bugün

Sovyet Devrimcisi Troçki'nin Kesintisiz devrim kuramına dayanan Marksist akım
ve öğretidir. Dünyada sermayenin giderek bütünleşmesi (entegrasyon) nedeniyle sosyalist devrimin tüm dünyada aynı anda gerçekleşebileceği"ni savunur.
Troçkinin sürekli devrim kuramı marksın kesintisiz devrim kuramına dayanılır.Tek ülkede ulusal sosyalizmi savunanlar tarafından çarpıtılmıştır.Kesinlikle aynı anda devrim teorisi değildi(böyle birşey zaten ütopik olurdu).Kısacası sosyalist devrim ulusal sınırlar içinde başlar,fakat kesinlikle sona ermez,tek ülkede kurulamaz,sosyalizm enternasyonal ve devletsiz(komünizmin alt aşaması) bi sistemdir,ancak bütün ülkelerde zafer kazanılana kadar işçi sınıfı devrimleri devam eder.
Kesintisiz devrim sloganıyla yola çıkan sovyet devriminin liderlerinden troçki'nin fikirlerini göz önünde bulunduran marksist akım. Fakat küçük-burjuva temelinden kopamamış olan bu akım günümüz teorisyenlerinin sık düştüğü bir teoridir. Troçkizm'i bir de şu yönden eleştirebiliriz;

Trockizm, genel olarak, tek ülkede sosyalizmin gerçekleşebilme çabasına ve olanağına karşı çıkışıyla akla gelir ve bilinir. Tek ülkede sosyalizmin gerçekleşemeyeceğini, bu yüzden Lenin, Stalin ve SBKP yönetimindeki SSCB'nin umutsuz bir koşu içinde olduğunu çeşitli tezlerle birlikte iddia eder. Ona göre tek çözüm dünya devrimi sonucu gerçekleşecek dünya sosyalizmidir. "Dünya devrimi". Ne kadar da hoş görünüyor. Kim karşı çıkabilir ki dünya devrimine? Ancak göründüğü kadar masum değil. Bolşevik Partinin birinci dünya savası sonucu gerçekleşeceğini umduğu dünya devrimi gerçekleşmemiştir. Proletarya tek ülkede iktidara gelmiştir ve sosyalizmin inşasına başlamıştır. Sorun da buradadır.

Trocki'ye göre dünya devrimi gelmediği (çok yakın zamanda da gözükmediği) için SSCB yıkılmaya mahkumdur. Sosyalizmin inşası bir hayal ve propagandadan ibarettir. Dolayısıyla boş ve gerici bir çabadır. işte dünya burjuvazisinin, anti-komünist propagandacıların, SSCB içindeki karşı-devrimci unsurların umudu haline gelen Trockizmin temel tezi budur. Trockizm, tek ülkede sosyalizmin gerçekleşebilirliğini inkar ederek emperyalist burjuvazinin umutlarını, çıkarlarını dünya devrimi sloganıyla savunabilmek yeteneğini gösterir. iŞte bu sorun Troçkizmi marksist bağlardan koparmaktadır.Peki sosyalizm S.sc.b'de yıkılmamış mıdırr? evet yıkılmıştır, fakat dünya devrimi gerçekleşmediğinden değil, revizyonist yönetimlerin kapitalizmi tekrardan kurmasından dolayı yıkılmıştır. neyse daha uzun etmeyelim de, aradan çekilelim.
Troçkiyi sevenlerin ve onun anısını yaşatmak isteyenlerin akımı.

