bugün

league of legends

kısaltılmışı lol' olan, dota'nın moderasyon kadrosunun elinden çıkan, piyasadaki rakiplerinden farklı çizgisiyle ayrılan harika oyun. oyunun içerdiği strateji deryası oynanabilirliği maximize etmiştir. örneğin piyasadaki rakiplerinden ayıran en önemli noktası bana göre summoner spell'leridir. rehber tadında summoner spell'leri açıklayacak olursak ;

EXHAUST:
hem atack hemde defans için çok iyi bir spell dir. 3 saniye için attığınız championun %40 movement speed'ini düşürür. atack damage'ini %70, magic damage'ni %35 azaltır. talent ağacında offense kısmında bulunur. eğer talent ağacında exhaust'a 1 puan verirseniz bu süresini 3,5 saniye yapar. aynı zamanda düşmanın magic ve armor resist'ini 10 azaltır. önceden exhaust lu bir cahampion'un melee atackları miss vuruyordu. hey gidi günler. te emo'ya çok yakışırdı o vakitler.

GHOST :
base hızınızı 10 saniyeliğine %27 arttırır. talent ağacında ghost spell'ine 1 puan verirseniz %6 extra hız, 10 saniye olan süresinide 11,5 saniyeye yükseltebilirsiniz. en çok tercih edilen spell'lerdendir. kaçmak ya da kovalamak için birebirdir. cc (crowd control) freak bir düşmanınız varsa iki tane ghost spell bile kurtaramaz sizi orası ayrı.

HEAL :
140+20 x "leveliniz" kadar heal verir. şöyleki 10 levelsiniz 140+20x10 =340 heal. ayrıca bu heal'in yarısını yanınızda ki dost championlara da verir. pek tercih edilen bir summoner spell değildir. genelde oyuna yeni başlamış oyuncular tercih eder. usta oyuncular heal spell kullanana noob muamelesi yapar. lakin bu spell soraka, sona gibi support championların elinde çok kullanışlı olabilir. team fightta support karakterler daima hedef tahtasıdır. support bir champion'a odaklanıp 3 saniyede kesemezseniz oyun zaten gg dir.

REVIVE :
öldüğünüzde tekrar diriltir sizi. töbe töbe töbe. non-teist bir spell'dir. tekrar dirildiğinizde muazzam bir movement speed kazanırsınız.9 dakika cooldown süresi yüzünden pek kullananını görmedim. noob spell'ler arasındadır. lakin warwick ile kullanıldığında maç kazandırır. team fight'ta öldünüz diyelim rakip takımda bitap düşmüş durumda. warwick'in pasif blood scent skill'i ile birleşince muazzam bir hızla fight'a geri dönüp double-triple-quadra kill alabilirsiniz. zor bir spelldir pek tavsiye edilmez.

SMITE :
minion yahut enemy champion pet'ine (örneğin annie'nin tiber'i) 420+25x "leveliniz" kadar true damage vurur. oyunda jungle kasacak championların bir çoğu için vazgeçilmezdir. bir çok champion için smite olmadan jungle kasamazsınız. smite spell'ine muhtaç olmayan ve en iyi jungle kasan champion warwick'tir. bunun dışında smite'sız shaco da kasılabilir lakin zamandan çalar. son bir kaç patch'ten önce smite'siz akali bile jungle kasabiliyordu. jungle kasmak için uygun runes'ları satın almanız gerekmektedir.. diğer türlü ya fail olursunuz. sadece jungle için mi kullanılır smite ? tabiki hayır. pasif yeteneği spell vamp olan morgana için hatta kasarken de gayet kullanışlıdır.

