bugün

dershanelerin kapatılması

AKP iktidarının devletin birincil görevlerinden biri olan eğitime bütçe ayırma zorunluluğundan kurtulmak, bunu en düşük seviyeye indirmek için giriştiği oyunun genel adı. Şimdi durup dururken özel okulların sayısını artırmak mümkün değil. Çok zeki iktidar ortaya "öğrenciler bunalıyor" "test cenderesi" gibi içi boş, açıkça paravan göreviyle ortaya atılmış iddialarla çıkıyor. Böylece devletin üzerindeki eğitim harcamalarını aza indirmek amaçlanıyor.

Buradan söylüyoruz. AKP iktidarının insanların eğitimini, cebini falan düşündüğü yoktur. Bunlar masaldır. Özel okul sayısını arttırarak mı insanları ekonomik olarak rahatlatacaksınız? AKP iktidarı merkezi sınavı baltalayarak, insanların fırsat eşitliğini ortadan kaldırmaya, zenginlerin hakimiyetine dayalı bir sosyal yaşamın, eğitim sektörünün önünü açmaya çalışmaktadır.

Gelelim diğer meseleye. Özel dershanelerde istihdam edilen sayısı yüz binleri bulan büyük kitleyi ne yapacaksınız? Sağda solda saçma sapan açıklamalar yapıp insanları tedirgin ediyorsunuz. Böyle bir şeyi uygulamaya koyduğunuz takdirde, çalışan kesim için ne düşünüyorsunuz? Cevap verelim: Koca bir hiç. Cevap yok. Sayın bakan sormadan edemeyeceğim. Siz Allah aşkına ne yapmaya çalışıyorsunuz?

Bu mesele biraz fazla uzadı ve biraz kaygan bir zemine sahip. iktidarın bakanı bundan öncekinde olduğu gibi eksik, muğlak açıklamlarla insanları tedirgin etmektedir. Bu işin sonu insan hakları mahkemesine kadar gider sayın iktidar mensupları. Öğrencileri, öğretmenleri, velileri, kurum sahiplerini, dolayısıyla arz ve talebin bütün unsurlarını mağdur ediyorsunuz. Bu da insan haklarına aykırıdır. Son süreçte de görülmüştürki insanlar 2013 Türkiye'sinde haklarını ararlar.

Belirsizliklerle dolu dilinizi, ben yaptım oldu anlayışını, toptan her şeyi bozup ortalığı yamalı bohçaya çevirme huyunuzu bir kenara bırakın. Bu davranış biçimleri insanlara zarar veriyor. Siz devlete kaynak yaratacaksınız, eğitime ayrılan bütçeyi başka alanlara - bu alanların ne olduğu da belirsizdir - aktaracaksınız diye insanları süründürmeye, tedirgin etmeye hakkınız yok.