(bkz: troçki severler derneği)
Trockizm; sosyalizmin çarpıtılmasında açık davranan reformistlerin ve oportünistlerin aksine o, sol ve devrimci söylemlerle bu çarpıtmayı saklamaya çalışır. Proletarya diktatörlüğünü sosyalizmden koparır, bağımsız bir olgu haline getirir. Leninist parti teorisini çarpıtarak hizipli, demokratik parti modelini savunur. Sömürge ülkelerde devrimin görevleri konusunda ezberci davranarak tüm özgünlükleri ve aşamaları devrimcilik adına ihmal eder. Emperyalist sömürü, ulusal baskı, faşist zulüm karşısında yığınları devrim saflarına kazanmanın zorunluluğunu ifade eden Leninist stratejiye karşı sol sürekli devrim kuramını yani sosyalist devrim sloganını savunur. Ülkemizde bu hem stratejik hem de taktik açısından belirleyici bir durumdur. Bu konuda netliğe sahip olmadan devrimci bir çizgide ilerlenemez.
(bkz: enternasyonal sosyalizm)
(bkz: Stalinizm)'den ayrılan başlıca yönü, sosyalizmin tek ülkede kurulabileceği düşüncesine katılmaması, sadece dünya çapında bir devrimin başarılı olabileceğini düşünmesidir.
Troçki'ye göre, bir sosyalist devlet tek başına kapitalist güçlerin baskısına direnemez. Bu nedenle Troçki, gelişmiş kapitalist ülkelerde de sosyalist devrimlerin yapılmasını en büyük öncelik olarak görmüştür
(bkz: enternasyonal reformizm)
Marksizm'in bir ilke olarak koyduğu " işçilerin vatanı yoktur " dan enternasyonal fikri üretmiş olduğu ve kesintisiz devrim anlayışı ile marksizm-leninizmi ilerlettiği iddia edilen kofti sosyalist. Yani teorik olarak ortaya koyduğu fikirler zaten yıllar önce Karl Marx ve Engels tarafından ifade edilmiş şeylerdir. Ve ne Lenin ne de Stalin bu fikirlere ulaşamayacak kadar saf değillerdir. Ne olduysa işte bu genç sevimli gözlüklü Lev Troçki bir zamanlar uğruna karşı-devrimci katlettiği sovyet ordusunda Stalin karşıtı mektupları ile yakalandı ondan sonra amcamız birden şöhret ediliverdi. Niyetini bilemeyiz ancak Lev amca yaptığı işlerle ne Stalin'den daha hümanisttir ne de teorisi ile marksist-leninizm'de bir çığır filan açmıştır. Yaptığı tek şey soğuk savaş döneminde amerikan emperyalizmine biat eden soljenitsin gibi eskinin sovyet askeri yeninin amerikancı anti-komünist şahsiyetsizlerinin ve medya patronlarının ve finans kurumlarının eline abartılmış sayılarla ve uydurulmuş iddialarla bolca malzeme sağlamış olduğudur. Sovyet arşivleri dünyaya açıldığında gulag kamplarındaki ölü ve esir sayısını milyonlarla açıklayanların binli rakamları görünce(ki bunların yarıdan çoğu karşı-devrimci askerler) ortada göt gibi kaldıklarını da gördük. Özün kısası liberalizme çalışan amerikancı ve avrupa birlikçi nice yandan yemiş " gominik "in anti-komünizm teorisidir. Ve o dillerinden düşürmedikleri Lev Troçki 'de bizim tatlı su balığı konumundaki liberal solların bildiği gibi hümanist bir adam da değildir ; kronştad'da komuta ettiği ordusu ile sayısız insan katletmiştir. *
büyük devrimci sultan galiyev'in teorik olarak büyük açıklarını ortaya serdiği ideolojidir. Benim anlamadığım iş ise bu ülkede Troçkist, Stalinistler cirit atmaktayken Galiyevistler onlara göre çok düşük sayıdadır. Kanımca Türk, müslüman ve milli komunist olmasından kaynaklanmaktadır bu.
Kızıl ordunun kurucusu olan Troçki'nin geliştirilmiş marksist felsefesidir. Devrimden sonra bolşevikler ve menşevikler arasında bazı çatışmalar vardı. Bolşevikler tek bir ülkede sakin ve sistemli bir ilerleme ile komünizm'i uygulamak ve yaymak istiyordu. Oysa menşevikler ve/veya trockist'ler tam aksine tek bir ülkede değil dünya çapında bir devrimi savunuyordu (bkz: marksizm) Komünizm varolduğundan beri dünya çağında bir hakimiyet kurmak istemiştir. Fakat Bolşevikleri gerek bencilce ya da tam aksine akıllıca düşüncelerine yenik düştüler. Troçkist'ler Dünya genelinde sistemli bir devrimi savunur. Leninistler ise tam tersine dünya çapında bir devrimden ziyade bulunduğu ülkeyi müdafaa edip o topraklarda sosyalist bir ekonomik kurmayı amaçlar. Leninizm tek bir coğrafyada sakin ve sistemli bir biçimde büyümeyi, Troçkizm ise bütün dünya devrimcilerine yardım ile dünyanın her toprağında komünizm hayaletini gezdirmeyi arzular.

