bugün

hareketini krank milinden alan, eksantrik milini tahrik eden ve bu sayede subapların açılıp kapanmasını sağlayan iç kısmı dişli şeklinde olan kayıştır.
koptuğunda arabayı çalıştırmayı denememenizi önereceğim yegane araba parçası ***
motordan çok fazla anlamam. ama ismini en çok duyduğum motor parçası triger kayışı. snaki motor bu kayışın üzerine kurulmuş. çevredeki bilmiş insanların devamlı dilinde:

- abi araba gaz yemiyor.
+ neaaa. triger kayışını kontrol ettin mi?
- abi arabanın gidişinde bi teslik var.
+ kessin triger kayışı..
- abi az önce senin arabaya vurdum. arka dağıldı valla..
+ neaaaa!!!
- triger kayışı abi. yapcak bir şey yok.
mercedeslerde onun yerine zincir vardır. triger şarj dinamosunu çevirmek için kullanılır.
(bkz: triger kayışı)
bu kayış seyir halinde koptuğunda arabanın frenlerinden hidrolik sistemine kadar zarar verebiliyor. el freniyle durmanız gerekebilir yani. şanslıysanız durursunuz da.
enerji depolayıcısı volan ve supapların açılıp-kapanmasını sağlayan kam milini birbirine bağlayan motor elemanıdır.
ehliyet sınavına çalışırken 2de1 ortaya cortlayan kayış.
(bkz: ooo biz ne kayışlar kopardık) *
mercedes'lerde olmayan ve mercedes'i üstün kilan faktör.
yeni nesil bir çok araçta (marka ve model farketmez) triger kayışı yerine zincir kullanılıyor. genelde hızlı ve güçlü motorlarda halen triger kayışı kullanılır.
(bkz: kaplin kavrama)
araba tamircisi amcama göre zincir varken sezzizlik diye müşteri kekleyip para tuzağı için arabalara konulmuş kayış.mutlaka zamanında değiştirilmelidir ihmali asla kabul etmez.
benim ki an itibariyle koptu, her an mantığımın bu en önemli enstrümanı olmadan geçirdiğim her dakika daha bis sıyırıyorum balataları.*****
biraz pahalıdır hele bunu kasnağınla fln beraber değiştirirsen bayağı babalara gelirsin. rutin 10000 bakımına benzemez.
genellikle altmış bin km veya dört yılda bir değiştirilmesi tavsiye edilen, masrafı biraz külfetli olan motorun can damarı elemanıdır.
Mercedes, bmw v.b. lüksümsü araçların bazı modellerinde ve fiat lineanın üst versiyonlarında yerini zincire bırakmış olan aracın can damarlarından biridir. Motorun ürettiği gücün tekerlere iletilmesindeki ilk aktördür. Kimi araçlarda 60 binkm. de kimilerinde 80 90 bin kmlerde citroen c3 lerde 180bin km. değiştirilmesi salık verilen parçadır. Koptuğunda mutlak suretle aracın çalıştırılması gerekiyor ise bir kadın çorabından faydalanılabilir.
akü bitince ya da ne biliyim marş basmayınca arabayı iterek çalıştırmaya çalıştığımızda kopmasına neden olabileceğimiz kayış. aman haa sonradan üzülürsünüz.
50.000 ile 70.000 kilometre dayanan kayıştır. ikinci el oto alacaklar kilometreye bakıp değişip değişmediğini sormalıdırlar.
bu kayış öyle bir kayıştır ki hiç haber vermeden kopar yada diş atlar. bu kayış bana hayatının en büyük kayışını yapmıştır. hala acısını duyarım. buradan ağız dolusu küfür etmek istiyorum ama işte.
koptuğunda sahibini de hayattan koparan kayıştır.
fiyat olarak epey tuzludur bu kayış yeni nesil araçlarda kendini zincire bırakmaya başlamıştır.
doğrusu trigger kayışı olan motordaki sübapların açılıp kapanmasını düzenleyen kayış.

edit: subap
tırigır kayışı diye okunur.
kopması ile birlikte araç sahibinin de kayışının kopmasına sebep olan kayıştır.