saflarına katılıyor.

kuvvacı ahmet sunusi'ye istanbul'dan emir geliyor.
"derhal anadolu'yu terk edip, istanbul'a halife'nin yanına dönmeniz emrolunur..."

şey ahmet sunusi yanındaki yakınlarını topluyor ve halife'den gelen emri okuyor.
herkes şeyhin vereceği kararı bekliyor ve şeyh ahmet anlatmaya başlıyor.

"ben kuvvayi milliye'ye katıldım. çünkü yunan işgali başladığında rüyamda peygamber efendimizi gördüm, bana sol elini uzattı...neden sağ elini değil de sol elini uzattığını sordum, 'sağ elim anadolu'da, mustafa kemal'dedir' dedi efendimiz..."

işte ahmet sunusi bu hayırlı rüyadan sonra mustafa kemal'in yanında, kuvayi milliye'nin yanında kurtuluş savaşına iştirak etmenin farz olduğunu anlıyor ve milli mücadeleye iştirak ediyor.

hatta sunusi'nin kuvvaya katıldığı haberini alan mustafa kemal paşa kendisini ankara'ya getirtiyor, bizzat karşılıyor.
görsel

şeyh ahmet sunusi'nin ankara'ya gelişi sonrası mustafa kemal şu sözleri söylüyor;

--spoiler--
“Sünusi teşkilatı diğer teşkilatlar gibi sadece bir tarikat değildir; bu tarikat insanlığı islamiyetin saadet yolunda yürütmeye yönelik esaslı bir teşkilattır. Bu gece huzurlarıyla müşerref olduğumuz zat, islam aleminde büyük bir esasa dayanan mukaddes bir teşkilatın başında bulunan yüce bir zattır. (…) Benim ve arkadaşlarımın gözlerimizle gördgümüz gibi Sunusiler Afrikada insaniyet ve medeniyet ve hayatta inzibat nhususunda öncü lmuşlardır. Dolayısıyla bundan sonra kendilerinin islam alemine yapacakları hizmetler, şimdiye kadar olan hizmetlerini taçlandıracaktır. Ve bu sayede Türkiye devletinin, bütün islam cihanının dayanak merkezi olan Türkiye devletinin de sağlamlaştırılmasına hizmet etmiş olacaklardır. Seyid Ahmet Şerif Sünusi Hazretlerinin gelecekteki hizmetlerine şimdiden gerek şahsım ve gerek TBMM namına teşekkür arz eylerim.”
--spoiler--

ve şeyh ahmet sunusi kurtuluş savaşında görevlendiriliyor.

--spoiler--
Sünusi’nin yeni görevi belli olmuştu: Anadolu’daki Milli Mücadeleyi manen güçlendirmek ve islam dünyasındaki direniş hareketlerini Türkiye’nin etkisi altına almak. Böylece Ankara hükümeti hem ülke içinde daha fazla desteğe sahip olacak hem de uluslar arası siyasette daha etkili hale gelecekti. Şeyh Ahmed Sünusi Anadolu’da genel vaiz olarak görevlendirildi. Ülkenin farklı vilayetlerinde (Konya,Diyarbakır,Mardin başta olmak üzere ) camilerde vaazlar vererek hutbeler okuyarak halkı Milli Mücadeleye destek vermeye davet etti. Mustafa Kemal Paşanın padişahın sözünden çıkarak isyan ettiği ona karşı mücadele ettiği yönündeki zararlı propagandaları etkisiz hale getirmeye çalıştı. Her gittiği yerde Milli Hareketin bir cihad olduğu “ islamiyet’in kurtarıcısı olan ordumuzu” desteklemenin herkese farz olduğunu ifade etti.

kaynak: celal bayar-ben de yazdım.
--spoiler--

şeyh ahmet sunusi kurtuluş savaşımızın her evresinde görev alıyor.
sivas kongresinde, tbmm'nin açılışında, sakarya zaferinde, büyük taarruz'da...

şeyh ahmet sunusi'nin kurtuluş savaşımıza ve zaferlerimize katkısı yadsınamaz.
onun yaptığı etki adeta bir ordunun yapmış olduğu etki kadardır.

ayrıca şeyh ahmet sunusi'nin yanında muharebe etmeye gelen yüzlerce sunusi mücahidi ve libya'dan gelen maddi yardımlar da inkar edilemez elbet...

"libya'da ne işimiz var" diyen arkadaşlara şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, libya bize suriye'den de, ırak'tan da daha yakındır.

şeyh ahmet sunusi'nin mustafa kemal'in yanında ne işi vardıysa, bugün bizim de libya'da o işimiz var...

#tarih