Troçkizm her ne kadar komünist görüşe diğerlerine oranla bağlı kalsa da zamanla romantik bir görüş olmaktan ileri gidememiştir.
kızıl dünya anlayışıdır. marksizmin doğru anlanmış halidir. staline de kızmamak lazım mevcut hudutları korumaktan başka şansı kalmamış bir liderdir. troçkiyi korkak olarak nitelendirenler vardır .hatalıdır. trene binip zor kaçtı diyenler vardır .hatalıdır. troçki isteseydi sovyet lider olabilirdi ancak sovyetler o dönem bir iç karışıklığı kaldırabilecek kadar güçlü değildi.

not: troçki trenle sürgüne giderken kızılordu trenin önünü kapatmış trenin hareket etmesini engellemiştir.ancak troçkinin son emri "çekilin" olmuştur.sovyetler için kendi kendini sürgün etmiştir. ölümü bir buz kırıcıyla kafasına vurularak olmuştur.
idealizmle hayalcilik arasındaki ince çizgiyi hayli zorlayan akımdır ama stalinizm e göre insancıldır,aklı başındadır. ama son tahlil de bir anti komünist olsamda marksizm i anlamaya çalışmış bir birey olarak takdir ettiğim zeka troçkizm de değil herbert marcuse da bulunur. zira sovyetler baştan hataydı.
(bkz: kızıl ordu fetişizmi)
devrimin tüm dünya ülkelerin yapılması gerek denen akım. trocki stalin tarafanıdan öldürrüldü.
sosyalizm bütün dünyayı saran bir devirm dalgasına dönüştürülmezse tek ülke içinde yok olmaya mahkumdur diye düşünen marksist leninist düşünce.

lenin yoldaş'ın rus devrimini dünya devrimine giden yolda sadece bir kıvılcım olarak görmesi de bundandır. tek ülkede sosyalizm olmaz, sosyalizm bütün sistemin devrim yoluyla değiştirilmesi demektir. dünyanın bir kısmı kapitalist bir kısmı sosyalist olursa orada soğuk savaş olur ve her şey kapitalizmin ekmeğine yağ sürer.

marksizm leninizm'in en doğru yorumlanışıdır bu düşünce.

dünyanın bütün işçileri birleşin!
Burjuva ve oportünistlere karşı devrimci akım. kendilerini sol terminoloji ardına gizleyerek aslında marksist ve leninist lere karşı çıkarlar. ideolojik önderleri Leon Troçki'dir. *
mevcut siyasi konjonktürü iyi değerlendiremediği için oportünizme sapmıştır. hele türkiye solu'ndaki tırşikçi troçkistler yok mu, kızıl bayrağı turuncuya çevirdiler liberal eğilimleri yüzünden. hemen basit bir alıntı yapayım:

'' troçki, sbkp’den parti içi kopuşlara neden olduğu için ihraç edilmiş ve sürülmüştür, ‘sürekli devrim’ denen teoride ise, kapitalist sistemdeki ülkeler arasındaki iktisadi ve ekonomik, politik farkın azaldığının öne sürülerek tüm dünya çapında bir ‘devrim’ süreci başlatmak istenmiştir. bu kesin bir yanılgıdır! zira kapitalizm o dönemde lenin’in dediği gibi en güçlü dönemi olan ‘emperyalizm’ aşamasındadır. troçkizm, mevcut olan konjonktür biçimini o döneme uyarlamak yerine şablonlara karşı bir takıntı oluşturduğu için oportünist bir hareket haline gelmiştir. ''
stalin tarafından son verilen uygulama, sürekli devrim de neymiş tek ülkede sosyalizmin yanında.
utangaç antikomünizm.
stalin'in öldürdüğü troçki'nin fikri.
stalin'in falan öldüremediği şu an komünizmin bir hayli yaygın olduğu güney amerika'da stalizimi ezen ve genel olarak dünyada stalizmden daha yaygın olan- ya da stalizme göre daha fazla destekçisi bulunan- marksist teoridir.
1989'da haklı çıkmış düşünce akımı.

edit: eksileyen arkadaş. troçki haklı çıkmış ve sovyet imparatorluğu yerle yeksan olmuştur. kapitalizm kazanmıştır. bugün olan sermayenin tamamen özel sektörün ele geçmesidir. çok övülen güney amerika sosyalistleri abd karşıtlığından başka bir numara çekememektedirler. lula da silva brezilya tarihin en çok özelleştirme yapan ve yabancı sermayeyi ülkeye sokan lideridir.
hayalperest bir düşünceden ötesi değildir, lev troçki tarafından sovyetlerin önüne taş koyma deneyimi olarak yorumlanabilir zira troçki durun halkımız eziyet çekmeye devam etsin diğer devletleri bekleyelim hep birlikte yaparız devrimi demiş devrimi aksatmak istemiştir. troçkistler sovyetler birliği'nden nefret etmekte ve yükselişini karalamak için nazi almanyası'ndan aldığı güçle amerika ile birlikte katliam iftiraları atmaktadır.

dipnot: lev troçki lenin'den sonra iktidara gelse idi sovyetler birliği'nin ömrü en fazla 4 yıldı.

(bkz: lenin in lev troçki hakkındaki sözleri)
Bele puşt kimin ipne kimin bişeydir.