bugün

north by northwest

Hithcock ustanın güzide eserlerinden bir tanesi daha. 1959 yılında çekilmesine rağmen inanın bugünün klişe dolu filmlerinin tozunu attırır. Böyle filmler beni daha çok çekiyor nedense bilmiyorum belki de nostalji koktuğu içindir. Özellikle filmde de aşina olduğum eski taksiler, bavullar, saç şekilleri her şeyiyle cezbediyor. Teknoloji ilerledikçe böyle filmlere daha da bağlanacağımı biliyorum, buram buram tarihi seriyorlar önüme.

Öncelikle bu filmde öyle bir uçak sahnesi var ki tadına doyum olmaz. Thornhill'in o sıralarda ki halini mi ararsın ya da o an onun yaşadığı heyecana ortak mı olmak istersin. Öyle birşey işte.. Alfred Hitchcock illa ki bir iki tane özel sahne eklemeden duramaz. Burada da gördüm, iyi de oldu. Soğuk savaş döneminden sonra ki telaşı da çok iyi göstermiş. Daha filmin başında anlayabilirsiniz. NYC halkının telaş içinde koşuşturmaları veya vızır vızır taksilerin müşteri avı... Herkes birşeyin peşinden koşuyor. Senaryo bakımından ilginç ters köşeleri de barındırıyor kanaatimce. Bunların yanısıra polisiye olmasının dışında müthiş bir mizah anlayışını da getiriyor önümüze. ince esprileriyle sımsıkı sarmaya çalışımış film ve başarılı da olmuş. Ancak bazı yerler fazla zorlama olmuş gibi geldi bana. Onlar da olmasaydı hiçbir kusuru olmayacaktı ya..

Cary Grant ve Eva Marie Saint olayı aşmışlar kardeşim. Bu kadar iyi oyunculuk olmaz, olmamalı.. Öyle bir psikoloji uyguluyorlar ki ters köşeleri daha da müthiş hale getiriyorlar. Eva'nın güzelliği dillere destandı. Hazır belirtmişken sanırım bu yüzden eski filmleri seviyorum. Kadınları da bir başka doğal güzellik abidesi kesiliyorlar başıma. Hasta oluyorum açıkçası o hallerine... Filmi izleyin, kovalamacaya ve senaryo doyumuna varın derim ben.

--spoiler--

Roger'ın karşısında gerçek Townsend'ın olduğu an da atılan bıçak ve Roger'ın elini bıçağın üzerine koyup ''i am not killer!'' edaları gereksizdi. Sana mı kalmış babacım ürküp yol alsana sen ordan. Bunun dışında Eve ile olan bazı sahneleri gereksiz uzatılmıştı. Neyse fazla da konuşmamak gerekli usta bir tane psycho da benim başıma sarabilir.

--spoiler--