bugün

çap denir oldukça zordur hangi derse çalışacağını şaşırır insan ama okul bitince bir hayli hadi ya nasıl becerdin sorusunun yöneltildiği iş başvurularında daha bir öne çıkarıcı olan hadisedir ha bir deyabancı dil biliyorsanız yaşadınız
tek anadal yaparken zorlanan yazar kişinin yapanı tebrik edip ortamdan yavaş yavaş uzaklaşmaktan başka yapacak birşeyi olmayan olay.
odtü makineye gelen genç güruhların aklına gelen hadise,2.sınıfta iken yandala düşer bu istekler,sonra kendi bölümünde ortalama yapmak düşünceleri gelir sırasıyla 3.sınıfta*,son sınıfta ise*hemen bitirip kurtulma planlarına dönüşür.özelleştirme adına odtü makine örneğini verdim,diğer odtü bölümlerine de pek ala uygulanabilir fantezi.
böyle bir fırsat ele geçtiği anda mutlaka kullanılmalıdır.nasıl olsa türk üniversitelerinden atılma diye bir dert yoktur,icabında 4 değil 6-7 yıl okunulsundur,sonu hayırdır,merak edilmesindir.
bunlara bazi okullarda "double major" denir. (bkz: bogazici universitesi) (bkz: koc universitesi)vb.
guzel yurdumuzda bunu basarmak hayli anlamli ve zor bir isken, birlesik devletlerde mesela gayetten siradan, oyle yapana da cok bir getirisi olmayan bir istir. burdaki itibarinin kaynagi, almaniz gerekenin uzerinde kredi alma ve belli bir not ortalamasini* tutturma zorunlulugudur. oysa oralarda sadece aldiginiz secmelileri belli bir bolumun zorunlu derslerinden secerek, oyle fazla kredi falan almadan cap yapabilirsiniz.
nihayetinde, hem is basvurularinda, hem akademik kariyer girisimlerinde ise yarar, goz doldurur.
her durumda iyi bir istir. yapanlara aferin deyip, seker vermek gerekir.
genel olarak başarılı üniversitelere giren tüm öğrencilerin kafasının bir köşesinde vardır, ama yıllar geçtikçe, olay yavaş yavaş değil yandalı düşünmek, okulu bitirsekte kurtarsak olayına kadar gider.
kendime durup durup "ne halt yedim ben" dememe sebep olan hede. genelde üçüncü yarıyıl ve beşinci yarıyıl arasında başvuru hakkınız vardır. zordur, akıllı insanın harcı değildir, manyak bir ortalama gerekir 3 not ortalamasını üzerinde olunmalıdır, fazladan kredileri bir güzel alırsınız, ** hele bir de aynı kampüs içinde değilseniz yollarda helak olursunuz, sınavlarınız çakışır apışıp kalırsınız kısaca yusuf yusufluk bir program olur sizin için.
başlaması cesaret gerektiren, başlayıp yoğun tempoya * * alıştıktan sonra tek bölüm okumanın ne kadar kolay bir şey olduğunu farkettiren program. insana çok yönlü olmayı, olaylara farklı açılardan bakmayı fazlasıyla öğretir. iş hayatında, aynı sıralarda oturduğunuz arkadaşlarınıza fark atmanızı sağlar. tabi fazlasıyla da fedakarlık** gerektirir. insanlar size hayretle bakar, insan olmadığınızı bile düşünebilirler.
hiçbir zorluğu olmayan, ortalama bir zekaya sahipseniz biraz daha fazla çalışmayla çok rahat bir şeklide yapabileceğiniz şey. sadece biraz cesaret gerekiyor. insanların gözünde abartılacak bu kadar bir yanı da yok. işin ana unsuru sadece biraz daha fazla çalışmayı göze almak ve istemek. bir de bazı ezik öğrenciler sırf bunu millete hava yapmak için yapıyorlar. yazık anacım yazık. emeğine saygı duyarım fakat aklına şaşarım senin. o vaktini sevdiğin başka yönlerde geliştirmeye harcasan o çift daldan çok daha fazla katkısı olur sana. gerçekten isteyerek yapanlara ise saygı duyarım.

ayrıca çiftdal yapmaktansa yandal yapmak(2 yandal da olabilir) daha mantıklıdır. hem gereksiz dersler almaktan kurtulursunuz hem ortalamam düşecek stresinden kendinizi arınıdırırsınız hem kendinize daha çok vakit ayırabilirsiniz hem de amacınıza ulaşırsınız istediğiniz alanda eğitim alırsınız. daha sonra yüksek lisansda da kendinizi daha çok geliştirirsiniz bu alanda. çünkü birçok alanda lisans eğitimi kendinizi o alanda geliştirmeye yetmeyebilir.
2-3 sene inekleyip sonrasi icin eseklikten kurtulabilmek acisindan yararli olan program.
ortalamanız ne kadar yüksek olursa olsun alttan dersiniz olunca yapamadığınız hede.

o kadar ortalamayı yapan insanın alttan dersi olur mu demeyin. ay $u finale de girmemeyim nasolsa hala high honourum çocuklarıma anlatıcak hikayem olur diyen mallar da çıkabiliyor arada.
dönemlik 40 ila 50 kredi ders almayı göze almayı gerektiren program.
başarılı olup olamayacağım konusundaki tereddütümden ötürü bir türlü başvuru yapıp yapmama konusunda karar veremediğim alternatif program.
Ankara üniversitesinin zorlaştırdığı eylemdir. en azından bazı bölümler için... mesela mülkiye'ye başvuracaksanız almanız gereken 96 krediyi şöyle bir gözden geçirmeniz lazım zira geçen yıl sadece 54 kredi ile çap diploması alınabiliyordu. bunlar tabi gerçekten mülkiye'de okumak isteyenler için hikayedir. benim gibi meslek çıkışlı bünyeler sırf mülkiye'de okumak için önce bir myo okuyup sonra dikey geçiş yapıyorsa çift anadalı bırak çifter çifter anadalı yapabilirler.

