bugün

charles quint

zamanında habsburg hanedanı'nın yönettiği topraklar:

görsel

bakın, bunların her biri ayrı ayrı ve hiç de zayıf olmayan krallıklardır. kastil krallığı, aragon krallığı, napoli krallığı, sicilya krallığı, avusturya, bohemya, hollanda ve transilvanya.

bu koca toprakların da neredeyse hiçbirini savaşla almamışlardır. françe comte ve hollanda'yı burgonya krallığı'nın paylaşımı sırasında ele geçirmişlerdir. aragon krallığı, napoli krallığı ve sicilya ise tek kral tarafından yönetilirken kastil krallığı ile soylu evliliği yoluyla tek bir devlete dönüşmüş, daha sonra tahtını habsburg hanedanı ele geçirmiştir.

kısaca adamlar savaşma seviş ilkesiyle avrupa'yı yönetmişler.

ekleme: topraklar bu kadar büyük olunca yepyeni bir süper güç doğma tehdidi vardı. fransa ve osmanlı devleti'yla yaşanan savaşlar sonunda ana tarafından miras kalan ispanya toprakları ile baba tarafından kalan avusturya toprakları habsburg hanedanı'nın iki koluna ayrıldı. asıl habsburg hanedanı ispanya'ya giderken yerlerine avusturya tahtına gene aynı soydan ama krallık yolu kapalı başka bir kol geçti. böyle böyle lehistan litvanya krallığı ve hatta meksika'nın bile tahtına oturdular. ancak bu kadar enseste doğa ana "ehh eytere bea" deyip hanedanın ispanya koluna türlü hastalıklar ve sonunda da kısırlık vererek noktayı koydu.

(bkz: habsburg hanedanı)