bugün

her şeyin bir orijinal ismi vardır.

allah:el ilah :yani the god .

yani belirgin bir tanrı belirgin bir ilahtan bahsetmek için allah ismi söylenir.

tanrı ya da ilah ya da god cins isim mahiyetindedir ve herhangi bir ilah ya da kavram olarak ilah anlamındandır.

sizi gidi etimolojiden habersiz ergenler anladınız mı şimdi?
(bkz: al-ilah)
taharet almayı bilmeyen götü boklu fransızların dediği gibi pardon ama sen benim ilahımın adını da koyacak değilsin ya?
ateist kemalistciklerin müslümanlara ders vermeye kalktıkları konu.
allah kelimesinin başka bir karşılığı olmadığı için allah kelimesi kullanılmaktadır. çünkü tektir o. amaç budur yani.
akademik dilde tanrı ibaresi kullanılır. burada niyet çok önemlidir.
nasıl ki insanlar birbirlerine "hey insan" diye seslenmek yerine "hey murat" gibi sesleniyorsa ve ismi ile hitap ediyorsa, aynı şekil de inandıkları yaratıcılarına "tanrı" demek yerine, inandıkları ismi ile dua ederler.

ben "gök tengri" ye inanmıyorum ki, Allah'a inanıyorum, öyleyse neden "tanrı" diyeyim ki?

salak olmamak gerekir, her şey ne kadar açık oysa.
basit bir eşrefi malukatın bunun ismini ben koydum siz gidip bedevinin ismini söylüyosunuz diye fırça atmaya kalktığı ateist kemalist zırvası.
Kendini yaratan varlığa saygısızlık edip ismiyle hitap etmeyen fakat arkadaşına bile ismiyle hitap edebilen beyinsizler grubunun yaptığı küstahlığa denir.
(bkz: #11201778)
tanrı genel isimdir.
allah özel isim.

sevgilinize gül mü aldım dersiniz çiçek mi?
(bkz: salatalığa hıyar deme küstahlığı)
Üstad Necip Fazıl' a sormuşlar:
- Bazısı Allah diyor, bazısı tanrı diyor ne diyeceksiniz?
- " Allah tanrının belasını versin. " demiş.
kendini müslümanlığın sözcüsü sanan saf arap düşmanı kişinin hezeyanı.

baksanıza kendilerine çoktan cennetten yer ayarlamışlar.

tanrı söylemi sadece allah'ın tekliğini kabul etmemek için yapılan eylemdir. yok türkler böyle idyormş yok genel ismi buymuş gibi zırvalarda sırf allah'ın tekliğini inkar etmek için yapılıyor.
yanlış bir nitelemedir. allah kelimesi ibadet dili olan arapçada sıkça geçmekte olup telaffuzu tanrı kelimesine göre daha kolaydır. ayrıca kuran ı kerim de de tanrı kelimesi değil allah kelimesi geçer.
doğrunun sıradan kaldığı sözlük ortamında reel hayatında da dikkat çekemeyen silik kişiliğin, ulan şuraya bir sıçayımda en olmadı 20/30 kişi koklar düşüncesi. boyu kendinden 2 cm uzun olan ali ye veli diyemez velet rabbine isim uyduruyor.
ben de sana öğretiyim batı senteziyle kavrulmuş cahilcik. allah; allahın adları vardır ve 99 tanedir bunların hepsine ise esmaü'l hüsna derler. esmaü'l hüsnada adının 99 tanesinin bir tanesi de allah dır. allah onun zat ve özel ismidir. diğer kalan 98 isim onun sıfatlarıyla ilgidir.