Genelde dikeygeçiş öğrencilerin başvurduğu programdır aynı zamanda, 4 kişi alan yeri 100.000 kişinin girdiği sınavda kazanınca insanın ister istemez egosu yükseliyor. Tabi yine dgs'den gelen bir alışkanlıkla insanları derin hesaplara sevk etmektedir. acaba hukuktan yazan olur mu, acaba dtcf'den bende yüksek ortalama yapıp yazan var mıdır ya da okulda üstümdeki 6 kişi benim yazdığım bölümü yazar mı gibisinden.

neyse sonuçlar falan bir açıklansın ben buraya bir düzeltme koyarım. yanlış anlamayın, biliyorum benim neye başvurup başvurmadığım sizlerin nezdinde pek önemli değil sadece egomu tatmin etmek için yapacağım bunu.

düzeltme: işte bahi geçen düzeltme budur

(bkz: nexagon/#3975459)
çoğu özel iş yeri tarafından özellikle tercih edilmeyen bir öğrenim türüdür.
diyenlerin yalancısıyım, bir meslek dalında profesyonelleşmek varken; ikisini yarım yapmanın yararı olmazmış. ne kadar birbirine yakın bölümler olsa da.
her zaman artısını gördüğüm iştir, az bir zaman sonra(umarım 1.5 ay) üniversiteyi bitirip onca sıkıntısına rağmen gururlandıracağı kesindir.

edit:ilgili sorular için danışabilirsiniz.
mezun olduğunuzda iki diploma sahibi olduğunuz programdır.
yalnız türkiye şartlarında hangi meslek daha cazip imkanlar sunuyorsa ona yöneliyorsunuz.
şuan üniversite de olup bu programa başlama niyetindeki arkadaşlara tavsiyem
evet güzel ve gösterişli bir olaydır bunu yapmak ama bir konuda da uzmanlaşmanız mezuniyet sonrası için çok daha önemli bir olaydır.
Başarılı öğrencilerin, işsizlik oranının fazla olduğu ülkemizde, kendi ilgi alanları doğrultusunda ikinci bir bölümden mezun olup diploma sahibi olabileceği fakat devam ederken ders cakısmaları ve anlayışsız hocalar nedeni ile öğrenciyi katil edebilecek bir programdır. Sonucunda daha donanımlı olacağından iş bulma konusunda daha şanslı olabilecektir.
2 dalı da bitirebilenin genelde kafayı yediği sistem. psikolojik olarak çöküyorlar, bana kalsa(ki kalmaz biliyorum) ben hemen bu sistemi bitiririm, bırakın çocuklar bir alanda uzmanlaşsınlar, bunun yerine lisanüstü olayı genişletilsin(öğrenci farklı alanda, fark derslerini almak koşulu ile lisanüstü yapsın) veya isteyen mezun olduktan sonra bir bölüm daha okusun (açıköğretim fakültesi buna güzel bir örnektir), ama aynı anda 2 lisans okumak insanın ömründen götürüyor...

(deneyen arkadaşlarım var, halleri çok kötüydü ancak mezun olduktan 5 sene sonra kendilerine geliyorlar)
birini adam gibi öğretebiliyorlar da dolmuş misali arkayı ikiletiyorlar herhalde diye düşündürten program.

tey yarebbim.. eksik kalmayalım hiçbi şeyden tabe.
muasır medeniyet budur ahali...
yürütenlerin/bitirenlerin insan olmadığı programdır.*
(bkz: double penetration)
hakkında gece gece entry yazılınca bende kaşındım yazıyorum şimdi.

çap denilen hede yapılacaksa fakülte içindeki uzak bölüm seçilmelidir. uzak bölüm derken misal; uluslararası ilişkiler-ekonomi, felsefe-matematik, endüstri mühendisliği-bilgisayar mühendisliği gibi ortak ders sayısı olabildiğince az bölüm seçilmelidir. eğer işletme okuyup ekonomi çap yapacaksanız yapmayın. yazıktır. iş bakımından eğer böyle bir avantaj sağlayacağını da düşünmeyin. ama güzel bir şeydir orası ayrı. eğer çap yapacağım diye dil öğrenmekten, sosyal hayattan kopmaktan, sevişmekten* uzak kalacaksanız değmez.

üniversite eğer fakülteler arası çap yapabilme imkanı sunuyorsa mesela gidilmek istenen ancak ösym yüzünden gidilemeyen bölümler okunabilir.

ör: tarih-hukuk. lakin dikkat edilmesi gereken husus hukuk çap yapılacaksa hayattan bazı şeyler gidebilir. çünkü iki bölüme zaman yetmeyecek ve sabrın sonunda isyan bayrağı çekilecekse "lan ben çap yapayım deyü masterlık notu yedim bitirdim uleyn" diyebilirsiniz.

en sonunda demek istenilen, gelecek nesli uyarmak isteyen şu entry der ki: "ey notu tavan yapmış zat, bi anlık gaza gelme. amin"
eğer kolay olacaksa iş bulma açısından şanslı olur öğrenci.
çoğu zaman öğrencileri oldukça zorlayan akademik hede. kısaltması (bkz: çap) tır.