TELEPORT :
4 saniye sonra kendi crep'lerinize, wardlarınıza, turretlerinize ışınlanabilirsiniz. takımınızda teemo varsa onun mantarlarına da ışınlanabilirsiniz. teleport spell'i başlı başına bir takrik haline gelmiştir oyunda. takımların her biri teleport spelli alarak bir orda bir burda başınızı döndürebilirler. bir anda 5 kişi oluverirler, fena gank yersiniz. ayrıca backdoor içinde kullanışlı bir spell'dir. kaçmak için kullandığınızda dikkat etmeniz gereken tek şey etrafınızı saran düşmanların cc'ye sahip olup olmamasıdır. fear, silence, taunt, stun, knockout gibi cc spell ler teleport'unuzu bozar. talent ağacında utility kısmında bulunur. 1 puan vererek cast süresini 3,5 saniyeye indirebilir, cooldown süresini de 5 saniye azaltabilirsiniz.

CLEANSE :
üzerinizdeki taunt, stun, slow, fear, silence, blind, gibi cc (crowd control) efektlerini anında siler. 3 saniye için başka bir cc' efektinin etkisini %65 azaltır. carrychampionlar (ashe, corki, xin zhao vb ) için oldukça kullanışlıdır.

FORTIFY :
anti push spell'idir. turret'lerinizi shield oluşturarak korur. aynı zamanda turret atack hızını %100 arttırır. fortify spell'iniz kullanıma hazırken minion'lara karşı +9 atack damage bonusu kazanırsınız. talent ağacında defense kısmında bulunur. 1 puan verirseniz spell aktifken turret'in yaptığı atacklar %50 oranında alan vurur. (splash damage)

CLARITY :
160+30x "leveliniz" kadar mana'nızı yeniler. talent ağacında utility kısmında bulunur. 1 puan verirseniz eğer bu spell yakınınızdaki dost championların manasını %50 restore etmek yerine %100 restore eder. şöyle ki ; diyelim ki 10 levelsiniz ve talent ağacında clarity'ye puan vermediniz. kendiniz 160+30x10=460 mana restore edersiniz. yakınınızdaki dost championlar 230 mana restore eder. 1 puan verirseniz talent ağacında o da 460 mana kazanır.

IGNITE :
en çok kullanılan summoner spell'lerinden biriside ignite'dir arkadaşlar. kesinlikle offense bir spelldir. 50+20 x "leveliniz" kadar true damage vurur. aynı zamanda 5 saniye boyunca düşman champion'nun heal regeneration'u ve heal efekt'i %50 düşer. örneğin garen'e ignite attiniz rakip soraka garen'e 200 heal bastı. ignite efect'i üzerinde ise 200 yerine 100 heal alacaktır. first blood'ların mimarıdır. talent ağacında offense kısmında bulunur. 1 puan verirseniz eğer, ignite spell'iniz cooldown'dayken +10 ability power kazanırsınız.

RALLY :
15 saniyeliğine 200+25 x "leveliniz" kadar hp'si olan bir ward diker. bu ward alandaki dost championlara 10-35 arası atack damage verir. first blood için kullanışlı görünsede tırt bir spell'dir. artık fight'lar topla tüfekle yapılmıyor ki eheheh. yani millet fena kite'lıyor. talent ağacında offense kısmında bulunur. 1 point verirseniz eğer atack damage için yanında 20-70 kadar da ability power verir ve kalma süresini 5 saniye arttırır.

CLAIRVOYANCE :
haritadaki istediğiniz herhangi bir yerdeki savaş sisini 6 saniyeliğine kaldırır. kısacası görünmeyen bir yeri gösterir. 5vs5 ranked oyunlarında çok kullanışlıdır. genellikle support championlar alır. talent ağacında utility kısmında bulunur. 1 puan verirseniz eğer süresini 4 saniye arttırır, cooldown süresini 5 saniye kısaltır.

FLASH :
en çok kullanılan, gerçekten çok kullanışlı olan, en çok sevdiğim summoner spell'idir. karakterinizi kursör'ünüzün olduğu yere ışınlar. talent ağacında utility kısmında bulunur. 1 puan verilmesi durumunda cooldown'ı 15 saniye düşer.