şimdi git kumda çükünle oyna küçük cahilcik.
yavrucuğum burdaki konu türklük değil. türk olmak ayrı birşeydir müslüman olmak ayrı birşey. sen de bahsetmişsin zaten, evet atalarımız tanrı diyorlardı ama islamiyet gelmeden önceydi o. "allah" kelimesini arapçadan geldi diye kabul etmemek tam bir saçmalık. tanrı kelimesi allah kelimesinin karşılığı değil. eğer bu konuyu ciddiye alıyorsan git araştır ve gereksiz muhabbet yapma.ya da gir şu linke ciddi bi şekilde oku. http://www.izafet.com/isl...laha-tanri-denir-mic.html
tanrı sözcüğünün arapçadaki karşılığı rab'tır. tapılan, inanılan manasında kullanılır. cins isimdir.
allah ise müslümanların inandığı, taptığı tanrının/rabbın adıdır. özel isimdir.

elmayla armutu karıştırmamak lazım.
müslüman olmadığı kesin olan birinin diyebileceği sözdür.. insan ınandığnın adını gizlememelidir. kendi tanrısından utanan adam adam değildir.
tanrı herşeyi yarattığına inanılandır. müslüman olan adam tanrıya değil allaha inanıyorum der.tanrı dese hangi tanrı diye bir soruyla muhattap olabilir.?
allaha inanıyorsan tanrı deme kardeşim.
tanrı tapılan inanılan anlamındadır. biliriz ki çok tanrılı yani çok inanılanlı dinler vardır. yani buradan yola çıkarak tanrının tek olmadığına ulaşabiliriz fakat allah tektir. tanrı ile allah bir değildir allah doğru kullanımdır. (bkz: düz mantık)
biri çıkıp tanrı dese kimse ona küstah demez. amaç türkçeyi yaşatmak güzel bir dil olduğunu ispatlamaksa ne ala da şurada bi sorun oluyor ve yazar sapıtıyor.
--spoiler--
o halde tanrı forever.
--spoiler--
ee yani adama sorarlar her zaman, daima ya forever deme küstahlığı nedir diye. yani kendi kendine çelişmek bu olsa gerek. acaba tdk da forever var mı? *
özde değil sözde müslümanların dem vurdukları olay. vardır böyleleri. amaçlara değil araçlara takılır bunlar. manayı görmezden gelip, kelimelerde, isimlerde, şekillerde boğulurlar.
allah özel isimdir.tanrı ise önüne gelene yapıştırılabilecek bir isimdir ki günümüzde ve mitolojide de birçok yerde bu isimle anılan varlık görmekteyiz. tanrı ayrıca kavramsal olarak da allah isminin yerini tutamaz. tanrı ötede birşey beklenen bir varlık için kullanılır. oysa allah ismi ile tanımlanan herhangi bir sınır ve son düşünülmeden,hem alemlerin rabbidir hem de alemlerden ganidir kuran tanımlamasına göre. kısaca açıklamak gerekirse tüm algılanan varlık allahtan ayrı değildir ama bu varlığa allah da denemez. ihlas suresinde anlatıldığı gibi sonsuz sınırsız tekdir,parçalara ayrılması mümkün değildir doğmamış ve doğurmamıştır misli ve dengi yoktur. düşündüğümüzde buna göre ikinci bir varlık ondan hariç olarak yoktur. bugünkü bilim özelikle kuantum bu söylenenleri desteklemekdir. şartlanmalardan arınarak bakılabilinirse bu madde olarak algılanan herşeyin tamamen algılama araçlarına göre varolduğunu ve bu araçların kapasitesi değişse madde tanımımızın da tamamen değişeceği artık günümüzde batı biliminde de kabul edilmektedir. insan gibi tanrı veya ötede beşeri seyreden bir tanrı veya allah ismini yapıştırdığımız bir tanrı hiçbir zaman varolmamıştır hayalgücü dışında. kuran allahı birçok yerde tanımlar. ancak kuran yerine artık ne bilim ne akılla izah edilemeyecek kaynakları baz alırsak ve budur olay kolaycılığına gidersek tanrı da desek allah da desek farketmez ötedeki ilahdan bahsettikden sonra. anlayamamak inkar etmeyi gerektirmez.
ha tanrı ha masa ikisi de aynı kapıya çıkmıyor mu?